Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Uskaltakaa purkaa byrokratiaa ja turhaa säännöstelyä

Share |

Lauantai 27.12.2014 klo 15.44 - Jari-Pekka Teurajärvi


Turhan byrokratian ja säännöstelyn purkaminen vaikuttaa olevan erittäin haastavaa. Jopa pienimpien ja vähäpätöisimpien säännösten purkaminen tyssää jo kuntapolitiikassa, joten kansallisessa saatikaan eu-politiikassa se taitaa olla melkein mahdotonta. Perussuomalaiset kannattavat turhan byrokratian ja säännöstelyn purkamista. Näin väittävät tekevän myös Keskustalaiset ja ovat perustaneet sitä varten jopa "Sata ja yksi ehdotusta turhan byrokratian poistamiseksi". Käytännössä Keskustalaiset eivät kuitenkaan näytä olevan halukkaita toteuttamaan aikomustaan.

Jätin eriävän mielipiteen 17.12.2014 Oulun seudullisen joukkoliikennejaoston päätösesitykseen, koska muutosesitykseni ei saanut kannatusta. Esitin, että ”Joukkoliikennejaosto päättää, että maksuttomasti matkustavat alle 7-vuotiaat lapset saattajan kanssa.

Kokouksen hyväksymä päätösesitys kuuluu: ”Joukkoliikennejaosto päättää, että maksuttomasti matkustavat neljä alle 7-vuotiasta lasta saattajan kanssa, mutta päiväkoti- / perhepäivähoitoryhmässä kaksi alle 7-vuotiasta lasta yhden saattajan kanssa.

Perustelut eriävään mielipiteeseeni: Turhaa sääntelyä tulisi välttää, eikä päätösesityksen rajoituksiin ollut mitään perusteita. Käytännössä tilanne, että saattaja matkustaisi yli neljän alle 7-vuotiaan lapsen kanssa on harvinainen. Taloudellisin perustein rajoitusta ei siis voi perustella, koska viidennen tai kuudennen alle 7-vuotiaan lapsen matkustaminen saattajan mukana olisi harvinaista. Entä turvallisuus? Onko turvallisempaa matkustaa yli neljän alle 7-vuotiaan lapsen kanssa, mikäli maksaa viidennen tai kuudennen lapsen matkan? Päiväkoti- / perhepäivähoidon matkat maksetaan kaupungin kassasta joukkoliikenteen kassaan eli kaupungin kassaan. Eli käytännössä raha kiertää kaupungin sisällä, eikä näin ollen tuo kustannuksia saati tuloja. Jos rahan siirtää saman rahakukkaron taskusta toiseen, ei rahan määrä vähene tai lisäänny. Poikkeuksena voidaan todeta yksityiset päiväkodit, sillä heille tämä toisi todellista säästöä. Kaikki turha sääntely pitäisi poistaa ja tämä tapaus kuuluu sarjaan ”turha sääntely”. Esitykselläni ei myöskään olisi ollut negatiivista vaikutusta joukkoliikenteen ruuhkiin, koska päiväkoti- / perhepäivähoidon asiakkaat käyttävät joukkoliikennettä ruuhkattomina aikoina, keskellä päivää.

Edellämainitussa esimerkissä ehdotukseni ei saanut kannatusta, koska joukkoliikeenpäällikkö ei "uskaltanut muuttaa sääntöä" ja päätösesitystään. Tulkitsin myös, että joukkoliikennejaoston muut jäsenet eivät uskaltaneet muuttaa sääntöä.

Rohkaisen kaikkia suomalaisia päättäjiä purkamaan turhaa säännöstelyä, jotta meidän kaikkien elämä olisi helpompaa ja laadukkaampaa. Uskaltakaa.

27.12.2014, Jari-Pekka Teurajärvi

Kirjoitus on julkaistu Oulu-lehdessä 31.12.2014
Kirjoitus on julkaistu sanomalehti Kalevassa 2.1.2015

Avainsanat: byrokratia, säännöstely


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini