Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Oulun ydinkeskusta uhkaa näivettyä

Share |

Maanantai 27.3.2017 klo 11.52 - Jari-Pekka Teurajärvi


Paljon on puhuttu Oulun reuna-alueiden näivettymisestä, mutta myös ydinkeskusta uhkaa näivettyä. Rotuaarin ja koko ydinkeskustan yleisilme on lohduton. Ikkunoissa on vuokrataan kylttejä siellä täällä. Sama pätee Rotuaarin vaalikylään, sillä lähes joka toinen vaalimökki on tyhjillään ja ilman palvelua.

Kallioparkin piti myyntipuheissa nostaa ydinkeskustan houkuttelevuus ja palvelut aivan uudelle tasolle. Toisin kävi. Tämä ei tietenkään ole kallioparkin syytä, mutta parkkiluolasta ei ole ollut myöskään riittävää vetoapua. Investointien ehtona kallioparkki toki on ollut.

Ilmoitus Stockmanin vetäytymisestä Oulusta sekä Anttilan konkurssi otettiin huolestuneena vastaan. Joku syyttää myös kauppakeskus Valkeaa kauppojen keskittymisestä sinne. Hyvänä puolena voidaan todeta Tokmannin tuleminen Anttilasta vapautuneisiin tiloihin ja Valkean hyvä täyttöaste.

Peltomarkkettien ja liikekeskusten houkuttelevuus pitäisi olla kallioparkin myötä vähentynyt, mutta nyt puhutaan muista osatekijöistä. Ongelma on monisyinen ja sitä ei voida poliittisin päätöksin täysin korjata.

Ongelmaan liittyy tyypillinen kapitalismin ilmentymä. Vapaassa kaupankäynnissä vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki. Yhä useampi tekee ostoksia verkossa globaaleilla markkinoilla. Tuote tulee Ouluun nopeammin ja halvemmalla Kiinasta kuin Kempeleestä.

Tämäkään ei kuitenkaan selitä Oulun ydinkeskustan näivettymistä, sillä Ideaparkissa ja Zeppeliinissä ei ole vapaita liiketiloja. Hekin toimivat samoilla globaaleilla markkinoilla.

Oulun ydinkeskustan liikekiinteistöjen vuokrahintojen sanotaan olevan liian kalliita. Neliöhinnat pyörivät samoissa kuin Helsingin kauppapaikoilla. Poliittisilla päätöksentekijöillä ei ole päätösvaltaa yksityisillä vuokramarkkinoilla.

Poliittiset päätöksentekijät voivat helpottaa ydinkeskustan tilannetta esimerkiksi parantamalla edelleen autolla liikkumista keskustaan ja kallioparkkiin. Katujen varsille maanpäälle ja liikkeiden edustoille tulee jättää riittävä määrä parkkipaikkoja.

Tämän kehityksen ei tarvitse olla ristiriidassa toimivan joukkoliikenteen tai kevyenliikenteen väylien kanssa. Liian intohimoinen kävelykeskustan luominen voi kuitenkin osaltaan näivettää ydinkeskustaa edelleen. Ongelma ruokkii itse itseään ja on tuttu monista matkailukeskuksista.

Ongelma palvelutarjonnassa ruokkii itse itseään ja on tuttu monista matkailukeskuksista. Mikäli palveluita ei ole saatavailla sesongin ulkopuolella, ei ole myöskään maksavia asiakkaita. Mikäli Oulun ydinkeskustasta puuttuvat monipuoliset ostosmahdollisuudet, ei sielläkään ole kohta enää asiakkaita.

Palvelut tulee olla Oulun ydinkeskustassa riittävän monipuoliset ja helposti saavutettavissa. Pikainen asia tulee voida hoitaa nopeasti parkkeeraamalla auto liikkeen edustalle. Vuokranantajien tulisi myös osata hinnoitella tilat oikealle tasolle.

Oulun ydinkeskustassa on myös ongelmia viihtyisyyden ja turvallisuuden kannalta. Rotuaarille on leiriytynyt mielenosoittajia pitkäaikaisesti ja lisäksi avoin huumekauppa rehottaa liikekeskuksessa.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu
teurajarvi@hotmail.com / 0408073847

Avainsanat: palveluiden saatavuus, palveluiden saavutettavuus, palvelutaso


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini