Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Perussuomalaisista kenttänsä näköinen

Share |

Tiistai 13.6.2017 - Jari-Pekka Teurajärvi


Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus hajosi noin kahden vuoden yhteistyön jälkeen. Henkilökohtaisesti olen pettynyt hallituksen hajoamiseen, koska se oli omien poliittisten tavoitteiden toteutumisen kannalta paras mahdollinen kokoonpano.

Olen keskiverto keskustalaista maahanmuuttokriittisempi sekä EU- että eurokriittisempi. Tulevassa hallituksessa näillä asioilla tulee olemaan erilainen painoarvo, kuin mitä kaatuvassa hallituksessa. Olen myös vapaamman alkoholipolitiikan ja vapaan kielivalinnan kannattaja ja uusi hallitus ei tule näitä tavoitteita tukemaan.

Hallitusyhteistyö on kompromisseja usean eri poliittisilla tavoitteilla liikkeellä olevan puolueen välillä. Näille kompromisseille nähtiin huonommat edellytykset tohtori Jussi Halla-ahon sekä muiden nuivien ottaessa vallan perussuomalaisissa. Puoluita toisiinsa sitovaa liimaa ei enää löytynyt.

Timo Soini on suomalaisista nykypoliitikoista ehkä se eniten arvostamani. Hän johti 20 vuotta puoluetta, joka on kaikkein vaikeimmin johdettava. Hän oli se liima, joka sitoi perussuomalaiset luottamukselliseen yhteistyöhön keskustan ja kokoomuksen kanssa.

Soini ei saanut arvonsa mukaista lähtöä puolueen johdosta, sillä perussuomalaisissa ei ole totuttu pitämään huolta omista, saatikaan muista. Toisaalta, Soini onnistui pettämään puolueen jäsenet sekä äänestäjät nopeasti unohdetuilla vaalilupauksilla ja tämä aiheutti suoranaista soinivihaa puolueen sisällä.

Soini ymmärsi, että paljosta on luovuttava, jos haluaa saada omia tavoitteitaan läpi hallituksessa. Se mitä perussuomalaiset loppujen lopuksi saivat hallituksessa läpi jäi hieman epäselväksi, mutta se mitä he saivat torpattua selviää heti uuden hallituksen aloittaessa uudella hallitusohjelmalla.

Se on kaikille tullut selväksi, mistä perussuomalaiset joustivat hallituksessa eli mitkä vaalilupaukset he pettivät. Se johti myös kannatuksen rajuun laskuun ja lopulta nuivien valtaan puolueessa.

Perussuomalaisille paras paikka on oppositiossa. Perussuomalaiset ovat parhaita löytämään ongelmia asiasta kuin asiasta. Yleensä syynä ongelmiin on EU. Hallituksessa eli valtioneuvostossa tarvitaan kuitenkin myös kykyä löytää ratkaisuja. Näille ratkaisulle tarvitaan puoluerajoja ylittävää tukea ja luottamusta.

Perussuomalaiset luovat oppositiossa hyvän paineen hallituspuoluille tehdä vain hyviä ja perusteltuja ratkaisuja. Nykyinen oppositio ei ole pystynyt haastamaan hallitusta, eikä heillä ole ollut tarjota perusteltuja vaihtoehtoja. Tämä näkyy myös oppositiopuoluiden kannatuksessa. Ainoastaan liberaali porvaripuolue vihreät on pystynyt nostamaan kannatustaan reilusti.

Vihreät sopisivat hyvin myös hallituskumppaniksi, mutta eivät ole siihen halukkaista kuin uusien vaalien kautta. Tämä siksi, että heidän nykyinen kannatuksensa toisi vahvemman hallitusasetelman. Asemoin nykyvihreät selkeästi sinivihreiksi ja ne punavihreät löytyvät sieltä vasemmistoliiton sisältä.

Suomea ei johdeta kuin joessa ajelehtivaa tukkia. Perussuomalaisten puoluekokouksen mahdollisiin lopputuloksiin on aivan varmasti varauduttu muiden hallituspuoluiden toimesta erilaisilla vaihtoehdoilla.

Näkemykseni mukaan media ja muut puolueet eivät halunneet uskoa nuivien menestykseen puoluekokouksessa, mutta tähänkin vaihtoehtoon oli hallituspuolueissa selkeästi varauduttu. Tuntien perussuomalaisen kentän, osasin ennustaa puoluekokouksen lopputulokseni tubetuksessani (https://youtu.be/noQlWeDeBeI).

Moni perussuomalainen etsii nyt uutta kotiaan ja moni entinen halajaa takaisin puolueeseen. Onko siltoja kuitenkin poltettu liikaa? Eräs pohjois-pohjanmaalainen perussuomalaisten kansanedustaja kehoitti aina ensin haukkumaan kepun ja sitten kehumaan omiaan. Tältä pohjalta voi olla vaikea löytää uutta kotia.

Hallituskriisin lopputuloksena Vaasa saanee pitää paremman palvelutason sairaalansa ja ruotsinkieli säilyttänee vahvan kansallisen asemansa. Saamme sote- ja maakuntauudistuksen maaliin sekä valinnanvapauden sotepalveluihin. Viinat ja väkevämmän alkoholin ostamme edelleen alkosta ja tapahtumissa nautimme oluet karsinassa.

 

Jari-Pekka Teurajärvi / teurajarvi@hotmail.com / 0408073847


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini