Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Elämme valheiden maailmassa

Share |

Keskiviikko 25.10.2017 klo 15.45 - Jari-Pekka Teurajärvi


Valtamedioista on tullut osaltaan valemedioita ja lukijan vastuu luotettavasta tiedosta on lisääntynyt. Medialukutaito pitäisi olla omana oppiaineena peruskoulussa.

Helsingin Sanomat kirjoitti 13.10.2017 “Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet”.

Hesarin artikkelista löytyy seuraavaa: “Helsinkiläinen Ossi Nyman ei mene töihin, koska ei halua tulla pakotetuksi vastenmielisiin hommiin”. “Koko aikuisiän olen taistellut työkkärin kanssa ja yrittänyt pysyä poissa töistä, että saisin tehdä mitä itse haluan, mutta saisin silti työmarkkinatukea.”

Iltalehti kirjoitti 13.10.2017 samaisesta helsinkiläisestä Ossi Nymanista, “joka on vältellyt koko aikuisikänsä töitä, joita ei pidä itseään kiinnostavina. Hänen mielestään jokaisen pitäisi tehdä töitä vain vapaaehtoisesti”.

Iltalehden artikkelista löytyy seuraavaa: “Helsinkiläinen Ossi Nyman on työtön tuilla eläjä ja ylpeä siitä. Hänen mukaansa työmarkkinatuen nostaminen ilman pienintäkään aikomusta työllistyä on helppoa. Nymanin mielestä elämässä tärkeintä pitäisi olla itsensä kehittäminen”. “Kaikki olisivat onnellisempia, jos saisivat päättää, mitä tekevät elämällään sen sijaan, että pakotetaan tekemään mitä tahansa töitä, Nyman lataa”.

“Nymanin mukaan hänen kaltaisiaan työtä karttelevia on Suomessa jopa tuhansia, mutta kukaan ei uskalla sanoa sitä ääneen”. “Nymanin omaa työmotivaatiota on laskenut se, että hänen mielestään rahat eivät mene yhteiseen hyvään, vaan veroparatiiseihin ja kansainvälisille suuryrityksille.”

Mielestäni jo siinä mennään pieleen, ettei ihmisiä osata kouluttaa niille aloille, joissa on töitä tarjolla ja joihin on kiinnostusta. Ei kenenkään pitäisi opiskella jotain, mikä ei kiinnosta pätkääkään. Se aiheuttaa Ossi Nymanin kaltaisia tilanteita.

MTV kirjoittaa 16.10.2017 ”’Ideologinen työtön’ Ossi syyttää mediaa virheellisistä väitteistä: ‘Olen kyllä hakenut töitä’

Ossin kannalta vale oli kuitenkin muuttunut jo totuudeksi. Iltalehti kirjoitti 14.10.2017 “’Ideologisesti työtön’ Ossi ihmeissään: ‘Sain lukea tukieni lakkauttamisesta mediasta’”.

Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen oli katkaissut Nymanin tukien maksun valeuutisten perusteella kuulematta itse Nymania. Vähävaraiselle ihmiselle tukien maksun katkaiseminen voisi olla kohtalokasta ja elämä menisi sekaisin pitkäksi aikaa.

Toimittajien valta on tänä päivänä suuri. Vastuuta heillä ei sen sijaan ole juurikaan. Esimerkiksi Helsingin Sanomille “ideologisesti työttömästä” jutun kirjoittanut toimittaja Jose Riikonen ei ole kantanut vastuuta artikkelinsa seurauksista. Valeen annetaan elää ja toimittajalla ovat jo uudet jutut mielessä sekä työnalla.

Toimittajat ovat pakotettuja kirjoittamaan juttuja, joissa on jotain sensaatiota. Nämä jutut keräävät klikkejä ja rahaa medialle. Pelkkää uutisarvo ei tänä päivänä riitä medialle ja toimittajille, koska se ei riitä lukijoillekaan.

Ossi kertoi tosiasiana, että “Hänen mukaansa työmarkkinatuen nostaminen ilman pienintäkään aikomusta työllistyä on helppoa”. Näinhän se nykyisessä systeemissä on. Helppoa kuin heinänteko vesisateella.

Tämän valemedia sekä TE-toimiston johtaja tulkitsivat siten, että hän Ossi nostaa työmarkkinatukea ilman pienintäkään aikomusta työllistyä.

Asia oli kuitenkin toisin. Tosiasiassa Ossi “ei halunnut tulla pakotetuksi vastenmielisiin hommiin”, kuten ei kukaan meistä haluisi. Mielekkäitä hommia hän olisi ottanut vastaan. Hänelle vastenmielisistä hommia oli helppo välttää, kuten olisi kenelle tahansa meistä. Hänelle vastenmielinen homma voi olla jollekin toiselle mieluisa homma.

Toimittajat leimasivat Ossin. Tuota leimaa hän ei tule koskaan saamaan yltään.

Omalta osaltani luottamus toimittajiin on laskenut. Myös luotettavia ja ammattitaitoisia toimittajia on kuten on medioitakin. Tavallisen ihmisen ei pitäisi luottaa sinisilmäisesti toimittajiin, varsinkaan jos ei tunne toimittajaa.

Toimittajat voivat kirjoituksillaan pilata tavallisen ihmisen maineen ja elämän. Tavallisella ihmisellä on hyvin vähän keinoja puolustautua tilanteessa, jossa toimittaja saa levitettyä valheelliset tietonsa koko kansalle. Tavallinen ihminen voi hakea oikaisua juttuun ja hyvällä tuurilla se julkaistaankin vaikkapa seuraavan päivän lehdessä pienellä printillä. Alkuperäinen viesti on kuitenkin jo tehnyt tuhonsa ja jäänyt elämään ihmisten mielissä faktana.

Näin kävi muun muassa Matti Vanhasen lautakasakeississä, jossa Vanhasella väitettiin olevan tuppeen sahattua tavaraa saatuna vastikkeettomasti tai lahjuksena. Lautoja ei kuitenkaan koskaan ollut edes olemassa, mutta Vanhanen muistetaan tuppensahatusta lautakasasta elämänsä loppuun saakka. Valheellisen jutun julkaissut toimittaja toimittelee todennäköisesti edelleen.

Pääministeri Juha Sipilä on kokenut saman kohtalon. Toimittajat ovat tehtailleet useita paikkaansa pitämättömiä uutisointeja pääministeristä. Uutisten sisällöllä on saatu pääministerin maine pilattua. Uutiset ovat jääneet ihmisten mieleen tosiasioina.

Pääministerin osalta näitä uutisointeja on ollut paljon. Viimeisimpänä pääministerin on väitetty puhuneen muunneltua totuuttua eduskunnassa liittyen perussuomalaisten hajoamiseen ja uuden ryhmän perustamiseen. On vihjailtu, että pääministeri on ollut tietoinen etukäteen suunnitellusta operaatiosta, jolla hallituksen taival oli tarkoitus pelastaa.

Aamulehti uutisoi, että “Soinin valtiosihteeri vahvistaa: Pidin Sipilän tarkasti ajan tasalla perussuomalaisten puoluekokouksen käänteistä”. Uutisoinnissa annetaan ymmärtää, että tiedot liittyisivät jotenkin tähän “salaiseen suunnitelmaan”, jossa perussuomalaisista loikkaa 20 kansanedustajaa omaksi ryhmäkseen ja näin hallitus saadaan pidettyä kasassa ilman halla-aholaisia.

Todellisuudessa valtiosihteeri Samuli Virtanen kertoi lähettäneensä Sipilälle tietoja kesken puoluekokouksen ja nämä tiedot olivat "tunnelmia Jyväskylästä". Tästä on sitten toimittaja vetänyt omat johtopäätöksensä ja keksinyt oman raflaavan tarinan. Lopputuloksena klikkejä ja rahaa medialle.

Valtiosihteeri Virtanen kertoi omassa vastineessaan Aamulehden uutisoinnin olevan valetta.

Kerron esimerkin omasta elämästäni, jossa jouduin klikkitehtailun ja poliittisen pelin sekä valheiden uhriksi.

Kaikki alkoi siitä, kun kirjoitin blogin 24.7.2015 otsikolla “Kannustinloukussa eli minun ei ole taloudellisesti järkevää mennä töihin”. Totesin ja laskelmilla todistin blogissa, että työnteko ei ole taloudellisesti kannattavaa tilanteessani.

En kuitenkaan todennut, että en aio mennä töihin tai en hakisi töitä tai välttelisin töitä. Totesin vain karun tosiasian kannustinloukusta. Kerroin myös aktiivisuudestani työnhaun ja ammattitaitoni kehittämisen osalta. Alallani osaaminen on työvoiman palkkaamisen keskiössä.

Uusi Suomi uutisoi 24.7.2015 blogiini viitaten “Työtön sanoo suorat sanat: ‘Maksettaisiin 2600 €/kk – ei kannata’”. Tämä uutinen oli mielestäni hyvällä ammattitaidolla kirjoitettu ja kertoi asian ilman “klikkihuoraamista”.

Lisäksi Uusi Suomi uutisoi 25.7.2015 blogiini viitaten “Tämä asia ihmetyttää suomalaisten työttömyydessä: ‘Miten on mahdollista?’”. Tämäkin uutinen oli kirjoitettu hyvällä ammattitaidolla ja asiallisesti.

Tarina jatkuu siten, että sain yhteydenoton freelance toimittajalta lähes vuotta myöhemmin. Hän oli kiinnostunut kirjoittamaan kannustinloukuista ja halusi haastatella. Suostuin haastatteluun ja sain uutisen luettavaksi ennen julkaisua.

Ilta-Sanomat julkaisi kyseisen haastattelun otsikolla “Tukia puhtaana käteen 1600 €/kk – Jari-Pekka ei aio hakea töitä”. Otsikkoa ei laatinut jutun kirjoittanut toimittaja, vaan Ilta-Sanomien verkkotoimituksen vastaava toimittaja. Otsikko oli täyttä valetta ja arvaatte varmaan minkälaisen paskamyrskyn se sai aikaan.

Uutinen julkaistiin 19.4.2016 kello 9:43 ja se keräsi vauhdilla useita satoja kommentteja. Klikkejä varmasti satakertaisen määrän. Uutinen oli päivän kuumin ja luetuin.

Pyysin freelance toimittajan kautta oikaisua otsikkoon. Otsikko päivitettiin kello 10:14 muotoon “Tukia puhtaana käteen 1600 €/kk – Jari-Pekan kannatti jäädä kotiin: ”’Ei ihmisiä pidä syyllistää, vaan systeemiä’”.

Pahin oli kuitenkin jo tapahtunut ja lumipallo alkoi kasvaa vyörytessään. Uutisen metadata sisälsi edelleen alkuperäisen valheellisen otsikon kuten sadat Twitteriin sekä Facebookin ja muualle someen tehdyt jaot. Ne ovat tänäkin päivänä valheellisella otsikolla luettavissa. Valetta oli mahdoton saada oikaistua.

MTV aamuteeveessä Enbuske 360 Besserwisserit ohjelmassa 21.4.2016 käsiteltiin tapaustani. Toimittaja Tuomas Enbuske aloitti: “Huijaako suomalaiset sosiaalitukia? Ilta-Sanomat kertoi esimerkiksi perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajasta, joka saa tällä hetkellä 1600€ ja hän ei halua mennä duuniin koska palkka olis 2700€ ja hän on lasten kans mielummin kotona”.

Valhe sai kasvot näin myös televisiossa.

Kansanedustaja Maria Guzenina puhui muunneltua totuutta YLEN televisiolähetyksessä eduskunnan kyselytunnilla 2.6.2016 liittyen aiseeseen sekä minuun.

Guzenina: “Hallituspuolue perussuomalaisten Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Teurajärvi, hän on todennut, että hän ei mene töihin koska hänestä on kannattavampaa jäädä kotiin kun nämä hallituksen päivähoitomaksut ovat nousemassa näin hurjasti”.

Nyt valhe kasvoi entisestään ja Guzenina kertoi vaihtoehtoisena totuutena hallituksen mahdollisten päivähoitomaksujen korotuksen olevan syy siihen, etten menisi töihin. Todella härskiä totuuden muuntelua.

Suomi tarvitsee täydellisen työreformin. Meillä on kohtaanto-ongelma, kannustinloukut ja koulutusongelma. Systeemi ei ole kannustava, eikä ota yksilöä huomioon riittävästi. Systeemi on tehty vaikeuttamaan ja jopa estämään työnsaantia.

Työelämässä ja elämässä pärjäävät aktiiviset ja jatkuvasti itseään kouluttavat sekä kehittävät yksilöt. Toisaalta juuri heidän vastuulle on jäänyt koko yhteiskunnan elinvoiman ylläpitäminen. Tällä suurella keskiluokalla on liian suuri taakka kannettavana.

Yhdeltäkään puolueelta ei löydy ratkaisua edellämainittuihin ongelmiin. Ongelmaa on myös mahdoton ratkaista nykyisellä edustuksellisella demokratialla, jossa asioista päättää monta puoluetta yhdessä. Politiikassa on 2010-luvulla näyttänyt olevan tärkeintä saada omat (puolueen) asiat läpi ja kompromissit ovat lamaannuttaneet Suomen.

Paljon hyvääkin on saatu aikaisesti erityisesti tämän hallituksen ansiosta, mutta media on saanut nekin saavutukset näyttämään huonolta. Median kypsyys ja ammattitaito eivät riitä kertomaan meille esimerkiksi vaihtoehtoisista skenaarioista.

Valitettavasti hänet lynkataan, joka yrittää saada yhteistä hyvää aikaiseksi. Valitettavasti sanansaattaja ammutaan.

LÄHTEET

HS: Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet. https://www.hs.fi/elama/art-2000005405564.html

IL: "Ideologisesti työtön" Ossi, 39, elää tuilla ilman pienintäkään aikomusta mennä töihin: "Aika helpolla on selvinnyt" http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710132200458044_u0.shtml

IL: “Ideologisesti työtön" Ossi ihmeissään: "Sain lukea tukieni lakkauttamisesta mediasta” http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710142200460855_u0.shtml

MTV: ”Ideologinen työtön” Ossi syyttää mediaa virheellisistä väitteistä: ”Olen kyllä hakenut töitä https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ideologinen-tyoton-ossi-syyttaa-mediaa-virheellisista-vaitteista-olen-kylla-hakenut-toita/6619374

AL: Soinin valtiosihteeri vahvistaa: Pidin Sipilän tarkasti ajan tasalla perussuomalaisten puoluekokouksen käänteistä https://www.aamulehti.fi/uutiset/soinin-valtiosihteeri-vahvistaa-paaministeri-sipila-tiesi-perussuomalaisten-suunnitelmasta-200482713/

Blogi: Kannustinloukussa eli minun ei ole taloudellisesti järkevää mennä töihin http://jari-pekkateurajrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198863-kannustinloukussa-eli-minun-ei-ole-taloudellisesti-jarkevaa-menna-toihin

US: Työtön sanoo suorat sanat: ”Maksettaisiin 2600 €/kk – ei kannata” https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/93201-tyoton-sanoo-suorat-sanat-ei-minun-kannata-lahtea-toihin

US: Tämä asia ihmetyttää suomalaisten työttömyydessä: ”Miten on mahdollista?” https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/93418-tama-asia-ihmetyttaa-suomalaisten-tyottomyydessa-miten-mahdollista

Blogi: En osallistu valheisiin http://samulivirtanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244964-en-osallistu-valheisiin

Blogi: Tukia puhtaana käteen 1600 €/kk – Jari-Pekan kannatti jäädä kotiin: ”Ei ihmisiä pidä syyllistää, vaan systeemiä” https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001161690.html

MTV: Enbuske 360 Besserwisserit 21.4.2016 (MTV Katsomo) https://youtu.be/iVFnqjE2Rh4

YouTube: Kansanedustaja Maria Guzenina puhuu muunneltua totuutta eduskunnan kyselytunnilla 2.6.2016 https://youtu.be/bQ0_lUXpe3o

Avainsanat: valemedia


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini