Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Oulun valtuustossa kiusataan ennen kuin valtuustokausi on edes alkanut

Share |

Perjantai 21.4.2017 klo 3.07 - Jari-Pekka Teurajärvi


Kahden hengen listalta valtuustoon kiusaajiksi

Kuntavaaleissa 2017 Oulun kaupunginvaltuustoon valittu kansallismielinen valtuutettu Junes Lokka ja varavaltuutettu Tiina Wiik kertoivat eilisen (20.4.2017) luottamuksellisen kokouksen kulusta ja keskusteluista videoblogissaan. Kokous oli aiheesta Oulun kaupungin luottamustoimien jako. Kokous keskeytyi. Video(t) löytyvät julkisena YouTube-suoratoistopalvelusta.

Valtuustokausi alkaa vasta kesäkuussa, mutta uusi kansallismielinen valtuustoryhmä on aloittanut räväkästi. Yhteisistä pelisäännöistä ei välitetä, eikä valtuutetun käyttäytymisvelvollisuudesta perusteta. Luottamuksellisuuden käsite lienee täysin vieras.

Videolla Lokka ja Wiik käyttävät muista vaaleilla valituista kokoukseen osallistuneista luottamushenkilöistä nimityksiä kuten kristillinen vajakki, läski, syöttöporsas, lammas, mitätön rivivaltuutettu, v***n limainen tyyppi, seko, valehtelija, suvakki, epärehellinen, lihava, syöpänen, apina, limainen p***a, ääliö, idiootti, vammainen, jne.

Etuliitteiden kanssa käytettiin surutta henkilöiden nimiä. Kokoukseen osallistuneita kommentoitiin sanankääntein "ne on kaikki läskejä" ja "se vain istu ja söi siellä".

Suljetun kokouksen keskustelut ovat luottamuksellisia

Kunnan muiden toimielinten kuin valtuuston kokoukset ovat suljettuja, ellei toimielin päätä pitää kokoustaan julkisena. Julkisen kokouksen pitäminen tai jonkun asian julkinen käsittely on toimielimen harkinnassa.

Suljetun kokouksen keskustelut ovat luottamuksellisia, mutta eivät automaattisesti salassapidettäviä. Kunnan luottamushenkilöt toimivat virkavastuulla. Salassapito- ja vaitiolovelvollisuus (julkisuuslain 22 ja 23 §, rikoslain 40 luvun 5 §) rajoittavat kokouksessa käydyistä keskusteluista kertomista siten, että sellaista tietoa, joka on lailla säädetty salassa pidettäväksi tai josta on säädetty vaitiolovelvollisuus, ei saa paljastaa sivulliselle. Salassapidettävän tiedon paljastaminen ilman lakiin perustuvaa syytä merkitsee virkasalaisuuden rikkomista.

Hyvän hallintokäytännön mukaista ei ole paljastaa ulkopuolisille suljetussa kokouksessa käytyjä keskusteluja.

Kuntalain 32.2 §:n mukaan luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden parasta sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla. Tietojen vuotamisen asiakirjaan sisältymättömistä seikoista (esim. suljetussa kokouksessa käydyistä keskusteluista) tai sellaisista tiedoista, jotka eivät vielä ole julkisia, voidaan katsoa rikkovan luottamushenkilön kuntalain 32 §:n mukaista käyttäytymisvelvollisuutta, vaikka tarkkaan ottaen kyse ei tällöin olekaan salassapidettävien tietojen paljastamisesta.

Luottamushenkilö voi niin halutessaan kertoa suljetussakin kokouksessa esittämänsä mielipiteet ja omien puheenvuorojensa sisällön ulkopuoliselle. Toimielimen muiden jäsenten käyttämien puheenvuorojen julkista selostamista tai julkaisemista ei sen sijaan voida pitää asianmukaisena.

Raskas valtuustokausi tulossa

Oulussa on odotettavissa värikäs ja henkisesti raskas valtuustokausi. Tuskin kukaan haluaa osallistua kyseisten henkilöiden kanssa lautakuntatyöskentelyyn, mutta valtuuston kokouksia ei voi välttää. On mielenkiintoista nähdä, että heruuko uudelle ryhmälle muita luottamustoimia rivivaltuutetun ja varavaltuutetun tehtävien lisäksi.

Avainsanat: luottamuksellisuus, käyttäytymisvelvollisuus, kaupungin valtuusto


Kommentit

21.4.2017 7.37  Leena

Mistäköhän videot löytyy vai onko ne poistettu. Olitko kokouksessa paikalla vai mistä tiedät nämä asiat.

21.4.2017 21.30  Janne Routa

Ymmärrän kyllä, että nyt hieman harmittaa kun jo ennen vaaleja(!) valmiiksi jaetut valtuustopaikat eivät ehkä menekään ennalta suunniteltuun malliin paljastusten jälkeen.

Voin vain toivottaa jaksamista tulevalle valtuustokaudelle ja Teidätkin tervetulleeksi demokratiaan!

30.4.2017 12.45  Kulha

Kyllä noiden juttujen pitääkin olla avoimia !


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini