Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Viinarallin suunta pitäisi muuttaa

Share |

Torstai 22.8.2013 - Jari-Pekka Teurajärvi


Suomalaisten juomasta alkoholista 15% on tuotu matkustajien toimesta ulkomailta. Eli noin joka kuudes (6.) alkoholiannos, joka juodaan Suomessa, on tuotu turistien toimesta Virosta, Venäjältä, Ruotsista ja mistä vain, paitsi Suomen Alkosta. ”THL:n erikoistutkija Österbergin mukaan se vastaa noin 150 Alkon myymälän myyntiä.” Alkoholin aiheuttamista ongelmista maksetaan kuitenkin 100% suomalaisten verorahoilla, vaikka nykyisellään vain 5/6 suomalaisten juomasta alkoholista tuo verorahan Suomeen. Alkoholia saa tuoda EU maista niin paljon kuin autoon mahtuu.

Nykyinen politiikka on se, että alkoholinkulutusta yritetään hillitä kiristämällä alkoholiveroa ja myyntiaikoja. Tällähetkellä alkoholia ei voi vähittäiskaupoista ostaa ennen aamuyhdeksää tai iltayhdeksän jälkeen. Muistan hämmentyneeni melkoisesti, kun lähikaupan kassaneiti kertoi, ettei voi myydä olutta minulle. En ajatellut että hän luulee minua alaikäiseksi, olinhan kuitenkin jo 36-vuotias, enkä mikään babyface. Meinasin jo alkaa vakuuttelemaan olevani ihan selvinpäin. Tuon hämmennyksensekunnin jälkeen katsoin edelleen myyjää suu auki, kun hän kertoi että kello on jo yli yhdeksän (illalla), joten kassajärjestelmä ei anna myydä alkoholia.

Poliitikot ovat viimepäivinä väläytelleet alkoholin myyntiaikojen tiukentamista edelleen. On ehdotettu että arkisin alkoholin vähittäismyynti lopetettaisiin kello 18, eikä viikonloppuisin myytäisi ollenkaan.

Olen sitä mieltä, että mitä vaikeammaksi alkoholin saatavuus tehdään, sitä enemmän se aiheuttaa lieveilmiöitä. Sama juttu viinan hinnan suhteen, eli mitä kalliimpaa se on, sitä enemmän se aiheuttaa lieveilmiöitä. Näkyvin lieveilmiö alkoholin hinnan suhteen on tällähetkellä viinaralli ulkomailta, lähinnä Virosta. Myös Ruotsista tuodaan erityisesti siideriä, olutta ja muita miedompia juomia, koska ne ovat siellä halvempia kuin Suomessa.

Mikäli viinaa ei saisi riittävän helpolla ja halvalla ulkomailta ja Suomessa se olisi nykyistänkin huomattavasti kalliimpaa, poltettaisin viina itse eli tehtäisiin pontikkaa. Jokaisesta kylästä ja kaupunginosasta löytyisi oma pimeän viinan myyjä.

Mikäli alkoholin vähittäismyynnin aikoja rajoitetaan lisää nykyisestään, tulee se aiheuttamaan lisää pimeän viinan myyntiä ja pienten kioskien ja kauppojen ovat voidaan sulkea samaan aikaan kun alkoholin myynti on kiellettyä. Voidaan siis sanoa, että rajoitukset ruokkisivat harmaata taloutta ja heikentäisivät työllisyyttä. Pimeä viina ei olisi pontikkaa, vaan Virosta tai kotimaisesta Alkosta ostettua. Pimeän alkoholin hinta olisi tietenkin sen verran korkeampi, että pimeä kauppa kannattaisi.

Entä jos alkoholiveroa alennetaan riittävästi? Riittävän halpa alkoholi voisi kääntää viinarallin toiseen suuntaan. Tämä lisäisi valtion verotuloja ja lisäisi myös työllisyyttä. Sarkastisesti voitaisiin ajatella, että pahimmat suomalaiset alkoholistit joisivat itsensä hengiltä eli myös pahimmat alkoholin aiheuttamat ongelmat katoaisivat.

Entä jos alkoholin myyntiajat vapautettaisiin liikkeiden päätettäväksi. Sanotaan, että ”se on kauppa  joka kannattaa”, joten myös tämä muutos lisäisi työllisyyttä. Kioskit ja huoltoasemat olisivat varmuudella auki 24/7.

Entä jos viinit ja viina tuotaisiin vähittäiskauppojen hyllyille? Tämäkin muutos lisäisi työllisyyttä, vaikka Alkot olisivat vähitellen tarpeettomia. Lisää työllisyyttä tulisi sitä kautta, että myös paikalliset ja pienemmät tuottajat saisivat omia tuotteitaan paremmin esille ja myyntiin. Se, että yhä useampi tuottaja saisi mahdollisuuden päästä markkinoille, toisi mukanaan uusia innovaatioita ja voisi luoda jopa huomattavasti nykyistä isomman vienninalan Suomeen. Viinan sekä viinien tuotanto tuntuu olevan nykyisellään Altian lisäksi vain suurten ulkomaisten yhtiöiden heiniä.

Voisiko olla myös niin, että juomakulttuuri muuttuisi Suomessa maltillisempaan suuntaan esittämieni muutosten johdosta? Miksei muu Eurooppa juo itseään hengiltä vapaampien myyntiaikojen ja halvemman alkoholin takia? Ei juo, vaikka viinaa saa maitokaupasta.

LÄHTEET

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/tulli-ja-tilasto-ristiriidassa---alkoholin-tuonnista-eri-kasitykset/2013/08/1788837

http://www.tulli.fi/fi/yksityisille/matkailijat_muuttajat/alkoholi_tupakka/

Avainsanat: Kotimaa. alkoholipolitiikka, alkoholivero, myyntiajat, viinaralli


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini