Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Oulusta frisbeegolfin mekka, kentälle valaistus

Tiistai 17.1.2017 klo 23.34 - Jari-Pekka Teurajärvi

Frisbeegolf on kasvava laji Suomessa ja sopii kaiken ikäisille. Suomalaiset ovat lajin ehdotonta huippua Euroopassa ja maailmalla hallitsevat lajin juuret ja perinteet omaavat yhdysvaltalaiset. Yhdysvalloissa ollaan edellä sekä harrastaja- että kenttämäärissä, jotka ovat siellä omaa luokkaansa.

Oululla on kuitenkin mahdollisuus nousta frisbeegolfin Eurooppalaiseksi mekaksi. Oulun seudulla on jo toistakymmentä kenttää, joista suuri osa on täysimittaisia eli 18 väyläisiä. Oulussa kentät on rakennettu pääosin talkoovoimin.

Taloudelliset panokset frisbeekentän perustamisen suhteen ovat vaatimattomat ja kuntien kannattaakin panostaa uusien kenttien rakentamiseen ja ylläpitoon. Rahat saadaan helposti takaisin kuntalaisten parantuvana viihtyvyytenä sekä säästöissä sosiaali- ja terveyskuluissa.

Oulussa on tehty paljon oikeita asioita lajin kehittämisen suhteen ja tämä on huomioitu niin kansallisesti kuin Euroopan tasolla. SM-kisakaupunkina Oulu on vakiinnuttanut asemansa ja syksyllä Oulussa pelataan junioreiden ja amatöörien SM-kilpailut.

Viime kesänä Oulussa pelattiin lajin EM-kisat, joissa oululaiset menestyivät myös erinomaisesti. Jenni Eskelinen sijoittui naisten sarjassa pronssille ja Juho Parviainen miesten sarjassa hopealle. Miesten ja naisten avoimen sarjan mitaleista vain yksi karkasi ulkomaille.

Kynnys lajin aloittamiselle on matala, sillä kustannukset ovat pienet. Muutamalla eurolla saa aloittelijalle tarkoitetut kiekot ja palaaminen on maksutonta. Peliseuraa löytyy kentiltä ja kokeneemmat pelaajat neuvovat mielellään heittämisen saloihin.

Kiekkoja ja muita varusteita löytyy marketeista ja urheiluliikkeistä, mutta suosittelen oululaista alan erikoisliikettä, jossa saa myös asiantuntevaa palvelua ja valikoima on erinomainen. Kiekkoja on satoja erilaisia, joten asiantuntija osaa suositella juuri sinulle sopivimmat.

Lajia pystyy harrastamaan perinteisestä golfista poiketen myös talvella. Loppiaisena sata innokasta frisbeegolfaajaa osallistui Meri-Toppilan frisbeegolf pyhätössä 20 asteen pakkasessa ja tuimassa tuulessa Winter Games 2017 osakilpailuun. Voin kertoa, että kokemus oli ainutlaatuinen.

Oulun kaupunkia on kiittäminen talviharjoitteluolosuhteiden osalta myös Ouluhallin käyttömahdollisuudesta. Luonnollinen lajiharjoittelu vaatii tilaa ja Ouluhallista sitä löytyy riittävästi.

Kesällä lajia voi Oulussa harrastaa melkein vuorokauden ympäri, sillä valoa riittää näillä leveysasteilla. Talvella tilanne on toinen. Osa harrastajista käyttää otsalamppua ja kiekoissa ledivaloja. Kiekon löytäminen pimeässä metrisestä hangesta voi olla haastavaa, kun sitä ei aina löydy kesällä heinikostakaan. Oululaisella IoT-osaamisella tämäkin ongelma olisi ratkaistavissa.

Seuraava askel Oulun kehittämisessä frisbeegolfin mekaksi olisi rakentaa valaistus käytetyimmille kentille. Nykyisillä vähän energiaa kuluttavilla ja liikesensoreilla varustetuilla valaistusratkaisuilla kustannuksetkaan eivät nousisi liian korkeiksi. Valaistu talvirata olisi yksi houkutustekijä lisää Oulun seudulle.

Jari-Pekka Teurajärvi, Oulu, PDGA #91033

teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

LÄHTEET

http://www.pdga.com/documents/player-rankings

https://frisbeegolfliitto.fi/category/sm-kisat/

http://www.edgc2016.com/fi/

http://www.frisbeekisat.fi/wintergames/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: frisbeegolf, discgolf, valaistu kenttä