Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Rikosilmoitus vaalimainosvandalismistä

Maanantai 20.3.2017 klo 0.57 - Jari-Pekka Teurajärvi

Oulussa harjoitettiin vaalimainosvandalismia lauantaiyönä. Valtatielle 22 eli Kainuuntielle tukiryhmäni asettama vaalimainokseni oli rikottu. Tekijästä oli jäänyt jäljelle renkaanjäljet sekä osittain syöty omena. Terveelliset ruokailutottumukset omaava rikollinen siis.

Toisen omaisuuden tahallinen vahingoittaminen on ilkivaltaa eli vandalismia. Suomen rikoslaissa toisen omaisuuden vauriottamisesta käytetään nimitystä vahingonteko. Tuomio vahingonteosta on joko sakkoja tai vankeutta. Törkeästä vahingonteosta voi rapsahtaa jopa neljän vuoden tuomio ja lievästä selviää sakoilla.

Vaalimainosvandalismi katsotaan lieväksi vahingonteoksi ja siitä on siis luvassa sakkoja. Vahingontekijää harvemmin kuitenkaan saadaan kiinni vastaamaan teostaan.

Harkitsen tekeväni vahingonteosta rikosilmoituksen. Rikollista tuskin saadaan kiinni, mutta mielestäni kaikista rikoksista olisi tärkeä tehdä rikosilmoitus. Vain ilmoitetut rikokset tilastoidaan. Tilastot auttavat tekemään parempia päätöksiä poliisien resursseista.

Mikäli tilastot osoittavat vähäistä rikollisuutta, on vaarana poliisien resurssien leikkaus. Kynnystä rikosilmoitukseen suurentaa kuitenkin tietoisuus siitä, että vähäisiä rikoksia ei ehditä tutkimaan. Näin ollen vähäiset rikokset harvemmin selviävät ja rikoksen uhri jää nuolemaan näppejään.

Kuntavaaliehdokkaat sijoittavan suhteellisen paljon rahaa vaalikampanjointiin. Nämä rahat voidaan katsoa harrastuksen kuluiksi, sillä vain harva kuntapoliitikko tienaa kuntapolitiikassa. Oulussa on muutamia täysi- tai puolipäiväisiä kuntapoliitikkoja, jotka saavat tuntuvan korvauksen menetetystä vapaa-ajasta.

Vaalimainosvandalismia voi verrata parkkeeratun auton tahalliseen vahingoittamiseen, kuten naarmuttamiseen. Vaalimainokset ovat vaalikampanjan ajan parkissa teiden varsilla, mutta mainoksia on harvemmin vakuutettu vahingonteon varalta.

Olen vaihtanut vaurioituneen tienvarsimainoksen tilalle uuden, mutta toivon vandalismin loppuvan kaikkien vaalimainosten osalta tähän. Kunnioitetaan sekä toisten, että yhteistä omaisuuttamme.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu
teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

LÄHTEET

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit 2017, rikosilmoitus, vaalimainos, vandalismi