Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

YLE teki temput kuntavaaliehdokkaille

Sunnuntai 5.3.2017 klo 23.44 - Jari-Pekka Teurajärvi

Kuntavaaliehdokkaille rakennettu YLEn ehdokaskone jumiutui viikonloppuna. Kuntavaaliehdokkaiden oli tarkoitus syöttää ehdokaskoneeseen vastauksia poliittisiin kysymyksiin. Äänestäjä pystyisi myöhemmin avautuvasta YLEn vaalikoneesta vastausten perusteella löytämään samaa mieltä olevan ehdokkaan ja helpottamaan äänestyspäätöstä.

Ehdokaskoneen jumiutuminen ei ole kansallisesti iso ongelma. Ongelma se on lähinnä itsensä YLEn kannalta. Kiusallinen tietojärjestelmäongelma kohdistui YLEn rahoituksesta päättäviä poliitikkoja kohtaan. Monelle poliitikolle tuli harmaita hiuksia, kun deadline lähestyi ja homma ei toiminut.

Tietojärjestelmäongelma johtuu huonosta projektinhallinnasta. Tietojärjestelmän osalta ei ole osattu laatia riittävää riskianalyysia? Pahin virhe oli ehdokkaille annettu määräaika vastata ehdokaskoneen kysymyksiin viikonloppuna. Tietojärjestelmäasiantuntijat työskentelevät yleensä arkisin normaaliin virka-aikaan, joten ongelma kyetään ratkaisemaan aikaisintaan silloin.

Ehdokkailla pitää kiirettä eri ehdokaskoneiden parissa sekä kampanjan suunnittelussa ja valmistelussa. Tekemiset on aikataulutettu tarkkaan ja suuri osa ehdokkaista on jättänyt YLEn ehdokaskoneeseen vastaamisen viimeisille mahdollisille päiville kyseiseen viikonloppuun. Tätä ei ole osattu ottaa huomioon projektin toteutuksessa.

Tietojärjestelmän vaatimusmäärittelystä puuttuu skaalautuvuus? Nykyaikaisen tietojärjestelmän tulee skaalautua käyttäjämäärien mukaan. Jos tietojärjestelmää käyttää yhdellä ajanhetkellä ennakoitua suurempi käyttäjämäärä, tulee järjestelmän pystyä varaamaan ennakoitua suuremmat resurssit hallitakseen kyseinen käyttäjämäärä.

Käyttäjämäärä on tässä tapauksessa verraten pieni, muutama tuhat käyttäjää. Tämä tekee ongelmasta entistäkin nolomman ja osoittaa kuinka huonosti järjestelmä on speksattu. Maksimi käyttäjämäärä on ollut tiedossa melko tarkkaan ja sen on voinut päätellä vuoden 2012 kunnallisvaaleista, jossa asetettiin 37 125 ehdokasta. Vuoden 2017 kuntavaaleihin ehdokkaita on puolueiden ilmoitusten mukaan asetettu edellistä pienempi määrä.

Käyttäjälle eli kuntavaaliehdokkaalle tietojärjestelmästä on paljastunut muitakin ihmeellisyyksiä. Ehdokaskuvaa ei voi ladata järjestelmään tiedostona, vaan ainoa vaihtoehto on ottaa kuva tietokoneella tai kännykällä. Tämä on todella erikoinen ratkaisu, koska jokaisella kuntavaaliehdokkaalla on vaaleja varten kuvaamossa tai vastaavassa otettu laadukas ehdokaskuva!Itse päädyin monen muun ehdokkaan tavoin ottamaan kuvan tulostamastani vaalikuvastani älypuhelimellani.

Ratkaisu on myös tietojärjestelmän toteutuksen kannalta erikoinen. Eri käyttöjärjestelmissä kuvan ottaminen ja käyttäminen applikaatiossa toimii eri tavalla ja on toteutettu käyttöjärjestelmän rajapintojen avulla. Esimerkiksi älypuhelimessa täytyy useimmiten antaa ohjelmalle eli appsille lupa käyttää kameraa.

Järjestelmän testaaminen on mahdotonta satojen erilaisten laitteiden kirjossa, varsinkin kun otetaan huomioon, että käyttäjiä on odotettavissa vain muutama tuhat. Mikäli kuvatiedoston olisi pystynyt perinteisesti lataamaan tietojärjestelmään, olisi ongelmilta vältytty.

Minulla on tiedossa, ettei esimerkiksi iPhone SE älypuhelimella kuvan lataaminen ehdokaskoneeseen onnistunut YLE ehdokaskone appsin avulla. Kuvan pystyi ottamaan, mutta siihen se sitten jumiutui. Tässä vaiheessa ei kysymyksessä ollut kuvan lataaminen palvelimelle vaan kuvan näyttäminen käyttöliittymässä.

iPhone 6S älypuhelimella homma toimi. Kummassakin tapauksessa tuki oli vain YLE ehdokaskone appsin käyttäjille. Selaimet eivät tukeneet kameran käyttöä lainkaan, ainakaan iOS käyttöjärjestelmissä. Selaimet tukevat kuitenkin perinteistä tiedoston laataamista.

Vastasin YLEn ehdokaskoneen kysymyksiin hyvissä ajoin. Jätin kuitenkin viimeiselle viikonlopulle videoiden taltioimisen, joita ehdokaskoneeseen pyydetään kolme kuvaamaan. Videoissa on 30 sekuntia aikaa vastata ennalta annettuihin kysymyksiin. Videot kuvataan jälleen laitteen omalla kameralla, eikä valmiita videoita voi ladata.

Sain videot kuvattua ja ladattua palvelimelle älypuhelimellani ilman kovin suuria ongelmia. Ainoastaan keskimmäisen videon osalta en tiennyt oliko video latautunut palvelimelle. Käyttöliittymän mukaan kyllä, mutta videota ei kuitenkaan käyttöliittymässä näkynyt. Päätin kuvata uudelleen.

Kävin vielä kysymykset kertaalleen läpi ja ”hyväksyin” koko paketin. Kun myöhemmin kirjauduin palveluun, oli kaikki syöttämäni vastaukset ja videot kadonneet! Toivon todellakin, että tiedot löytyvät palvelimelta ja maanantaina töihin saapuvat tietojärjestelmäasiantuntijat palauttavat ne.

YLEn ehdokaskoneen 39 kysymykseen vastaaminen ja vastausten perusteleminen kahdella kotimaisella kielellä ei ole mikään viiden minuutin homma. Lisäksi tyydyttävien videoiden purkittaminen vie oman aikansa.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu

Kyberturvallisuusasiantuntija, insinööri, M.Eng., B.Sc.

teurajarvi@hotmail.com / 0408073847LÄHTEET

YLE: Ehdokkaiden rynnistys ruuhkautti Ylen vaalikoneen – vastausaikaa pidennetty

IMG_0151.PNG

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ehdokaskone, vaalikone, tietojärjestelmä, YLE, kuntavaalit 2017