Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Elämme valheiden maailmassa

Keskiviikko 25.10.2017 klo 15.45 - Jari-Pekka Teurajärvi

Valtamedioista on tullut osaltaan valemedioita ja lukijan vastuu luotettavasta tiedosta on lisääntynyt. Medialukutaito pitäisi olla omana oppiaineena peruskoulussa.

Helsingin Sanomat kirjoitti 13.10.2017 “Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet”.

Hesarin artikkelista löytyy seuraavaa: “Helsinkiläinen Ossi Nyman ei mene töihin, koska ei halua tulla pakotetuksi vastenmielisiin hommiin”. “Koko aikuisiän olen taistellut työkkärin kanssa ja yrittänyt pysyä poissa töistä, että saisin tehdä mitä itse haluan, mutta saisin silti työmarkkinatukea.”

Iltalehti kirjoitti 13.10.2017 samaisesta helsinkiläisestä Ossi Nymanista, “joka on vältellyt koko aikuisikänsä töitä, joita ei pidä itseään kiinnostavina. Hänen mielestään jokaisen pitäisi tehdä töitä vain vapaaehtoisesti”.

Iltalehden artikkelista löytyy seuraavaa: “Helsinkiläinen Ossi Nyman on työtön tuilla eläjä ja ylpeä siitä. Hänen mukaansa työmarkkinatuen nostaminen ilman pienintäkään aikomusta työllistyä on helppoa. Nymanin mielestä elämässä tärkeintä pitäisi olla itsensä kehittäminen”. “Kaikki olisivat onnellisempia, jos saisivat päättää, mitä tekevät elämällään sen sijaan, että pakotetaan tekemään mitä tahansa töitä, Nyman lataa”.

“Nymanin mukaan hänen kaltaisiaan työtä karttelevia on Suomessa jopa tuhansia, mutta kukaan ei uskalla sanoa sitä ääneen”. “Nymanin omaa työmotivaatiota on laskenut se, että hänen mielestään rahat eivät mene yhteiseen hyvään, vaan veroparatiiseihin ja kansainvälisille suuryrityksille.”

Mielestäni jo siinä mennään pieleen, ettei ihmisiä osata kouluttaa niille aloille, joissa on töitä tarjolla ja joihin on kiinnostusta. Ei kenenkään pitäisi opiskella jotain, mikä ei kiinnosta pätkääkään. Se aiheuttaa Ossi Nymanin kaltaisia tilanteita.

MTV kirjoittaa 16.10.2017 ”’Ideologinen työtön’ Ossi syyttää mediaa virheellisistä väitteistä: ‘Olen kyllä hakenut töitä’

Ossin kannalta vale oli kuitenkin muuttunut jo totuudeksi. Iltalehti kirjoitti 14.10.2017 “’Ideologisesti työtön’ Ossi ihmeissään: ‘Sain lukea tukieni lakkauttamisesta mediasta’”.

Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen oli katkaissut Nymanin tukien maksun valeuutisten perusteella kuulematta itse Nymania. Vähävaraiselle ihmiselle tukien maksun katkaiseminen voisi olla kohtalokasta ja elämä menisi sekaisin pitkäksi aikaa.

Toimittajien valta on tänä päivänä suuri. Vastuuta heillä ei sen sijaan ole juurikaan. Esimerkiksi Helsingin Sanomille “ideologisesti työttömästä” jutun kirjoittanut toimittaja Jose Riikonen ei ole kantanut vastuuta artikkelinsa seurauksista. Valeen annetaan elää ja toimittajalla ovat jo uudet jutut mielessä sekä työnalla.

Toimittajat ovat pakotettuja kirjoittamaan juttuja, joissa on jotain sensaatiota. Nämä jutut keräävät klikkejä ja rahaa medialle. Pelkkää uutisarvo ei tänä päivänä riitä medialle ja toimittajille, koska se ei riitä lukijoillekaan.

Ossi kertoi tosiasiana, että “Hänen mukaansa työmarkkinatuen nostaminen ilman pienintäkään aikomusta työllistyä on helppoa”. Näinhän se nykyisessä systeemissä on. Helppoa kuin heinänteko vesisateella.

Tämän valemedia sekä TE-toimiston johtaja tulkitsivat siten, että hän Ossi nostaa työmarkkinatukea ilman pienintäkään aikomusta työllistyä.

Asia oli kuitenkin toisin. Tosiasiassa Ossi “ei halunnut tulla pakotetuksi vastenmielisiin hommiin”, kuten ei kukaan meistä haluisi. Mielekkäitä hommia hän olisi ottanut vastaan. Hänelle vastenmielisistä hommia oli helppo välttää, kuten olisi kenelle tahansa meistä. Hänelle vastenmielinen homma voi olla jollekin toiselle mieluisa homma.

Toimittajat leimasivat Ossin. Tuota leimaa hän ei tule koskaan saamaan yltään.

Omalta osaltani luottamus toimittajiin on laskenut. Myös luotettavia ja ammattitaitoisia toimittajia on kuten on medioitakin. Tavallisen ihmisen ei pitäisi luottaa sinisilmäisesti toimittajiin, varsinkaan jos ei tunne toimittajaa.

Toimittajat voivat kirjoituksillaan pilata tavallisen ihmisen maineen ja elämän. Tavallisella ihmisellä on hyvin vähän keinoja puolustautua tilanteessa, jossa toimittaja saa levitettyä valheelliset tietonsa koko kansalle. Tavallinen ihminen voi hakea oikaisua juttuun ja hyvällä tuurilla se julkaistaankin vaikkapa seuraavan päivän lehdessä pienellä printillä. Alkuperäinen viesti on kuitenkin jo tehnyt tuhonsa ja jäänyt elämään ihmisten mielissä faktana.

Näin kävi muun muassa Matti Vanhasen lautakasakeississä, jossa Vanhasella väitettiin olevan tuppeen sahattua tavaraa saatuna vastikkeettomasti tai lahjuksena. Lautoja ei kuitenkaan koskaan ollut edes olemassa, mutta Vanhanen muistetaan tuppensahatusta lautakasasta elämänsä loppuun saakka. Valheellisen jutun julkaissut toimittaja toimittelee todennäköisesti edelleen.

Pääministeri Juha Sipilä on kokenut saman kohtalon. Toimittajat ovat tehtailleet useita paikkaansa pitämättömiä uutisointeja pääministeristä. Uutisten sisällöllä on saatu pääministerin maine pilattua. Uutiset ovat jääneet ihmisten mieleen tosiasioina.

Pääministerin osalta näitä uutisointeja on ollut paljon. Viimeisimpänä pääministerin on väitetty puhuneen muunneltua totuuttua eduskunnassa liittyen perussuomalaisten hajoamiseen ja uuden ryhmän perustamiseen. On vihjailtu, että pääministeri on ollut tietoinen etukäteen suunnitellusta operaatiosta, jolla hallituksen taival oli tarkoitus pelastaa.

Aamulehti uutisoi, että “Soinin valtiosihteeri vahvistaa: Pidin Sipilän tarkasti ajan tasalla perussuomalaisten puoluekokouksen käänteistä”. Uutisoinnissa annetaan ymmärtää, että tiedot liittyisivät jotenkin tähän “salaiseen suunnitelmaan”, jossa perussuomalaisista loikkaa 20 kansanedustajaa omaksi ryhmäkseen ja näin hallitus saadaan pidettyä kasassa ilman halla-aholaisia.

Todellisuudessa valtiosihteeri Samuli Virtanen kertoi lähettäneensä Sipilälle tietoja kesken puoluekokouksen ja nämä tiedot olivat "tunnelmia Jyväskylästä". Tästä on sitten toimittaja vetänyt omat johtopäätöksensä ja keksinyt oman raflaavan tarinan. Lopputuloksena klikkejä ja rahaa medialle.

Valtiosihteeri Virtanen kertoi omassa vastineessaan Aamulehden uutisoinnin olevan valetta.

Kerron esimerkin omasta elämästäni, jossa jouduin klikkitehtailun ja poliittisen pelin sekä valheiden uhriksi.

Kaikki alkoi siitä, kun kirjoitin blogin 24.7.2015 otsikolla “Kannustinloukussa eli minun ei ole taloudellisesti järkevää mennä töihin”. Totesin ja laskelmilla todistin blogissa, että työnteko ei ole taloudellisesti kannattavaa tilanteessani.

En kuitenkaan todennut, että en aio mennä töihin tai en hakisi töitä tai välttelisin töitä. Totesin vain karun tosiasian kannustinloukusta. Kerroin myös aktiivisuudestani työnhaun ja ammattitaitoni kehittämisen osalta. Alallani osaaminen on työvoiman palkkaamisen keskiössä.

Uusi Suomi uutisoi 24.7.2015 blogiini viitaten “Työtön sanoo suorat sanat: ‘Maksettaisiin 2600 €/kk – ei kannata’”. Tämä uutinen oli mielestäni hyvällä ammattitaidolla kirjoitettu ja kertoi asian ilman “klikkihuoraamista”.

Lisäksi Uusi Suomi uutisoi 25.7.2015 blogiini viitaten “Tämä asia ihmetyttää suomalaisten työttömyydessä: ‘Miten on mahdollista?’”. Tämäkin uutinen oli kirjoitettu hyvällä ammattitaidolla ja asiallisesti.

Tarina jatkuu siten, että sain yhteydenoton freelance toimittajalta lähes vuotta myöhemmin. Hän oli kiinnostunut kirjoittamaan kannustinloukuista ja halusi haastatella. Suostuin haastatteluun ja sain uutisen luettavaksi ennen julkaisua.

Ilta-Sanomat julkaisi kyseisen haastattelun otsikolla “Tukia puhtaana käteen 1600 €/kk – Jari-Pekka ei aio hakea töitä”. Otsikkoa ei laatinut jutun kirjoittanut toimittaja, vaan Ilta-Sanomien verkkotoimituksen vastaava toimittaja. Otsikko oli täyttä valetta ja arvaatte varmaan minkälaisen paskamyrskyn se sai aikaan.

Uutinen julkaistiin 19.4.2016 kello 9:43 ja se keräsi vauhdilla useita satoja kommentteja. Klikkejä varmasti satakertaisen määrän. Uutinen oli päivän kuumin ja luetuin.

Pyysin freelance toimittajan kautta oikaisua otsikkoon. Otsikko päivitettiin kello 10:14 muotoon “Tukia puhtaana käteen 1600 €/kk – Jari-Pekan kannatti jäädä kotiin: ”’Ei ihmisiä pidä syyllistää, vaan systeemiä’”.

Pahin oli kuitenkin jo tapahtunut ja lumipallo alkoi kasvaa vyörytessään. Uutisen metadata sisälsi edelleen alkuperäisen valheellisen otsikon kuten sadat Twitteriin sekä Facebookin ja muualle someen tehdyt jaot. Ne ovat tänäkin päivänä valheellisella otsikolla luettavissa. Valetta oli mahdoton saada oikaistua.

MTV aamuteeveessä Enbuske 360 Besserwisserit ohjelmassa 21.4.2016 käsiteltiin tapaustani. Toimittaja Tuomas Enbuske aloitti: “Huijaako suomalaiset sosiaalitukia? Ilta-Sanomat kertoi esimerkiksi perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajasta, joka saa tällä hetkellä 1600€ ja hän ei halua mennä duuniin koska palkka olis 2700€ ja hän on lasten kans mielummin kotona”.

Valhe sai kasvot näin myös televisiossa.

Kansanedustaja Maria Guzenina puhui muunneltua totuutta YLEN televisiolähetyksessä eduskunnan kyselytunnilla 2.6.2016 liittyen aiseeseen sekä minuun.

Guzenina: “Hallituspuolue perussuomalaisten Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Teurajärvi, hän on todennut, että hän ei mene töihin koska hänestä on kannattavampaa jäädä kotiin kun nämä hallituksen päivähoitomaksut ovat nousemassa näin hurjasti”.

Nyt valhe kasvoi entisestään ja Guzenina kertoi vaihtoehtoisena totuutena hallituksen mahdollisten päivähoitomaksujen korotuksen olevan syy siihen, etten menisi töihin. Todella härskiä totuuden muuntelua.

Suomi tarvitsee täydellisen työreformin. Meillä on kohtaanto-ongelma, kannustinloukut ja koulutusongelma. Systeemi ei ole kannustava, eikä ota yksilöä huomioon riittävästi. Systeemi on tehty vaikeuttamaan ja jopa estämään työnsaantia.

Työelämässä ja elämässä pärjäävät aktiiviset ja jatkuvasti itseään kouluttavat sekä kehittävät yksilöt. Toisaalta juuri heidän vastuulle on jäänyt koko yhteiskunnan elinvoiman ylläpitäminen. Tällä suurella keskiluokalla on liian suuri taakka kannettavana.

Yhdeltäkään puolueelta ei löydy ratkaisua edellämainittuihin ongelmiin. Ongelmaa on myös mahdoton ratkaista nykyisellä edustuksellisella demokratialla, jossa asioista päättää monta puoluetta yhdessä. Politiikassa on 2010-luvulla näyttänyt olevan tärkeintä saada omat (puolueen) asiat läpi ja kompromissit ovat lamaannuttaneet Suomen.

Paljon hyvääkin on saatu aikaisesti erityisesti tämän hallituksen ansiosta, mutta media on saanut nekin saavutukset näyttämään huonolta. Median kypsyys ja ammattitaito eivät riitä kertomaan meille esimerkiksi vaihtoehtoisista skenaarioista.

Valitettavasti hänet lynkataan, joka yrittää saada yhteistä hyvää aikaiseksi. Valitettavasti sanansaattaja ammutaan.

LÄHTEET

HS: Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet. https://www.hs.fi/elama/art-2000005405564.html

IL: "Ideologisesti työtön" Ossi, 39, elää tuilla ilman pienintäkään aikomusta mennä töihin: "Aika helpolla on selvinnyt" http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710132200458044_u0.shtml

IL: “Ideologisesti työtön" Ossi ihmeissään: "Sain lukea tukieni lakkauttamisesta mediasta” http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710142200460855_u0.shtml

MTV: ”Ideologinen työtön” Ossi syyttää mediaa virheellisistä väitteistä: ”Olen kyllä hakenut töitä https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ideologinen-tyoton-ossi-syyttaa-mediaa-virheellisista-vaitteista-olen-kylla-hakenut-toita/6619374

AL: Soinin valtiosihteeri vahvistaa: Pidin Sipilän tarkasti ajan tasalla perussuomalaisten puoluekokouksen käänteistä https://www.aamulehti.fi/uutiset/soinin-valtiosihteeri-vahvistaa-paaministeri-sipila-tiesi-perussuomalaisten-suunnitelmasta-200482713/

Blogi: Kannustinloukussa eli minun ei ole taloudellisesti järkevää mennä töihin http://jari-pekkateurajrvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198863-kannustinloukussa-eli-minun-ei-ole-taloudellisesti-jarkevaa-menna-toihin

US: Työtön sanoo suorat sanat: ”Maksettaisiin 2600 €/kk – ei kannata” https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/93201-tyoton-sanoo-suorat-sanat-ei-minun-kannata-lahtea-toihin

US: Tämä asia ihmetyttää suomalaisten työttömyydessä: ”Miten on mahdollista?” https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/93418-tama-asia-ihmetyttaa-suomalaisten-tyottomyydessa-miten-mahdollista

Blogi: En osallistu valheisiin http://samulivirtanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244964-en-osallistu-valheisiin

Blogi: Tukia puhtaana käteen 1600 €/kk – Jari-Pekan kannatti jäädä kotiin: ”Ei ihmisiä pidä syyllistää, vaan systeemiä” https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001161690.html

MTV: Enbuske 360 Besserwisserit 21.4.2016 (MTV Katsomo) https://youtu.be/iVFnqjE2Rh4

YouTube: Kansanedustaja Maria Guzenina puhuu muunneltua totuutta eduskunnan kyselytunnilla 2.6.2016 https://youtu.be/bQ0_lUXpe3o

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valemedia

Perussuomalaisista kenttänsä näköinen

Tiistai 13.6.2017 - Jari-Pekka Teurajärvi

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus hajosi noin kahden vuoden yhteistyön jälkeen. Henkilökohtaisesti olen pettynyt hallituksen hajoamiseen, koska se oli omien poliittisten tavoitteiden toteutumisen kannalta paras mahdollinen kokoonpano.

Olen keskiverto keskustalaista maahanmuuttokriittisempi sekä EU- että eurokriittisempi. Tulevassa hallituksessa näillä asioilla tulee olemaan erilainen painoarvo, kuin mitä kaatuvassa hallituksessa. Olen myös vapaamman alkoholipolitiikan ja vapaan kielivalinnan kannattaja ja uusi hallitus ei tule näitä tavoitteita tukemaan.

Hallitusyhteistyö on kompromisseja usean eri poliittisilla tavoitteilla liikkeellä olevan puolueen välillä. Näille kompromisseille nähtiin huonommat edellytykset tohtori Jussi Halla-ahon sekä muiden nuivien ottaessa vallan perussuomalaisissa. Puoluita toisiinsa sitovaa liimaa ei enää löytynyt.

Timo Soini on suomalaisista nykypoliitikoista ehkä se eniten arvostamani. Hän johti 20 vuotta puoluetta, joka on kaikkein vaikeimmin johdettava. Hän oli se liima, joka sitoi perussuomalaiset luottamukselliseen yhteistyöhön keskustan ja kokoomuksen kanssa.

Soini ei saanut arvonsa mukaista lähtöä puolueen johdosta, sillä perussuomalaisissa ei ole totuttu pitämään huolta omista, saatikaan muista. Toisaalta, Soini onnistui pettämään puolueen jäsenet sekä äänestäjät nopeasti unohdetuilla vaalilupauksilla ja tämä aiheutti suoranaista soinivihaa puolueen sisällä.

Soini ymmärsi, että paljosta on luovuttava, jos haluaa saada omia tavoitteitaan läpi hallituksessa. Se mitä perussuomalaiset loppujen lopuksi saivat hallituksessa läpi jäi hieman epäselväksi, mutta se mitä he saivat torpattua selviää heti uuden hallituksen aloittaessa uudella hallitusohjelmalla.

Se on kaikille tullut selväksi, mistä perussuomalaiset joustivat hallituksessa eli mitkä vaalilupaukset he pettivät. Se johti myös kannatuksen rajuun laskuun ja lopulta nuivien valtaan puolueessa.

Perussuomalaisille paras paikka on oppositiossa. Perussuomalaiset ovat parhaita löytämään ongelmia asiasta kuin asiasta. Yleensä syynä ongelmiin on EU. Hallituksessa eli valtioneuvostossa tarvitaan kuitenkin myös kykyä löytää ratkaisuja. Näille ratkaisulle tarvitaan puoluerajoja ylittävää tukea ja luottamusta.

Perussuomalaiset luovat oppositiossa hyvän paineen hallituspuoluille tehdä vain hyviä ja perusteltuja ratkaisuja. Nykyinen oppositio ei ole pystynyt haastamaan hallitusta, eikä heillä ole ollut tarjota perusteltuja vaihtoehtoja. Tämä näkyy myös oppositiopuoluiden kannatuksessa. Ainoastaan liberaali porvaripuolue vihreät on pystynyt nostamaan kannatustaan reilusti.

Vihreät sopisivat hyvin myös hallituskumppaniksi, mutta eivät ole siihen halukkaista kuin uusien vaalien kautta. Tämä siksi, että heidän nykyinen kannatuksensa toisi vahvemman hallitusasetelman. Asemoin nykyvihreät selkeästi sinivihreiksi ja ne punavihreät löytyvät sieltä vasemmistoliiton sisältä.

Suomea ei johdeta kuin joessa ajelehtivaa tukkia. Perussuomalaisten puoluekokouksen mahdollisiin lopputuloksiin on aivan varmasti varauduttu muiden hallituspuoluiden toimesta erilaisilla vaihtoehdoilla.

Näkemykseni mukaan media ja muut puolueet eivät halunneet uskoa nuivien menestykseen puoluekokouksessa, mutta tähänkin vaihtoehtoon oli hallituspuolueissa selkeästi varauduttu. Tuntien perussuomalaisen kentän, osasin ennustaa puoluekokouksen lopputulokseni tubetuksessani (https://youtu.be/noQlWeDeBeI).

Moni perussuomalainen etsii nyt uutta kotiaan ja moni entinen halajaa takaisin puolueeseen. Onko siltoja kuitenkin poltettu liikaa? Eräs pohjois-pohjanmaalainen perussuomalaisten kansanedustaja kehoitti aina ensin haukkumaan kepun ja sitten kehumaan omiaan. Tältä pohjalta voi olla vaikea löytää uutta kotia.

Hallituskriisin lopputuloksena Vaasa saanee pitää paremman palvelutason sairaalansa ja ruotsinkieli säilyttänee vahvan kansallisen asemansa. Saamme sote- ja maakuntauudistuksen maaliin sekä valinnanvapauden sotepalveluihin. Viinat ja väkevämmän alkoholin ostamme edelleen alkosta ja tapahtumissa nautimme oluet karsinassa.

 

Jari-Pekka Teurajärvi / teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

Kommentoi kirjoitusta.

Oulun valtuustossa kiusataan ennen kuin valtuustokausi on edes alkanut

Perjantai 21.4.2017 klo 3.07 - Jari-Pekka Teurajärvi

Kahden hengen listalta valtuustoon kiusaajiksi

Kuntavaaleissa 2017 Oulun kaupunginvaltuustoon valittu kansallismielinen valtuutettu Junes Lokka ja varavaltuutettu Tiina Wiik kertoivat eilisen (20.4.2017) luottamuksellisen kokouksen kulusta ja keskusteluista videoblogissaan. Kokous oli aiheesta Oulun kaupungin luottamustoimien jako. Kokous keskeytyi. Video(t) löytyvät julkisena YouTube-suoratoistopalvelusta.

Valtuustokausi alkaa vasta kesäkuussa, mutta uusi kansallismielinen valtuustoryhmä on aloittanut räväkästi. Yhteisistä pelisäännöistä ei välitetä, eikä valtuutetun käyttäytymisvelvollisuudesta perusteta. Luottamuksellisuuden käsite lienee täysin vieras.

Videolla Lokka ja Wiik käyttävät muista vaaleilla valituista kokoukseen osallistuneista luottamushenkilöistä nimityksiä kuten kristillinen vajakki, läski, syöttöporsas, lammas, mitätön rivivaltuutettu, v***n limainen tyyppi, seko, valehtelija, suvakki, epärehellinen, lihava, syöpänen, apina, limainen p***a, ääliö, idiootti, vammainen, jne.

Etuliitteiden kanssa käytettiin surutta henkilöiden nimiä. Kokoukseen osallistuneita kommentoitiin sanankääntein "ne on kaikki läskejä" ja "se vain istu ja söi siellä".

Suljetun kokouksen keskustelut ovat luottamuksellisia

Kunnan muiden toimielinten kuin valtuuston kokoukset ovat suljettuja, ellei toimielin päätä pitää kokoustaan julkisena. Julkisen kokouksen pitäminen tai jonkun asian julkinen käsittely on toimielimen harkinnassa.

Suljetun kokouksen keskustelut ovat luottamuksellisia, mutta eivät automaattisesti salassapidettäviä. Kunnan luottamushenkilöt toimivat virkavastuulla. Salassapito- ja vaitiolovelvollisuus (julkisuuslain 22 ja 23 §, rikoslain 40 luvun 5 §) rajoittavat kokouksessa käydyistä keskusteluista kertomista siten, että sellaista tietoa, joka on lailla säädetty salassa pidettäväksi tai josta on säädetty vaitiolovelvollisuus, ei saa paljastaa sivulliselle. Salassapidettävän tiedon paljastaminen ilman lakiin perustuvaa syytä merkitsee virkasalaisuuden rikkomista.

Hyvän hallintokäytännön mukaista ei ole paljastaa ulkopuolisille suljetussa kokouksessa käytyjä keskusteluja.

Kuntalain 32.2 §:n mukaan luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden parasta sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla. Tietojen vuotamisen asiakirjaan sisältymättömistä seikoista (esim. suljetussa kokouksessa käydyistä keskusteluista) tai sellaisista tiedoista, jotka eivät vielä ole julkisia, voidaan katsoa rikkovan luottamushenkilön kuntalain 32 §:n mukaista käyttäytymisvelvollisuutta, vaikka tarkkaan ottaen kyse ei tällöin olekaan salassapidettävien tietojen paljastamisesta.

Luottamushenkilö voi niin halutessaan kertoa suljetussakin kokouksessa esittämänsä mielipiteet ja omien puheenvuorojensa sisällön ulkopuoliselle. Toimielimen muiden jäsenten käyttämien puheenvuorojen julkista selostamista tai julkaisemista ei sen sijaan voida pitää asianmukaisena.

Raskas valtuustokausi tulossa

Oulussa on odotettavissa värikäs ja henkisesti raskas valtuustokausi. Tuskin kukaan haluaa osallistua kyseisten henkilöiden kanssa lautakuntatyöskentelyyn, mutta valtuuston kokouksia ei voi välttää. On mielenkiintoista nähdä, että heruuko uudelle ryhmälle muita luottamustoimia rivivaltuutetun ja varavaltuutetun tehtävien lisäksi.

3 kommenttia . Avainsanat: luottamuksellisuus, käyttäytymisvelvollisuus, kaupungin valtuusto

Jokaisella on vapaus valita asuinpaikkansa

Keskiviikko 29.3.2017 klo 10.18 - Jari-Pekka Teurajärvi

Suomen perustuslaissa todetaan, että Suomen kansalaisella on vapaus valita asuinpaikkansa. Tätä vapautta tulee vaalia erityisesti Oulussa, joka on pinta-alaltaan suuri kaupunki. Oulun rikkaus on mahdollisuus valita asuminen kaupungin ytimessä tai maaseudun rauhassa.

Palvelut tulee olla kaikkien saatavilla. Myös kaupungin reuna-alueiden asukkaille. Palveluiden saavutettavuus on kuntaliitoksen myötä huomattavasti heikentynyt, koska vastoin poliittisia lupauksia on palvelut siirretty kohti kaupungin keskustaa.

Palveluiden saavutettavuutta voidaan parantaa riittävällä joukkoliikenteen palvelutasolla. Jokaiselle ovelle onnikka ei voi kurvata, mutta jokaisen kylänraitin läpi se voi ajaa.

Palvelut voidaan tuoda kumipyörien päällä sinne, missä kysyntää riittää. Helppokäyttöisillä mobiilisovelluksilla nuoremmat kuntalaiset voivat hoitaa päivittäisiä asioitaan.

Kaupungin tarjoamien palveluiden yhdenvertaisuudessa tulee ottaa huomioon erityisesti heikommassa asemassa olevat lähimmäiset.

Lapsille tulee tarjota mahdollisuus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen mahdollisimman lähellä omaa kotia, homevapaissa tiloissa. Koulutien on oltava riittävän turvallinen.

Senioreille kotona asuminen mahdollisimman pitkään on kaikilla mittareilla mitattuna paras vaihtoehto. Kotona asumista tulisi tukea, sillä se tuo säästöä myös kaupungin kassaan. Omaishoitajien asemaa parantamalla tuetaan kotona asumista.

Kaavoittamalla joustavammin kaupungin reuna-alueita, tarjoamme mahdollisuuden monen unelman toteutumiseen.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu

teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

Kirjoitus on julkaistu Rantapohja-lehdessä 28.3.2017

Kommentoi kirjoitusta.

Oulun ydinkeskusta uhkaa näivettyä

Maanantai 27.3.2017 klo 11.52 - Jari-Pekka Teurajärvi

Paljon on puhuttu Oulun reuna-alueiden näivettymisestä, mutta myös ydinkeskusta uhkaa näivettyä. Rotuaarin ja koko ydinkeskustan yleisilme on lohduton. Ikkunoissa on vuokrataan kylttejä siellä täällä. Sama pätee Rotuaarin vaalikylään, sillä lähes joka toinen vaalimökki on tyhjillään ja ilman palvelua.

Kallioparkin piti myyntipuheissa nostaa ydinkeskustan houkuttelevuus ja palvelut aivan uudelle tasolle. Toisin kävi. Tämä ei tietenkään ole kallioparkin syytä, mutta parkkiluolasta ei ole ollut myöskään riittävää vetoapua. Investointien ehtona kallioparkki toki on ollut.

Ilmoitus Stockmanin vetäytymisestä Oulusta sekä Anttilan konkurssi otettiin huolestuneena vastaan. Joku syyttää myös kauppakeskus Valkeaa kauppojen keskittymisestä sinne. Hyvänä puolena voidaan todeta Tokmannin tuleminen Anttilasta vapautuneisiin tiloihin ja Valkean hyvä täyttöaste.

Peltomarkkettien ja liikekeskusten houkuttelevuus pitäisi olla kallioparkin myötä vähentynyt, mutta nyt puhutaan muista osatekijöistä. Ongelma on monisyinen ja sitä ei voida poliittisin päätöksin täysin korjata.

Ongelmaan liittyy tyypillinen kapitalismin ilmentymä. Vapaassa kaupankäynnissä vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki. Yhä useampi tekee ostoksia verkossa globaaleilla markkinoilla. Tuote tulee Ouluun nopeammin ja halvemmalla Kiinasta kuin Kempeleestä.

Tämäkään ei kuitenkaan selitä Oulun ydinkeskustan näivettymistä, sillä Ideaparkissa ja Zeppeliinissä ei ole vapaita liiketiloja. Hekin toimivat samoilla globaaleilla markkinoilla.

Oulun ydinkeskustan liikekiinteistöjen vuokrahintojen sanotaan olevan liian kalliita. Neliöhinnat pyörivät samoissa kuin Helsingin kauppapaikoilla. Poliittisilla päätöksentekijöillä ei ole päätösvaltaa yksityisillä vuokramarkkinoilla.

Poliittiset päätöksentekijät voivat helpottaa ydinkeskustan tilannetta esimerkiksi parantamalla edelleen autolla liikkumista keskustaan ja kallioparkkiin. Katujen varsille maanpäälle ja liikkeiden edustoille tulee jättää riittävä määrä parkkipaikkoja.

Tämän kehityksen ei tarvitse olla ristiriidassa toimivan joukkoliikenteen tai kevyenliikenteen väylien kanssa. Liian intohimoinen kävelykeskustan luominen voi kuitenkin osaltaan näivettää ydinkeskustaa edelleen. Ongelma ruokkii itse itseään ja on tuttu monista matkailukeskuksista.

Ongelma palvelutarjonnassa ruokkii itse itseään ja on tuttu monista matkailukeskuksista. Mikäli palveluita ei ole saatavailla sesongin ulkopuolella, ei ole myöskään maksavia asiakkaita. Mikäli Oulun ydinkeskustasta puuttuvat monipuoliset ostosmahdollisuudet, ei sielläkään ole kohta enää asiakkaita.

Palvelut tulee olla Oulun ydinkeskustassa riittävän monipuoliset ja helposti saavutettavissa. Pikainen asia tulee voida hoitaa nopeasti parkkeeraamalla auto liikkeen edustalle. Vuokranantajien tulisi myös osata hinnoitella tilat oikealle tasolle.

Oulun ydinkeskustassa on myös ongelmia viihtyisyyden ja turvallisuuden kannalta. Rotuaarille on leiriytynyt mielenosoittajia pitkäaikaisesti ja lisäksi avoin huumekauppa rehottaa liikekeskuksessa.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu
teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palveluiden saatavuus, palveluiden saavutettavuus, palvelutaso

Oulun ydinkeskusta uhkaa näivettyä

Maanantai 27.3.2017 klo 11.51 - Jari-Pekka Teurajärvi

Paljon on puhuttu Oulun reuna-alueiden näivettymisestä, mutta myös ydinkeskusta uhkaa näivettyä. Rotuaarin ja koko ydinkeskustan yleisilme on lohduton. Ikkunoissa on vuokrataan kylttejä siellä täällä. Sama pätee Rotuaarin vaalikylään, sillä lähes joka toinen vaalimökki on tyhjillään ja ilman palvelua.

Kallioparkin piti myyntipuheissa nostaa ydinkeskustan houkuttelevuus ja palvelut aivan uudelle tasolle. Toisin kävi. Tämä ei tietenkään ole kallioparkin syytä, mutta parkkiluolasta ei ole ollut myöskään riittävää vetoapua. Investointien ehtona kallioparkki toki on ollut.

Ilmoitus Stockmanin vetäytymisestä Oulusta sekä Anttilan konkurssi otettiin huolestuneena vastaan. Joku syyttää myös kauppakeskus Valkeaa kauppojen keskittymisestä sinne. Hyvänä puolena voidaan todeta Tokmannin tuleminen Anttilasta vapautuneisiin tiloihin ja Valkean hyvä täyttöaste.

Peltomarkkettien ja liikekeskusten houkuttelevuus pitäisi olla kallioparkin myötä vähentynyt, mutta nyt puhutaan muista osatekijöistä. Ongelma on monisyinen ja sitä ei voida poliittisin päätöksin täysin korjata.

Ongelmaan liittyy tyypillinen kapitalismin ilmentymä. Vapaassa kaupankäynnissä vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki. Yhä useampi tekee ostoksia verkossa globaaleilla markkinoilla. Tuote tulee Ouluun nopeammin ja halvemmalla Kiinasta kuin Kempeleestä.

Tämäkään ei kuitenkaan selitä Oulun ydinkeskustan näivettymistä, sillä Ideaparkissa ja Zeppeliinissä ei ole vapaita liiketiloja. Hekin toimivat samoilla globaaleilla markkinoilla.

Oulun ydinkeskustan liikekiinteistöjen vuokrahintojen sanotaan olevan liian kalliita. Neliöhinnat pyörivät samoissa kuin Helsingin kauppapaikoilla. Poliittisilla päätöksentekijöillä ei ole päätösvaltaa yksityisillä vuokramarkkinoilla.

Poliittiset päätöksentekijät voivat helpottaa ydinkeskustan tilannetta esimerkiksi parantamalla edelleen autolla liikkumista keskustaan ja kallioparkkiin. Katujen varsille maanpäälle ja liikkeiden edustoille tulee jättää riittävä määrä parkkipaikkoja.

Tämän kehityksen ei tarvitse olla ristiriidassa toimivan joukkoliikenteen tai kevyenliikenteen väylien kanssa. Liian intohimoinen kävelykeskustan luominen voi kuitenkin osaltaan näivettää ydinkeskustaa edelleen. Ongelma ruokkii itse itseään ja on tuttu monista matkailukeskuksista.

Ongelma palvelutarjonnassa ruokkii itse itseään ja on tuttu monista matkailukeskuksista. Mikäli palveluita ei ole saatavailla sesongin ulkopuolella, ei ole myöskään maksavia asiakkaita. Mikäli Oulun ydinkeskustasta puuttuvat monipuoliset ostosmahdollisuudet, ei sielläkään ole kohta enää asiakkaita.

Palvelut tulee olla Oulun ydinkeskustassa riittävän monipuoliset ja helposti saavutettavissa. Pikainen asia tulee voida hoitaa nopeasti parkkeeraamalla auto liikkeen edustalle. Vuokranantajien tulisi myös osata hinnoitella tilat oikealle tasolle.

Oulun ydinkeskustassa on myös ongelmia viihtyisyyden ja turvallisuuden kannalta. Rotuaarille on leiriytynyt mielenosoittajia pitkäaikaisesti ja lisäksi avoin huumekauppa rehottaa liikekeskuksessa.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu
teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palveluiden saatavuus, palveluiden saavutettavuus, palvelutaso

Valkea - pahuuden pesä

Perjantai 24.3.2017 klo 12.30 - Jari-Pekka Teurajärvi

Suomalaiset tietävät, että on vaarallista liikkua Helsingin rautatieasemalla ja sen tunneleissa yksin iltaisin tai yöaikaan.

Ouluun on syntynyt vastaavanlainen pahuuden pesä, kuin Helsingin rautieasema. Tuo paikka on kauppakeskus Valkea. Yhteneväistä Helsingin rautatieaseman ja Oulun Valkean välillä on tilojen ympärivuorokautinen aukiolo sekä lämpimät sisätilat kaupungin keskustassa.

Valkea on huumemyynnin keskus

Valkeassa myydään avoimesti huumeita ja kaikkea mahdollista mustanpörssin artikkelia. Oululaisten vanhempien olisi hyvä tietää, että omia teini-iässä olevia lapsia ei tulisi päästää Valkeaan yksin tai iltaisin.

Osallistuin maanantaina Valkeassa järjestettyyn vaalipaneeliin. Todistin omin silmin, kuinka poliisi suoritti huumejengin pidätyksen Valkean sisätiloissa. Tämä kaikki tapahtui aikana, jolloin Valkeassa kulkee täysin tavallisia kansalaisia ostoksilla.

Valkeassa harjoitetaan saalistusta, jonka kohteena ovat alaikäiset lapset

“Kuvio menee siten, että ensin voitetaan nuoren luottamus ja heitä houkutellaan lähtemään maahanmuuttajataustaisten henkilöiden asunnolle muun muassa lupaamalla alkoholitarjoilua. Asunnolla tytöille todellakin juotetaan alkoholia, jotta miehet pääsevät lopulliseen tavoitteeseensa. Kun tyttö on riittävän puolustus- ja harkintakyvytön, useampi nuori mies käyttää häntä seksuaalisesti hyväksi.”

Kysymyksessä on tietenkin raiskaus ja lapsen törkeä seksuaalinen hyväksykäyttö. Oulussa nähtiin uudenvuoden yönä juuri edellä kuvattu kuvio. Kaksi alaikäistä tyttöä houkuteltiin Valkeasta Tuirassa sijaitsevaan asuntoon, jossa raiskaus tapahtui. Saamieni tietojeni mukaan tytöt olivat 13-vuotiaita.

Vastaavia tapauksia on ollut muuallakin Suomessa. Yhteinen tekijä näille ovat lämpimät julkiset tilat, alaikäiset ja ulkomaalaistaustaiset miehet sekä alkoholi ja huumeet.

Rotuaarin kattaminen

Oulussa on suunniteltu kävelykatu Rotuaarin kattamista. Olen uudistusmielinen ja kannatan hanketta mikäli sitä ei rahoiteta pelkästään veronmaksajien taskusta.

Ensin tulisi kuitenkin ratkaista Valkean ongelmat, jotta emme laajenna pahuuden pesää koko Oulun keskustan laajuiseksi. Nykyisellään ongelmaan on helpompi tarttua, koska valvottava alue on varsin pieni.

Valkeassa tulisi olla ympärivuorokautinen vartiointi ja valvonta.

Valkean turvallisuusongelmat kauppakeskuksen tiedossa

Kauppakeskus päätettiin sulkea miehiltä yhdeksi illaksi, koska siellä oli tarkoitus järjestää naisille suunnattu tapahtuma. Asiaa perusteltiin näin: “kesäkadun sulkemisella halutaan taata tapahtuman onnistuminen ja turvallisuus.”

Tämä osoittaa sen, että kauppakeskuksen tiedossa on Valkean ongelmat, mutta ongelmaa ei haluta hoitaa pitkäaikaisella ratkaisulla.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu
teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

 

LÄHTEET

2 kommenttia . Avainsanat: huumeet, turvallisuus

Rikosilmoitus vaalimainosvandalismistä

Maanantai 20.3.2017 klo 0.57 - Jari-Pekka Teurajärvi

Oulussa harjoitettiin vaalimainosvandalismia lauantaiyönä. Valtatielle 22 eli Kainuuntielle tukiryhmäni asettama vaalimainokseni oli rikottu. Tekijästä oli jäänyt jäljelle renkaanjäljet sekä osittain syöty omena. Terveelliset ruokailutottumukset omaava rikollinen siis.

Toisen omaisuuden tahallinen vahingoittaminen on ilkivaltaa eli vandalismia. Suomen rikoslaissa toisen omaisuuden vauriottamisesta käytetään nimitystä vahingonteko. Tuomio vahingonteosta on joko sakkoja tai vankeutta. Törkeästä vahingonteosta voi rapsahtaa jopa neljän vuoden tuomio ja lievästä selviää sakoilla.

Vaalimainosvandalismi katsotaan lieväksi vahingonteoksi ja siitä on siis luvassa sakkoja. Vahingontekijää harvemmin kuitenkaan saadaan kiinni vastaamaan teostaan.

Harkitsen tekeväni vahingonteosta rikosilmoituksen. Rikollista tuskin saadaan kiinni, mutta mielestäni kaikista rikoksista olisi tärkeä tehdä rikosilmoitus. Vain ilmoitetut rikokset tilastoidaan. Tilastot auttavat tekemään parempia päätöksiä poliisien resursseista.

Mikäli tilastot osoittavat vähäistä rikollisuutta, on vaarana poliisien resurssien leikkaus. Kynnystä rikosilmoitukseen suurentaa kuitenkin tietoisuus siitä, että vähäisiä rikoksia ei ehditä tutkimaan. Näin ollen vähäiset rikokset harvemmin selviävät ja rikoksen uhri jää nuolemaan näppejään.

Kuntavaaliehdokkaat sijoittavan suhteellisen paljon rahaa vaalikampanjointiin. Nämä rahat voidaan katsoa harrastuksen kuluiksi, sillä vain harva kuntapoliitikko tienaa kuntapolitiikassa. Oulussa on muutamia täysi- tai puolipäiväisiä kuntapoliitikkoja, jotka saavat tuntuvan korvauksen menetetystä vapaa-ajasta.

Vaalimainosvandalismia voi verrata parkkeeratun auton tahalliseen vahingoittamiseen, kuten naarmuttamiseen. Vaalimainokset ovat vaalikampanjan ajan parkissa teiden varsilla, mutta mainoksia on harvemmin vakuutettu vahingonteon varalta.

Olen vaihtanut vaurioituneen tienvarsimainoksen tilalle uuden, mutta toivon vandalismin loppuvan kaikkien vaalimainosten osalta tähän. Kunnioitetaan sekä toisten, että yhteistä omaisuuttamme.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu
teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

LÄHTEET

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit 2017, rikosilmoitus, vaalimainos, vandalismi

Rotuaarin pakolaisleiri tulisi häätää

Keskiviikko 15.3.2017 klo 1.54 - Jari-Pekka Teurajärvi

Helsingissä turvapaikanhakijat ovat leiriytyneet kaupungin keskustassa Rautatientorilla jo yli kuukauden ajan. Kysymys oli alunperin mielenilmauksesta, joka on kuitenkin jatkunut toistaiseksi.

Leiri on aiheuttanut monenlaista häiriötä kaupungin keskustassa ja yksi mielenosoittaja on jopa yrittänyt hirttäytyä leirissä olevaan puuhun.

Oulun keskustassa kävelykatu Rotuaarilla järjestettiin lauantaina 11. maaliskuuta tukimielenosoitus kyseiselle Helsingin mielenosoitukselle. Kuinka ollakkaan, Oulun tukimielenosoitus jatkuu edelleen.

Pidempiaikainen leiriytyminen vaatii aina maanomistajan luvan. Rotuaarin tapauksessa leiriytyjän tulee lisäksi maksaa vuokraa Rotuaarin käytöstä aluetta hallinnoivalle Oulun Liikekeskus ry:lle.

Olen sitä mieltä, että leiri tulisi häätää niin Rautatientorilta kuin Rotuaarilta. Minkä tahansa muun tahon ollessa kyseessä, olisi leiri jo todennäköisesti häädetty.Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu
teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

LÄHTEET

Kaleva: Rotuaarilla pidetään tukimielenosoitus turvapaikanhakijoiden oikeuksien puolesta

MTV: Mies yritti hirttäytyä Helsingin Rautatientorilla – poliisi vahvistaa poliisitehtävän

Laki24.fi: Jokamiehen oikeudet ja leiriytyminen2 kommenttia . Avainsanat: pakolaisleiri, oulu, rotuaari, helsinki, rautatientori

Perussuomalaisten pesänjako

Keskiviikko 8.3.2017 klo 1.01 - Jari-Pekka Teurajärvi

Ensimmäisen kerran vihjasin perussuomalaisten puheenjohtajan vaihtuvan otsikoidessani blogini Perussuomalaisten puheenjohtaja vaihtuu (19.9.2016). Tunsin kentän hyvin ja tiesin jo tuolloin.

Asiasta pystyin täysin varmana kirjoittamaan blogissani Soinille tuli noutaja (31.12.2016).

Suosittelen lukemaan tämän uusimmankin blogikirjoitukseni, mikäli aihe kiinnostaa. Kirjoitan aiheesta, koska tiedän mitä kirjoitan. Kirjoitan aiheesta, koska sillä on yhteiskunnallista merkitystä. En kirjoita mollatakseni perussuomalaisia, sillä heillä on paikkansa suomalaisessa politiikassa.

Timo Soini odotetusti ilmoitti, ettei hae enää puheenjohtajuutta. Tämä oli hänelle ainoa vaihtoehto, koska voittajana on paras luopua. Soinin johdolla puolue on voittanut useita vaaleja vastoin median ja galluppien ennakointia.

Kuntavaaleissa 2017 tulee perussuomalaisille tappio. Ruma tappio. Mikäli Soini olisi vaalien jälkeen ilmoittanut luopuvansa puheenjohtajuudesta, olisi hän poistunut häviäjänä. Nyt hän tavallaan saa poistua voittajana. Lisäksi Soinin kannalta asetelmat puoluekokouksen puheenjohtajavaaliin olisivat olleet hävittyjen vaalien jälkeen huonot.

Ehdokashankinnan kannalta oli myös tärkeää, että sekä Soinin leiri (SMP) ja Halla-ahon leiri (Nuivat) saataisiin ehdolle kuntavaaleihin. Ehdokashankinta on ollut erittäin haastavaa perussuomalaisten petettyä kaikki edellisten vaalien lupaukset tärkeimpien asioiden osalta. ”Kevään korvalla” oli siis ehdokasasettelun varmistuttua.

Ehdokasasettelu onnistui määrällisesti ennakoitua paremmin ja suurena apuna olivat kentälle palkatut ehdokashankkijat. Ehdokasmäärä putosi vain muutamalla sadalla edellisistä kunnallisvaaleista. Laatu on sitten toinen asia.

Uskon Jussi Halla-ahon luopuvan ehdokkuudestaan, vaikka hän aikaisemmin ilmoitti ”erittäin todennäköisesti” lähtevänsä ehdolle puheenjohtaja vaaliin. Halla-aho ja muut nuivat ovat nyt saaneet raivattua Soinin tieltään ja heidän asetelmat puolueessa tulevat vahvistumaan jokatapauksessa.

Olin alunperinkin erittäin yllättynyt Halla-ahon kiinnostuksesta puheenjohtajuuteen ja väitän ehdokkuudesta vihjailun olleen keino painostaa Soini luopumaan. Halla-aho ei ole johtajatyyppiä, eikä ole koskaan tietojeni mukaan johtanut ainuttakaan yhdistystä. Sampo Terho on sensijaan yhdistyksiä johtanut ja on siltä osin pätevä.

Kansanedustaja toisensa jälkeen on lähtenyt tukemaan Sampo Terhoa puheenjohtajaksi. Terhoa on pidetty Soinin sylikoirana ja eduskuntaryhmän kannalta hän on turvallinen valinta. Hallitus saisi jatkaa, eikä uusia eduskuntavaaleja tarvittaisi.

Voidaan sanoa, että kansanedustajat ajattelevat tässä ennenkaikkea omaa etuaan. Kovin monella heistä työt eduskunnassa loppuisivat ennenaikaisten vaalien jälkeen. Tämä johtuu tietenkin puolueen kannatuksen romahtamisesta. Ja Halla-ahon valinta puheenjohtajaksi johtaisi mitä todennäköisimmin ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin.

Sampo Terho on siis hallituksen jatkon kannalta paras valinta. Näin ollen myös Suomen kansalaisten kannalta se paras valinta. Ja perussuomalaisten kansanedustajien kannalta paras valinta. Puolueen kannalta hän on kuitenkin ongelmallinen valinta.

Sampo Terho on tunnetusti porvari. Sanoisin jopa ääriporvari. Tämä ei oikein sovi perussuomalaisen kentän pirtaan. Tavallinen perussuomalainen haluisi toimia köyhän asialla. Sampo Terho joutui suuresti pettymään jäätyään Soinin tekemien ministerivalintojen ulkopuolelle. Paikka eduskuntaryhmän puheenjohtajana kuitenkin tuli ja sen tehtävän hän on käsittääkseni hoitanut erinomaisesti.

Timo Soini pääsi aikoinaan eduskuntaan viikinki Tony Halmeen suuren suosion vetämänä. Sampo Terho pääsi europarlamenttiin taas Timo Soinin suuren suosion vetämänä. Tuleeko hänestä myös Soinin tuella uusi puolueen puheenjohtaja. Kyllä tulee.

Nuivat tulevat hyväksymään Halla-ahon vetäytymisen puheenjohtaja ehdokkuudesta, mutta ottavat varapuheenjohtajien paikat sekä puoluesihteerin tehtävän. Asettuessaan ehdolle, tulisi Halla-ahosta puheenjohtaja, koska asiasta päättäisi kenttäväki eikä puolue-eliitti.

Perussuomalaiset ovat hyötyneet puheenjohtajakamppailusta, vaikka todellista kamppailua ei edes tultane näkemään. He ovat saaneet erinomaisen näkyvyyden näin kuntavaalien alla. Sanoisin, että well done.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu
teurajarvi@hotmail.com / 0408073847LÄHTEET

Kaleva blogi: Perussuomalaisten puheenjohtaja vaihtuu (Jari-Pekka Teurajärvi, 19.9.2016)

Kaleva blogi: Soinille tuli noutaja (Jari-Pekka Teurajärvi, 31.12.2016)

meppi_sampo_terho_ja_j-p_teurajarvi.jpg

Sampo Terho ja Jari-Pekka Teurajärvi Oulun puolueneuvoston kokouksessa 2014.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perussuomalaiset, puheenjohtaja

YLE teki temput kuntavaaliehdokkaille

Sunnuntai 5.3.2017 klo 23.44 - Jari-Pekka Teurajärvi

Kuntavaaliehdokkaille rakennettu YLEn ehdokaskone jumiutui viikonloppuna. Kuntavaaliehdokkaiden oli tarkoitus syöttää ehdokaskoneeseen vastauksia poliittisiin kysymyksiin. Äänestäjä pystyisi myöhemmin avautuvasta YLEn vaalikoneesta vastausten perusteella löytämään samaa mieltä olevan ehdokkaan ja helpottamaan äänestyspäätöstä.

Ehdokaskoneen jumiutuminen ei ole kansallisesti iso ongelma. Ongelma se on lähinnä itsensä YLEn kannalta. Kiusallinen tietojärjestelmäongelma kohdistui YLEn rahoituksesta päättäviä poliitikkoja kohtaan. Monelle poliitikolle tuli harmaita hiuksia, kun deadline lähestyi ja homma ei toiminut.

Tietojärjestelmäongelma johtuu huonosta projektinhallinnasta. Tietojärjestelmän osalta ei ole osattu laatia riittävää riskianalyysia? Pahin virhe oli ehdokkaille annettu määräaika vastata ehdokaskoneen kysymyksiin viikonloppuna. Tietojärjestelmäasiantuntijat työskentelevät yleensä arkisin normaaliin virka-aikaan, joten ongelma kyetään ratkaisemaan aikaisintaan silloin.

Ehdokkailla pitää kiirettä eri ehdokaskoneiden parissa sekä kampanjan suunnittelussa ja valmistelussa. Tekemiset on aikataulutettu tarkkaan ja suuri osa ehdokkaista on jättänyt YLEn ehdokaskoneeseen vastaamisen viimeisille mahdollisille päiville kyseiseen viikonloppuun. Tätä ei ole osattu ottaa huomioon projektin toteutuksessa.

Tietojärjestelmän vaatimusmäärittelystä puuttuu skaalautuvuus? Nykyaikaisen tietojärjestelmän tulee skaalautua käyttäjämäärien mukaan. Jos tietojärjestelmää käyttää yhdellä ajanhetkellä ennakoitua suurempi käyttäjämäärä, tulee järjestelmän pystyä varaamaan ennakoitua suuremmat resurssit hallitakseen kyseinen käyttäjämäärä.

Käyttäjämäärä on tässä tapauksessa verraten pieni, muutama tuhat käyttäjää. Tämä tekee ongelmasta entistäkin nolomman ja osoittaa kuinka huonosti järjestelmä on speksattu. Maksimi käyttäjämäärä on ollut tiedossa melko tarkkaan ja sen on voinut päätellä vuoden 2012 kunnallisvaaleista, jossa asetettiin 37 125 ehdokasta. Vuoden 2017 kuntavaaleihin ehdokkaita on puolueiden ilmoitusten mukaan asetettu edellistä pienempi määrä.

Käyttäjälle eli kuntavaaliehdokkaalle tietojärjestelmästä on paljastunut muitakin ihmeellisyyksiä. Ehdokaskuvaa ei voi ladata järjestelmään tiedostona, vaan ainoa vaihtoehto on ottaa kuva tietokoneella tai kännykällä. Tämä on todella erikoinen ratkaisu, koska jokaisella kuntavaaliehdokkaalla on vaaleja varten kuvaamossa tai vastaavassa otettu laadukas ehdokaskuva!Itse päädyin monen muun ehdokkaan tavoin ottamaan kuvan tulostamastani vaalikuvastani älypuhelimellani.

Ratkaisu on myös tietojärjestelmän toteutuksen kannalta erikoinen. Eri käyttöjärjestelmissä kuvan ottaminen ja käyttäminen applikaatiossa toimii eri tavalla ja on toteutettu käyttöjärjestelmän rajapintojen avulla. Esimerkiksi älypuhelimessa täytyy useimmiten antaa ohjelmalle eli appsille lupa käyttää kameraa.

Järjestelmän testaaminen on mahdotonta satojen erilaisten laitteiden kirjossa, varsinkin kun otetaan huomioon, että käyttäjiä on odotettavissa vain muutama tuhat. Mikäli kuvatiedoston olisi pystynyt perinteisesti lataamaan tietojärjestelmään, olisi ongelmilta vältytty.

Minulla on tiedossa, ettei esimerkiksi iPhone SE älypuhelimella kuvan lataaminen ehdokaskoneeseen onnistunut YLE ehdokaskone appsin avulla. Kuvan pystyi ottamaan, mutta siihen se sitten jumiutui. Tässä vaiheessa ei kysymyksessä ollut kuvan lataaminen palvelimelle vaan kuvan näyttäminen käyttöliittymässä.

iPhone 6S älypuhelimella homma toimi. Kummassakin tapauksessa tuki oli vain YLE ehdokaskone appsin käyttäjille. Selaimet eivät tukeneet kameran käyttöä lainkaan, ainakaan iOS käyttöjärjestelmissä. Selaimet tukevat kuitenkin perinteistä tiedoston laataamista.

Vastasin YLEn ehdokaskoneen kysymyksiin hyvissä ajoin. Jätin kuitenkin viimeiselle viikonlopulle videoiden taltioimisen, joita ehdokaskoneeseen pyydetään kolme kuvaamaan. Videoissa on 30 sekuntia aikaa vastata ennalta annettuihin kysymyksiin. Videot kuvataan jälleen laitteen omalla kameralla, eikä valmiita videoita voi ladata.

Sain videot kuvattua ja ladattua palvelimelle älypuhelimellani ilman kovin suuria ongelmia. Ainoastaan keskimmäisen videon osalta en tiennyt oliko video latautunut palvelimelle. Käyttöliittymän mukaan kyllä, mutta videota ei kuitenkaan käyttöliittymässä näkynyt. Päätin kuvata uudelleen.

Kävin vielä kysymykset kertaalleen läpi ja ”hyväksyin” koko paketin. Kun myöhemmin kirjauduin palveluun, oli kaikki syöttämäni vastaukset ja videot kadonneet! Toivon todellakin, että tiedot löytyvät palvelimelta ja maanantaina töihin saapuvat tietojärjestelmäasiantuntijat palauttavat ne.

YLEn ehdokaskoneen 39 kysymykseen vastaaminen ja vastausten perusteleminen kahdella kotimaisella kielellä ei ole mikään viiden minuutin homma. Lisäksi tyydyttävien videoiden purkittaminen vie oman aikansa.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu

Kyberturvallisuusasiantuntija, insinööri, M.Eng., B.Sc.

teurajarvi@hotmail.com / 0408073847LÄHTEET

YLE: Ehdokkaiden rynnistys ruuhkautti Ylen vaalikoneen – vastausaikaa pidennetty

IMG_0151.PNG

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ehdokaskone, vaalikone, tietojärjestelmä, YLE, kuntavaalit 2017

"Tämä on hätähuuto"

Maanantai 27.2.2017 klo 23.55 - Jari-Pekka Teurajärvi

Aino-Kaisa Manninen (vihr.) ja Jenni Pitko (vihr.) ottivat kantaa (Kaleva 23.2./Lukijalta) aikaisempaan kirjoitukseeni, jossa esitin Oululta vahvempaa kunnustinta alle 3-vuotiaiden kotihoitoon (Kaleva 20.2./Lukijalta). Manninen ja Pitko olivat sitä mieltä, että parasta mitä Oulun kaupunki voi tehdä, on tukea perheitä laadukkaalla varhaiskasvatuksella. Tästä olen samaa mieltä heidän kanssaan.

Oulun kaupunki tarjoaa varhaiskasvatusta kaikille sitä haluaville sekä tarvitseville. Jokaisella lapsella on oikeus vähintään 20 tunnin maksulliseen varhaiskasvatukseen viikossa. Lisäksi tarjolla on varhaiskasvatusta avoimessa kerhotoiminnassa sekä esimerkiksi seurakunnan kerhoissa. Lapsi voi saada myös laajennettua varhaiskasvatusta harkinnan ja tarpeen mukaisesti.

Manninen ja Pitko olivat erityisen huolissaan siitä, että kotihoito lisää naisten ja miesten välistä epätasa-arvoa. Olen sitä mieltä, että perheiden kuuluu itse saada päättää, että kuka lapsia kotona hoitaa. Olen myös sitä mieltä, että paras paikka alle 3-vuotiaalle lapselle on kotona.

Meidän Perhe -lehti (1/2017) julkaisi päiväkotien kasvattajille suunnatun kyselyn tulokset. Kyselyyn vastasi yli 700 kasvattajaa ja kyselyn tulokset ovat karmeaa luettavaa. Jopa 96% vastaajista kertoi laadun olevan säästöjen vuoksi heikompaa. Vastaajien mukaan varhaiskasvatuksen sijaan päivät tuntuvat selviytymiseltä. Osaa vastaajista on jopa kielletty kertomasta vanhemmille surkeasta tilanteesta.

”Sijaisia ei oteta tai saada, joten ryhmissä on liian vähän aikuisia. Erityistä tukea tarvitsevat lapset eivät saa avustajaa, ja tarvitsevat siksi ryhmän yhden aikuisen huomion. Hiljaiset ja sopeutuvat lapset jäävät vaille huomiota. Aamuisin ja iltapäivisin aikuisia on ryhmän kanssa yksi tai kaksi, lapset joutuvat olemaan hetkiä yksin ja tapaturmia sattuu. Yhdellä kasvattajalla voi olla vastuullaan 13 puolipäivähoidossa olevaa lasta”.

Resurssipula ei kyselyn mukaan koske ainoastaan henkilökunnan riittämättömyyttä. ”Tavarat ovat rikki, tarvikkeet lopussa, patjat moneen kertaan pissattu ja tilat liian pieniä. Lapsille ei riitä tuoleja tai lokeroja. Eikä ennen kaikkea aikuista. Paikkaa sylissä ei riitä kaikille tarvitseville.”

Kyselyn mukaan suurin huoli liittyy siihen, että aikuiset eivät ehdi olla mukana sosiaalisissa tilanteissa. Suuressa ryhmässä vahvat pärjäävät ja heikot jäävät jalkoihin. ”Lapsia on jatkuvasti jossain keskenään, koska lähes aina joku henkilökunnasta puuttuu. Paljon on pikku haavereita, joista kukaan ei tiedä tarkalleen, mitä on sattunut ja miksi. Pienet joutuvat odottamaan likaisissa vaipoissa liian pitkään.”

Varhaiskasvatuksen resurssipulaa voidaan mielestäni nykyisessä taloustilanteessa parhaiten parantaa tukemalla alle 3-vuotiaiden kotihoitoa. Tämä toisi välitöntä säästöä kaupungin kassaan. Lisäksi se vapauttaisi resursseja vanhempien lasten varhaiskasvatukseen.

Mannisen ja Pitkon ehdotus poistaa maksut varhaiskasvatuksesta asteittain on jalo, mutta nykyisessä taloudellisessa tilanteessa täysin mahdoton toteuttaa. Kannustinloukkuja voitaisiin purkaa huojentamalla kaikista tuloluokista yli 3-vuotiata koskevia asiakasmaksuja. Kaikkein varakkaimmille perheille jäisi edelleen lain sallima suurin asiakasmaksu voimaan.

Siitä olen Mannisen ja Pitkon kanssa samaa mieltä, että on nurinkurista tukea Oulu-lisällä hyvätuloisia lapsiperheitä. Ehdotin blogissani 2012, että Oulu-lisä voisi olla tulosidonnainen. Tällöin sitä ei tarvisi maksaa kaikkein varakkaimmille perheille.

Oulussa tulisi hoitajamitoituksessa palata vähintään vanhalle tasolle, koska nykyinen lain määrämä minimitaso ei yksinkertaisesti ole riittävä. Tämä olisi mahdollista toteuttaa niillä resursseilla, jotka vapautuisivat tukemalla alle 3-vuotiaiden kotihoitoa ja poistamalla Oulu-lisä kaikkein parhaiten ansaitsevilta lapsiperheiltä.

Tavoitteena tulee olla paras mahdollinen lapsuus ja lapsen etu. Tavoitteena tulee olla kasvattajille inhimillisyyttä ja iloa työntekoon.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu

teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

LÄHTEET

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kotihoito, kuntalisä, oulu-lisä, kannustinloukut, perhepäivähoito, päivähoito, varhaiskasvatus

Oulun kannustettava alle 3-vuotiaiden kotihoitoon

Maanantai 20.2.2017 klo 23.20 - Jari-Pekka Teurajärvi

Oulun kaupunki on pyrkinyt brändäämään itsensä lapsiystävälliseksi kunnaksi. Vuonna 2016 Oulu otti käyttöön UNICEFin lapsiystävällinen kunta -toimintamallin, jonka avulla on kahdessa vuodessa tarkoitus arvioida kuinka lapsiystävällisyys kaupungissa toteutuu. Lisäksi on tarkoitus kehittää toiminnan osa-alueita ja raportoida UNICEFille.

Lapsiystävällisessä kunnassa alle 3-vuotiaita hoidetaan ensisijaisesti kotona. Lasten kotihoidon mahdollistaa Kelan maksama kotihoidontuki ja kaupungin maksama vapaaehtoinen kuntalisä (Oulu-lisä). Kaupungille kotihoito on selkeästi halvin vaihtoehto ja useimmissa tapauksissa myös perheille paras vaihtoehto. Oulussa huomattavaa säästöä tuo lisäksi se, että kaikki perheen alle kouluikäiset lapset tulee hoitaa kotona kuntalisän ehtona.

Oulun kaupunki ei kannusta riittävästi kotihoitoon ja tästä on osoituksena Oulu-lisän leikkaaminen 110 eurosta 80 euroon keväällä 2016. Kotihoidossa oleville lapsille on rakennettu mahdollisuus sosiaalisiin kontakteihin ja varhaiskasvatukseen avoimessa kerhotoiminnassa sekä maksuttomissa seurakunnan kerhoissa.

Päiväkoti tai perhepäivähoito eivät ole siis ainoita vaihtoehtoja laadukkaalle varhaiskasvatukselle.

Oulun kaupunki on ottanut vuoden 2017 alusta käyttöön hoitoaikaperusteisen hinnoittelun varhaiskasvatuksessa. Tämä on oikea suunta, sillä tällöin palvelusta maksetaan sen käytön mukaisesti. Aikaisemmin palvelusta joutui maksamaan lähes poikkeuksetta täyden kuukausihinnan.

Jokaisella lapsella on oikeus maksulliseen viikottaiseen 20 tunnin varhaiskasvatukseen sekä maksuttomaan esiopetukseen. Nämä oikeudet on kirjattu lakiin. Mikäli perheen vanhemmista jompi kumpi on kotona, voi lapsi saada laajennettua varhaiskasvatusta harkinnan ja tarpeen mukaisesti.

Työssäkäyvät ja opiskelevat vanhemmat maksavat varhaiskasvatuksesta käytännössä täyden hinnan bruttotulojensa mukaisesti. Enimmillään nuorimman lapsen maksu on 290 €/kk ja häntä vanhemman sisaruksen osalta 261 €/kk. Nämä maksut muodostavat kannustinloukun. Koska asiakasmaksut ovat tulosidonnaisia, kannustinloukut ovat tosiasia lähes jokaisessa tuloluokassa.

Mikäli kaupunki kannustaisi reilummalla kädellä alle 3-vuotiaiden kotihoitoon, olisi tällä välitön positiivinen vaikutus kaupungin talouteen. Lisäksi se vapauttaisi käsiä varhaiskasvatuksessa vanhempien lasten tarpeisiin. Tämä siksi, että lain mukaan alle 3-vuotiaiden ryhmässä täytyy olla 1 kasvattaja 4 lasta kohden ja yli 3-vuotiaiden ryhmässä 1 kasvattaja per 8 lasta.

Kaupunki voi panostamalla varhaiskasvatukseen purkaa merkittävästi myös kannustinloukkuja. Tällöin varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja tulisi huojentaa koskien kaikkia tuloluokkia ja yli 3-vuotiaita lapsia. Tämä tulisi tehdä nostamalla tulorajoja kaikissa tuloluokissa siten, että kaikkein varakkaimmat perheet maksaisivat edelleen lain salliman suurimman maksun.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu

teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

Kirjoitus on julkaistu sanomalehti Kalevan Lukijalta palstalla 20.2.2017LÄHTEET

Oulun kaupungin kotisivut: Lapsiystävällinen kunta

Oulun kaupungin kotisivut: Oulu-lisä

Oulun kaupungin kotisivut: Oulu-lisä pienenee maaliskuun alusta lukien (2016)

Oulun kaupungin kotisivut: Hoitoaikaperusteinen varhaiskasvatus

Oulun kaupungin kotisivut: Oulun kaupungin tilastollinen vuosikirja 2015

Blogi, Jari-Pekka Teurajärvi 2012: Oulu-lisää ei saa poistaa

Blogi, Jari-Pekka Teurajärvi 2013: Oulu-lisää ei saa poistaa

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kotihoito, kuntalisä, oulu-lisä, kannustinloukut, perhepäivähoito, päivähoito, varhaiskasvatus

Kuntavaalit ovat koulutusvaalit

Lauantai 4.2.2017 klo 10.44 - Jari-Pekka Teurajärvi

Terveiset Pohjois-Suomen opettajapäiviltä Oulusta! Tulevien kuntavaalien kannalta opettajapäivät tarjoavat arvokasta tietoa myös kuntapäättäjälle. Sote-uudistuksen seurauksena kuntien päätäntä- ja budjettivallasta puolet siirtyy maakunnalle. Puolet siitä mitä jää, liittyy koulutukseen ja varhaiskasvatukseen.

Opiskelen ammatilliseksi opettajaksi ja tämän myötä minulle on tullut selväksi, että  opetusala on kokemassa historiansa suurinta muutosta. Digitalisaatio tuo mukanaan mahdollisuuksia, joita ei ole aikaisemmin ollut käytettävissä. Digitalisaation ansiosta myös eriarvoisuus opetuksen välillä vähenee, sillä jokainen voi halutessaan esimerkiksi katsoa sen parhaan mahdollisen luennon valitsemastaan aiheesta.

Digitalisaatio ei kuitenkaan ratkaise sitä ongelmaa, että miten saamme riittävää osaamista niille maaseudun paikkakunnille, joissa riittäisi työtä esimerkiksi kotimaisten raaka-aineiden jalostamisen suhteen. Ainoa vaihtoehto saada osaamista maaseudulle on kouluttaa paikallisia nuoria, jotka ensisijaisesti haluavat asua ja elää kotikonnuillaan.

Ammatillinen koulutus muuttuu aidosti osaamisperusteiseksi, joka tarkoittaa ettei oppijan ole välttämätöntä osallistua sellaiseen opetukseen, jonka hän jo hallitsee. Voidaan todeta esimerkiksi näyttökokeen avulla, että hän osaa jo asian siltä osin. Työnantajat tarvitsevat juurikin osaajia, ei oppitunnilla muuten vain aikaansa viettäneitä.

Kunnan päätösvallan alla olevista ja erityisesti lapsiperheiden palveluista tärkeimmiksi muodostuvat perusopetus ja varhaiskasvatus. Näistä myös kuntavaaleissa valittavat poliitikot aidosti päättävät. Siitä on lähdettävä liikkeelle, että varhaiskasvatus ja alakoulun opetus on oltava saatavilla mahdollisimman läheltä perheiden koteja. Yläkoulun ja toisen asteen oppijoille tulee olla mahdollisuus käyttää sujuvaa joukkoliikennettä. Toisen asteen koulutuksen järjestämisvastuu on useimmiten koulutuskuntayhtymillä.

Oulussa tilanne on verrattain hyvä. Nuoret voivat halutessaan myös jäädä kaupunkiin opiskelemaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Työnantajille on tarjolla riittävästi osaavaa työvoimaa.

Parannettavaa jää tilojen turvallisuuden kehittämiseen, sillä henkilökunnan ja oppilaiden tulee saada toimia homevapaissa tiloissa. Myös ryhmäkokoihin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Esimerkiksi varhaiskasvatuksessa voitaisiin Oulussa käyttää suurempaa hoitajamitoitusta kuin mitä laki määrää. Tämä olisi kaikkien etu.

Perusopetuksessa oppilaalle tulee turvata rauhalliset oppitunnit. Häirikön paikka ei ole luokassa. Pienemmissä yksiköissä lähellä omaa kotia on koulunkäynti turvallista ja mielekästä. Siitä tulisi lähteä liikkeelle, että yksikkö on niin pieni, että kaikki oppilaat ja opettajat tuntevat toisensa nimeltään.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.)

teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

 

LÄHTEET

Pohjois-Suomen opettajapäivät 2017

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, varhaiskasvatus, perusopetus, toinen aste

Yksi mokaa, kaikkia rangaistaan

Tiistai 31.1.2017 klo 23.35 - Jari-Pekka Teurajärvi

Kävin armeijan erikoisjoukoissa, sisäministeriön palveluksessa Lapin rajavartiostossa Ivalon rajajääkärikomppaniassa vuosina 1995-1996. Tuolloin käytäntönä oli, jos ”yksi mokaa, kaikkia rangaistaan”. Kyseinen metodi varmisti yleisen paineen sen suhteen, ettei kukaan halunnut mokata, ainakaan tahallaan.

Yhdysvaltain tuore presidentti noudattaa samaa ohjenuoraa maahanmuuttopolitiikan osalta. Muutamien terroristien vuoksi kokonaisten kansojen pääsy Yhdysvaltoihin on torpattu tuoreella asetuksella. Presidentti Donald Trump on myös määrännyt rakennettavaksi muurin Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle hillitsemään rikollisuutta.

Media ja poliitikot ympäri maailmaa kauhistelevat Trumpin asetuksia. Miksi? Hänhän toteuttaa vaalilupauksiaan! Oululainen europarlamentaarikko (sd.) on todennut, että ”Vaikuttaa siltä, että Donald Trump tarkoittaa todella kaikkea sitä, mitä hän on sanonut”. Mielikuvani sosiaalidemokraateista vahvistui, etteivät he tarkoita sitä mitä sanovat tai lupaavat. Aikaisemmassa blogissani kirjoitin kuinka Sosiaalidemokraatit halveksuvat demokratiaa.

Yhdysvaltalaiset uskoivat ”Make America Great Again” -kampanjaan ja halusivat muutosta. Nyt he saavat haluamansa muutoksen ja tästä kirjoitin aikaisemmassa blogissani ”Amerikasta tulee jälleen mahtava”. Länsimaiset äänestäjät ovat kyllästyneet petettyihin lupauksiin.

Trumpin lisäksi lupauksia lunastavat populistit Britanniassa (brexit) ja nähtäväksi jää Ranskan, Hollannin sekä Saksan populistien menestys tulevissa vaaleissa. Kaikkia edellämainittuja yhdistää maahanmuuttokriittisyys. Kaikkien edellämainittujen puolueiden menestys johtuu länsimaisesta maahanmuuttopolitiikasta sekä pettymyksestä puolueisiin ja poliitikkoihin.

Populisteille kävi Suomessa kuitenkin toisin, kun eräs puolue kampanjoi ”Saat mitä tilaat”. Äänestäjät saivat kaikkea muuta kuin tilasivat ja tulevissa kuntavaaleissa onkin odotettavissa ennätysalhainen äänestysinnokkuus.

Sinisilmäinen maailmanparannus politiikka on todettu pahasti epäonnistuneeksi ja kansa länsimaissa äänestää rajat kiinni politiikan puolesta. Vaikka rajavartiostossa koulutetaan hallitsemaan tilanne, jossa rajan yli pyrkii suuri joukko ihmisiä, löytyisikö edellämainituille äärivaihtoehdoille kuitenkin jokin kultaisen keskitien politiikka?

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu

teurajarvi@hotmail.com / 0408073847


LÄHTEET

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Trump, vaalilupaukset

Partahöylille veronalennus?

Maanantai 30.1.2017 klo 23.33 - Jari-Pekka Teurajärvi

Oululainen kansanedustaja (vas.) ehdottaa blogissaan, että kuukautissuojille voisi antaa veronalennuksen. Perusteluina hän toteaa, että ”Kuukautissuojien hankinnasta kertyy naisille vuosikymmenten aikana merkittäviä sukupuolisidonnaisia kustannuksia”. Lisäksi, hän perustelee veronalennusta sillä, että ”kyse on yhdenvertaisuudesta ja välttämättömien terveystuotteiden hankinnan helpottamisesta”.

Mielestäni ehdotus on varsin kelpo. Itse lähden kuitenkin liikkeelle siitä, että ehdotuksen kustannukset tulisi myös tuoda esille. Mikäli jossakin asiassa annetaan verohelpotuksia, tulee se sama rahamäärä kerätä jostain muualta. Edellämainitussa ei esitetä sitä, että millä veronhelpotus rahoitetaan. Ehdotus voidaan todeta siis varsin populistiseksi, eikä ihme, sillä seuraavat vaalit käydään reilun kahden kuukauden kuluttua.

Kansanedustajan ehdotuksessa yhdenvertaisuuteen vetoaminen jää puolitiehen. Samaan hengenvetoon kansanedustaja olisi voinut ehdottaa veronalennusta partahöylille ja muille parranhoitotuotteille. Onhan siinäkin kyse ”yhdenvertaisuuden ja välttämättömien terveystuotteiden hankinnan helpottamisesta”.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu

teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

LÄHTEET

http://hannasarkkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230444-kuukautissuojille-veronalennus

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: veronalennus, partahöylät, kuukautissuojat, populismi

Oulusta frisbeegolfin mekka, kentälle valaistus

Tiistai 17.1.2017 klo 23.34 - Jari-Pekka Teurajärvi

Frisbeegolf on kasvava laji Suomessa ja sopii kaiken ikäisille. Suomalaiset ovat lajin ehdotonta huippua Euroopassa ja maailmalla hallitsevat lajin juuret ja perinteet omaavat yhdysvaltalaiset. Yhdysvalloissa ollaan edellä sekä harrastaja- että kenttämäärissä, jotka ovat siellä omaa luokkaansa.

Oululla on kuitenkin mahdollisuus nousta frisbeegolfin Eurooppalaiseksi mekaksi. Oulun seudulla on jo toistakymmentä kenttää, joista suuri osa on täysimittaisia eli 18 väyläisiä. Oulussa kentät on rakennettu pääosin talkoovoimin.

Taloudelliset panokset frisbeekentän perustamisen suhteen ovat vaatimattomat ja kuntien kannattaakin panostaa uusien kenttien rakentamiseen ja ylläpitoon. Rahat saadaan helposti takaisin kuntalaisten parantuvana viihtyvyytenä sekä säästöissä sosiaali- ja terveyskuluissa.

Oulussa on tehty paljon oikeita asioita lajin kehittämisen suhteen ja tämä on huomioitu niin kansallisesti kuin Euroopan tasolla. SM-kisakaupunkina Oulu on vakiinnuttanut asemansa ja syksyllä Oulussa pelataan junioreiden ja amatöörien SM-kilpailut.

Viime kesänä Oulussa pelattiin lajin EM-kisat, joissa oululaiset menestyivät myös erinomaisesti. Jenni Eskelinen sijoittui naisten sarjassa pronssille ja Juho Parviainen miesten sarjassa hopealle. Miesten ja naisten avoimen sarjan mitaleista vain yksi karkasi ulkomaille.

Kynnys lajin aloittamiselle on matala, sillä kustannukset ovat pienet. Muutamalla eurolla saa aloittelijalle tarkoitetut kiekot ja palaaminen on maksutonta. Peliseuraa löytyy kentiltä ja kokeneemmat pelaajat neuvovat mielellään heittämisen saloihin.

Kiekkoja ja muita varusteita löytyy marketeista ja urheiluliikkeistä, mutta suosittelen oululaista alan erikoisliikettä, jossa saa myös asiantuntevaa palvelua ja valikoima on erinomainen. Kiekkoja on satoja erilaisia, joten asiantuntija osaa suositella juuri sinulle sopivimmat.

Lajia pystyy harrastamaan perinteisestä golfista poiketen myös talvella. Loppiaisena sata innokasta frisbeegolfaajaa osallistui Meri-Toppilan frisbeegolf pyhätössä 20 asteen pakkasessa ja tuimassa tuulessa Winter Games 2017 osakilpailuun. Voin kertoa, että kokemus oli ainutlaatuinen.

Oulun kaupunkia on kiittäminen talviharjoitteluolosuhteiden osalta myös Ouluhallin käyttömahdollisuudesta. Luonnollinen lajiharjoittelu vaatii tilaa ja Ouluhallista sitä löytyy riittävästi.

Kesällä lajia voi Oulussa harrastaa melkein vuorokauden ympäri, sillä valoa riittää näillä leveysasteilla. Talvella tilanne on toinen. Osa harrastajista käyttää otsalamppua ja kiekoissa ledivaloja. Kiekon löytäminen pimeässä metrisestä hangesta voi olla haastavaa, kun sitä ei aina löydy kesällä heinikostakaan. Oululaisella IoT-osaamisella tämäkin ongelma olisi ratkaistavissa.

Seuraava askel Oulun kehittämisessä frisbeegolfin mekaksi olisi rakentaa valaistus käytetyimmille kentille. Nykyisillä vähän energiaa kuluttavilla ja liikesensoreilla varustetuilla valaistusratkaisuilla kustannuksetkaan eivät nousisi liian korkeiksi. Valaistu talvirata olisi yksi houkutustekijä lisää Oulun seudulle.

Jari-Pekka Teurajärvi, Oulu, PDGA #91033

teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

LÄHTEET

http://www.pdga.com/documents/player-rankings

https://frisbeegolfliitto.fi/category/sm-kisat/

http://www.edgc2016.com/fi/

http://www.frisbeekisat.fi/wintergames/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: frisbeegolf, discgolf, valaistu kenttä

Jäävi vai ei

Tiistai 10.1.2017 klo 20.48 - Jari-Pekka Teurajärvi

Julkisuudessa on käyty keskustelua pääministerin mahdollisesta jääviydestä Terrafame rahoituksen suhteen. Pääministerin sukulaisten omistama Katera Steel –yhtiö on voittanut urakan tarjouskilpailussa valtion omistamalta Terrafamelta ja pääministeri on ollut päättämässä Terrafamen taloudellisesta tukemisesta valtion rahoituksella.

Pääministeri on kertonut olleensa tietämätön Katera Steel -yhtiön tarjouksesta Terrafamelle. Olen vahvasti pääministerin tukena asian suhteen niillä tiedoin, mitä olen julkisuudesta lukenut.

Sana jääviys tulee ruotsin kielen sanasta jäv. Käytän kirjoituksessa jääviyden synonyymia esteellisyys, koska sitä käytetään myös lähdekirjallisuudessa. Esteellisyys viittaa luottamustehtävissä esiintyvään eturistiriitaan. Se tarkoittaa luottamushenkilön sopimattomuutta osallistua asian käsittelemiseen tai ratkaisemiseen.

Esteellisyys syntyy, mikäli luottamushenkilö on sellaisessa suhteessa käsiteltävään asiaan tai sen asianosaisiin, joka saattaa vaarantaa hänen puolueettomuutensa. Esteellisyydestä seuraa, että esteellinen henkilö ei voi olla päättämässä asiasta, osallistua asian käsittelyyn eikä edes olla läsnä asiaa käsiteltäessä.

Lähtökohtaisesti jokaisen tulisi arvioida oma esteellisyytensä, sillä kukaan muu ei voi tietää kytköksiä paremmin. Monijäsenisen toimielimen jäsenen, kuten johtokunta tai lautakunta, esteellisyydestä päättää toimielin. Toimielimelle tulee tuoda mahdolliset esteellisyyteen vaikuttavat seikat tietoon, jotta päätös esteellisyydestä voidaan tehdä.

Esteellisyys määritellään hallintolaissa, kuten myös esteellisyysperusteet sekä määritelmä kuka on läheinen henkilö esteellisen suhteen. Esteellisyyteen ei johda ainoastaan päätöksen ratkaisun mahdollinen läheiselle tuoma erityinen hyöty, vaan myös erityinen vahinko.

Sisareni toimii yrittäjänä perheyrityksessä, joka valittiin Kolarin vuoden yritykseksi 2016. Tiedän yrityksen toimialan sekä toimialueen. Sisareni on hallintolain mukaan läheiseni.

Oletetaan, että sisareni perheyritys olisi tehnyt tarjouksen yritykselle X. Olisin kuntapäättäjänä päättämässä kaavoituksesta, joka mahdollistaa yrityksen X investoinnin. Investoinnin toteutuessa yrityksen X tarjouskilpailu toisi mahdollisesti sisareni perheyritykselle erityistä hyötyä.

En mitenkään osaisi sanoa olevani esteellinen liittyen päätöksentekoon kaavoituksen osalta, koska en ole tietoinen sisareni perheyrityksen jättämistä tarjouksista yhtään millekään yritykselle. Jätetyt tarjoukset ovat yrityssalaisuuksia, joten niitä koskee salassapitovelvollisuus. Pääministerin tapauksessa lienee kysymys aivan vastaavasta tilanteesta.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu

0408073847 / teurajarvi@hotmail.com


LÄHTEET

Wikipedia: Esteellisyys (7.1.2017)

Kunnat.net: Esteellisyys (7.1.2017)

Hallintolaki, Finlex

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: jääviys, esteellisyys, pääministeri

Oikea työtarjous vai spämmiä?

Sunnuntai 8.1.2017 klo 3.01 - Jari-Pekka Teurajärvi

vastaus_hakemukseesi.png

Sain sähköpostiini työtarjouksen. Mielestäni kyseinen sähköposti on taitavasti laadittu, muttei niin taitavasti, että vastaisin työtarjoukseen.

Ensimmäinen ongelma on, että sähköposti löytyi roskaposteista. Nykyaikaiset filtterit osaavat melko hyvin erotella roskapostin muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Sähköpostin aihe "RE: Haastattelu 16.01.2017" on väärennetty, sillä en ole lähettänyt kyseiselle osapuolelle edellämainitulla aiheella olevaa sähköpostia, johon tämä väittää vastaavansa.

Sähköposti on saapunut nimellä "Vastaus hakemukseesi". From/lähettäjä tietokenttä on lähettäjän muokattavissa, mutta kuka haluaa vakavissaan lähettää sähköpostia kyseisellä nimellä? Joku miettii viestin luettuaan, että olenko lähettänyt työhakemuksen kyseiseen firmaan. Toinen miettii, että miksi he nyt pyytävät hakemusta uudelleen, mikäli olen jo hakemuksen sinne toimittanut.

Sähköposti on lähetetty osoitteesta info@ds.tilbudtips.com. Tilbud on suomeksi "tarjous" ja tip on "vihje, vinkki". Kysymys täytyy olla siis pohjoismaisesta firmasta.

Domainin takaa löytyy jopa kotisivut http://tilbudtips.com. Sivujen sisältö on kevyt ja sieltä löytyy "yrityksen" tiedot lyhyesti tyyliin About us: Fully tailored and targeted email marketing. Lisäksi sivustolta löytyy Privacy statement sekä Anti-Spam statement. Sivusto vaikuttaa laaditun heitä varten, jotka osaavat sähköpostiosoitteen perusteella käydä katsomassa, että kuka heille lähettää sähköpostia.

Sivustolla vakuutetaan, että he eivät lähetä spämmiä ja heillä on nollatoleranssi spämmin suhteen. Vastaus on laadittu siis heille, jotka vielä epäilevät sähköpostin olevan spämmiä.

Ainoa yhteystieto, joka sivustolta löytyy on sähköpostiosoite abuse@erbjudandenmarknad.com eli kutakuinkin väärinkäytös@tarjoustori.com. Tässä kohtaa on sattunut pieni kömmähdys, sillä sivustollahan pitäisi olla tietenkin abuse@ds.tilbudtips.com? Sattumalta sivusto http://erbjudandenmarknad.com/ on sisällöltään sama kuin aikaisemmin mainittu http://tilbudtips.com. Pieni copy-paste virhe siis tuo sähköpostiosoite.

Sähköpostiviestin teksti "Yksityinen ja luottamuksellinen" luo kuvan, että sähköposti on tarkoitettu juuri vastaanottajalle ja että viesti on tärkeä. Se saa vastaanottajan tuntemaan itseni tärkeäksi ja luotettavaksi. Hyvä keino saada viestistä luotettavan oloinen.

Vastaanottajan etunimi on poimittu sähköpostin viestikenttään oikein. Mistä etunimi on poimittu ja miten se on osattu yhdistää vastaanottajan sähköpostiosoitteeseen? Villi veikkaukseni on, että tietolähde on LinkedIn? Kyseisellä poiminnalla sähköpostista saadaan luotettavan oloinen. LinkedIn lähteenä taas voisi viitata siihen, että viestin sisältö on saatu vastaanottajan kannalta kiinnostavaksi, tässä tapauksessa työtarjous.

Sähköposti on laadittu selvällä suomen kielellä. Tämä on harvinaista spämmien, tietojenkalastelun sekä nigerialaiskirjeiden osalta. Suomen kieli on vaikea, joten sitä osaa kirjoittaa vain suomalainen, jos hänkään. Kielen laatu tuo sähköpostiin aimo annoksen uskottavuutta!

Sähköpostiviestin sisältö on imarteleva. Taustani on tehnyt heihin vaikutuksen! Työhakemus pyydetään lähettämään mahdollisimman pian. On siis kiire jo! Paikkojakin on jäljellä vain muutama! Toistetaan, että hakemus pitäisi tehdä mahdollisimman pian. Nyt on jo todella kiire! Viestin lähettäjän pyrkimys on saada vastaanottaja tekemään hätiköity päätös.

Viestissä on tarjottu joustavilla työtunneilla etätyötä, jossa on 5100€ kiinteä pohjapalkka ja upeat bonukset. Tällaista on harvoin tarjolla! Onneksi viestissä on kätevästi linkit työnkuvaukseen sekä hakemukseen. Lisäksi löytyy muitakin hyödyllisiä linkkejä, kuten "Peruuttaaksesi uutiskirjeen: paina tästä". Minkä ihmeen uutiskirjeen, sillä tämähän oli mahtava työtarjous? Linkkejä ei siis kannata avata.

Allekirjoituksena olisi uskottavampaa olla Henkilöstöosaston sijasta vaikkapa henkilöstöpäällikkö, rekrytointimanageri tai toimitusjohtaja. Olisi humaanimpaa saada sähköposti joltain henkilöltä kuin osastolta. Nimi ja yhteystiedot allekirjoituksen yhteydessä toisivat lisää uskottavuutta.

Lopputuloksena on helppo todeta kysymyksessä olleen jonkin sortin spämmi. Työpaikkaa ei ollut tiedossa, vaikka joku olisi kiireessä näin voinutkin toivoa. Useimmista meistä löytyy enenevissä määrin tietoja internetistä. Vain taivas (tai pilvi) on rajana tietojen mielikuvitukselliselle ja rikolliselle käytölle. Turvallisen tiedon tunnistaminen käy päivä päivältä haastavammaksi.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu

0408073847 / teurajarvi@hotmail.com

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työtarjous, spam, tietoturva

Soinille tuli noutaja

Lauantai 31.12.2016 klo 2.38 - Jari-Pekka Teurajärvi

Soinille tuli noutaja

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on tehnyt suomalaista poliittista historiaa, jonka veroista on lähihistoriassa tuskin kenelläkään muulla kuin presidentti Urho Kekkosella. Soini on luonut suomen maaseudun puolueen (SMP) raunioilta oman puolueen ja johtanut sitä melkein koko puolueen 20 vuotisen historian ajan.

Timo Soini oli syy, miksi lähdin mukaan politiikkaan. Hänen kykynsä puhua populistisesti eli vaatia asioita, joita enemmistö haluaisi, kehumalla ”todellista kansaa” ja pilkkaamalla räikeästi poliittisia vastustajiaan vetosi myös minuun. Se mitä perussuomalaiset Timo Soinin suulla ovat luvanneet ja mitä ovat valtaan päästyään toteuttaneet jääkööt lukijoiden omaksi arvioitavaksi.

Timo Soinin valta-asema puolueen suvereenina johtajana alkoi murtua vuoden 2015 Turun puoluekokouksesta alkaen. Soinille ei varteenotettavia haastajia ole ilmaantunut missään vaiheessa. Oululainen varavaltuutettu ilmoitti haastavansa puheenjohtajan Turun puoluekokouksessa 2015, mutta hän oli haastajana lähinnä vitsi. Sama henkilö on perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaana Oulussa kevään 2017 vaaleissa. Sama mies on tuomittu 2016 kaksi kertaa rikoksista, jotka ovat kohdistuneet oman puolueen paikallista jäsentä kohtaan.

Soinin asema alkoi murtua, kun puoluekokouksessa äänestettiin puolueen varapuheenjohtajista. Kolmanneksi varapuheenjohtajaksi perussuomalaiset eivät valinneet Soinin suosittelemaa Juho Eerolaa, vaan valituksi tuli oululainen Sebastian Tynkkynen. Tynkkysen korostamat teemat vetosivat puoluekokousväkeen kuin viina alkoholistiin. Tynkkynen puhui kentän äänellä: itsenäinen rahapolitiikka, EU-kritiikki ja monikulttuurisuuden vastustaminen. Valintansa jälkeen Tynkkynen totesi: ”Valintani on ehdottomasti hyvin selkeä signaali puoluejohtoa ja sen linjaa kohtaan”.

Tynkkysen valinta kumpusi erityisesti kentän tyytymättömyydestä perussuomalaisten hallitustaipaleen alkuun. Keväällä käytyjen eduskuntavaalien 2015 aikana televisiossa pyöri puolueen mainos ”Piikki kiinni”, joka oli perussuomalaisten vaalien kärkiteema. Suomeksi sanottuna Kreikkaan ei enää rahaa. Perussuomalaiset olivat välittömästi hallitustaipaleen alkumetreillä kuitenkin hyväksymässä Kreikan 3. tukipakettia. Kenttä ei voinut uskoa tätä todeksi.

Timo Soini ja muu puoluehallitus vastasi kentän ääneen erottamalla Sebastian Tynkkysen puolueesta. Tekosyy erottamiselle saatiin, kun Tynkkynen vaati koolle puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokousta päättämään perussuomalaisten jatkosta Suomen hallituksessa. Tynkkynen erotettiin puolueesta puoluehallituksen kokouksessa, jossa hän ei itse ollut paikanpäällä. Hän oli kokouksen aikaan Pohjoismaiden poliittisten nuorisojärjestöjen kokouksessa Islannissa. Tynkkynen oli saanut laajaa kannatusta vaatimuksilleen.

Turun puoluekokouksessa kaikista puhujista selkeästi kovimmat aplodit sai europarlamentaarikko Jussi Halla-aho. Sali raikui hänen pitämänsä puheen jälkeen ja puheen aikanakin. Tuolloin tajusin, että Jussi Halla-aho on ainoa, joka pystyisi haastamaan Timon Soinin puheenjohtajavaalissa. Tämän näki myös Timo Soinin ilmeestä Halla-ahon puheen aikana.

Halla-ahoa ei kuitenkaan mielletä johtajaksi ja hänellä ei ole kokemusta puheenjohtajuuksista puolueen toimielimissä. Ei paikallisyhdistyksen, piirin tai muunkaan puolueen organisaation puheenjohtajuuksia.

Kirjoitin blogissani 19.9.2016, että ”perussuomalaisten puheenjohtaja vaihtuu”. Tiesin, että haastajia Timo Soinille tulee, mikäli hän on edelleen ehdolla puheenjohtajaksi puoluekokouksessa 2017. Soini on pedannut paikkaansa Jussi Niinistölle, joka on ollut puolueen 1. varapuheenjohtaja pitkään. Homman piti mennä niin, että Soini jatkaa puheenjohtajana vuoteen 2019 saakka ja Jussi Niinistö jatkaa siitä. Niinistön valinta puolueen puheenjohtajaksi oli tarkoitus varmistaa tekemällä hänet tunnetummaksi ehdokkaana presidentinvaaleissa 2018.

Yllätyin Jussi Halla-ahon ilmoituksesta 30.12.2016, että hän lähtee erittäin todennäköisesti puheenjohtajaehdokkaaksi puoluekokouksessa 2017, riippumatta siitä onko Soini ehdolla vai ei. Mielessäni olin pohtinut muita vaihtoehtoja haastajaksi, mutta rehellisesti sanottuna toista varteenotettavaa haastajaa en ole keksinyt. Heikoimmillakin avuilla olisi todennäköisesti pärjännyt, mutta nyt tilanne on saletti. Jussi Halla-ahosta tulee perussuomalaisten puheenjohtaja kesällä 2017.

Kenttä on pettynyt Soinin johtaman perussuomalaisten politiikkaan. Kaikki vaalilupaukset on petetty. Ainakin kärkiteemat, joilla edelliset vaalivoitot on ansaittu. Kenttäväkeä ei paljoa kiinnosta se, että Soini sai korjattua SMP:n kokeman vääryyden eli seteliselkärankaisten puoluetukilain. SMP:läiset eli perussuomalaisittain ”soiniuskovaiset” ovat tietenkin asiasta eri mieltä.

Soini on selkeästi havainnut nuivien uhkan ja puoluetoimiston mukaan kuntavaaleihin lähdetäänkin SMP:läiset kärkenä: ”vanhat konkarit tietävät kuinka vaalit voitetaan”. SMP:läisiä on viimeaikoina lennätetty aina Brysseliin saakka, jotta heidät saataisiin pidettyä tyytyväisinä. Heitä tultaisiin tarvitsemaan kesän 2017 puoluekokouksessa ja puheenjohtajavaalissa.

Puoluekokouksessa saavat äänestää kaikki kokousvuoden 2017 ja edellisen vuoden 2016 puolueen jäsenmaksunsa maksaneet. Parhaimmillaan maksaneita jäseniä puolueella oli noin 10 000, mutta tällä hetkellä arvioni mukaan enintään 5000. Puoluetoimiston ja Soinin hokema 10 000 jäsentä on historiaa ja perustan väitteeni sille jäsenkehitykselle, mikä Pohjois-Pohjanmaalla on vallinnut vuosina 2015 ja 2016.

Puoluekokoukseen saapuu todennäköisesti reilut 1000 äänioikeutettua. Soinin vahvuudeksi äänestyksessä voidaan laskea se, että nimenomaan soiniuskovaiset ovat maksaneet puolueen jäsenmaksunsa ajallaan. Halla-ahon kampanjapäällikön tärkein tehtävä olisikin saada Jussin kannattajat maksamaan jäsenmaksut, sillä juuri tämä porukka on ollut eniten pettynyt puolueen politiikkaan ja jättänyt maksunsa maksamatta.

MTV toimitti kyselyn perussuomalaisten piirihallitusten jäsenille ja kyselyn mukaan 55% halusi Soinin jatkava puheenjohtajana. Pari vuotta sitten saman kyselyn tulos olisi lähennellyt 100% lukemia. Kyselyn aikaan ei Halla-ahon ehdokkuus ollut vielä tiedossa. Kyselyssä eivät ole mukana myöskään perussuomalaiset nuoret, jotka lukeutunevat Halla-ahon kannattajiin. Nuorten äänillä oli vahva vaikutus Tynkkysen valintaan puolueen varapuheenjohtajaksi. Tynkkysen saama kohtelu ei varsinaisesti ole nostanut Soinin osakkeita nuorten parissa. Nuorisojärjestön jäsenmääräkehitys on ollut päinvastainen puolueen jäsenmääräkehitykseen nähden. Nuorisojärjestön jäsenyys ei kuitenkaan tuo äänioikeutta emopuolueessa, vaan puolueen jäsenmaksu tulee olla maksettuna erikseen.

Puolueen tulevaisuus

Halla-aho tarvitsee tuekseen nuivan varapuheenjohtajiston pelkästään oman kokemattomuutensa vuoksi. Puoluekokouksessa tultaneen näkemään varapuheenjohtajaehdokkaina nuivalta osastolta ainakin Juho Eerola, Sebastian Tynkkynen ja Laura Huhtasaari. Heillä on myös hyvät mahdollisuudet tulla valituiksi, kun Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi. Rannalle jäisi tällöin Niinistö. En usko Hanna Mäntylän olevan käytettävissä varapuheenjohtajaksi.

Puoluesihteerinä on toiminut nuivien Riikka Slunga-Poutsalo. Hänellä ei ollut haastajaa Turun puoluekokouksessa 2015. Kentällä puoluesihteerin suhteen on kuulunut soraääniä. Nuivien nousu puolueen johtoon tullee pelastamaan kuitenkin hänen paikkansa puoluesihteerinä, mikäli hän on käytettävissä. Puolueen lehden päätoimittajana jatkaa nuivien Matias Turkkila.

Puoluetoimiston työsopimukset uusitaan todennäköisesti kahden vuoden välein aina puoluekokouksen jälkeen. Työmies Putkonen ei ole varsinaisesti kenttäväen suosiossa, mutta puoluetoimiston ja Soinin kylläkin. Nuivien tullessa valtaan Putkonen saanee lähteä, sillä muunlainen päätös nakertaisi välittömästi Halla-ahon johtaman puolueen sisäistä uskottavuutta.

Puolue asemoituu reilusti nykyistä oikeammalle. Köyhien asia saa jäädä, eikä puolue ole enää yleispuolue. Tärkeimpinä teemoina tullaan näkemään nuivan manifestin sisältö eli tiukempi maahanmuuttopolitiikka. Lisäksi EU- ja eurovastaisuus sekä natomyönteisyys.

SMP:läisten hyysääminen puolueen sisällä loppuu ja nuorempi sukupolvi saa mahdollisuuden. Puoluetta voidaan alkaa kutsua aidosti perussuomalaisiksi ja ulkomailla rinnastetaan puoleisiin, kuten Front National (Kansallinen rintama, Ranska), PVV (Vapauspuolue, Hollanti), Sverigedemokraterna (Ruotsi), AfD (Vaihtoehto Saksalle).

Vaikutukset Suomen politiikkaan

Soini nimesi perussuomalaiset ministerit itsevaltiaan tavoin ihan itse. Miksei näin tekisi puheenjohtajana myös Halla-aho? Tämä tarkoittaisi koko perussuomalaisen ministerikaartin vaihtoa?

Kelpaisiko nykyinen hallitusohjelma Halla-ahon johtamille perussuomalaisille?

Entä kelpaisiko Halla-ahon ministerivalinnat tai ohjelma muille hallituskumppaneille?

Perussuomalaisten kesän 2017 puoluekokous on siis merkittävä tapahtuma Suomen politiikan kannalta ja ennustankin ennenaikaisia eduskuntavaaleja.

Entä säilyvätkö kuntavaaleissa keväällä valittujen valtuustojen perussuomalaiset ryhmät yhtenäisinä? Paikoittain vaaleissa ehdokkaana olleet huomaavat SMP:läisten jakaneen luottamustehtävät ohi perussuomalaisten ja tekevät omat johtopäätöksensä?

Mikä on äänestäjän kuluttajasuoja kuntavaaleissa? Äänestääkö hän Soinin perussuomalaisia vai Halla-ahon perussuomalaisia?

Mitä Soinille jää

Soinille jää perussuomalaisten tukisäätiö. Puolue on pumpannut rahaa säätiöön ja säätiön hallitus päättää varojen käytöstä suvereenisti. Säätiön hallitus päättää itse hallituksen kokoonpanon ja täydentää itse tarvittaessa itseään. YLE ajankohtaisen kakkosen toimittaja Timo Seppänen kirjoitti näin: ”kaltaiseni pölvästi kuvittelee tietenkin, että säätiön tehtävänä on tukea puoluetta nimeltä Perussuomalaiset. Tosiasiassa asia näyttää olevan päin vastoin.”

Mielenkiintoisena yksityiskohtana säätiön toiminnasta kerrotaan perussuomalaisten sivuilla näin: ”säätiö tukee Suomen Maaseudun Puolueen ja SMP:läisen liikkeen tutkimusta ja historiankirjoitusta sekä niihin rinnastettavaa toimintaa. Säätiö voi myös auttaa SMP:läisen liikkeen veteraaneja, sotaveteraaneja sekä näiden leskiä ja perheitä.”

 

Jari-Pekka Teurajärvi

teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

 

LÄHTEET

Wikipedia, Populismi

HS: Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Tynkkynen: "Epäonnistunut monikulttuurinen yhteiskunta on painajainen"

YLE: Sebastian Tynkkynen: Minut on erotettu perussuomalaisista – "Soinin giljotiini"

YouTube: Piikki kiinni. Nyt

IL: MTV: Kolmannes piirihallitusten jäsenistä haluaa Soinin vaihtoon

Maahanmuuttokriittinen vaaliohjelma (Nuiva manifesti)

Wikipedia: Perussuomalaisten tukisäätiö

PS: Perussuomalaisten tukisäätiö

YLE: Perussuomalaiset: Säätiön tukipuolue

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perussuomalaiset

Vanhemmat kirjoitukset »