Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Vaalipäällikkönä eduskuntavaaleissa 2015

Share |

Perjantai 10.4.2015 klo 2.30 - Jari-Pekka Teurajärvi


Loppu alkaa häämöttää. Ei kuitenkaan elämänlangan loppu, vaan vaalikampanjan. Aloitin Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piiri ry:n vaalipäällikkönä heinäkuussa 2014, tavoitteena saada mahdollisimman monta hyvää kansanedustajaa vaalipiiristämme edustamaan meitä Pohjois-Suomen ihmisiä ja koko Suomen kansaa. Eduskuntavaaliehdokkaaksi en lähtenyt, koska tiesin olevani liian tuntematon Oulun vaalipiirissä ja laskin, että saan hankittua enemmän ääniä Perussuomalaisten listalle toimimalla vaalipäällikkönä kuin ehdokkaana. Varsinaiseen vaalipäivään on jäljellä 9 päivää. Tiedän, että saamme hyvän vaalituloksen ja säilytämme Pohjois-Pohjanmaalla toiseksi suurimman puolueen aseman.

Olen toiminut vaalipäällikkönä ennen Eduskuntavaalit 2015 -projektia myös muutamissa pienemmissä vaaleissa. Oulun Osuuspankin edustajiston vaaleissa 2013 saimme 300% lisää Perussuomalaisia edustajistoon. Osuuskauppa Arinan edustajiston vaaleissa 2014 saimme 700% lisää Perussuomalaisia edustajistoon. Näiden pienempien vaalikampanjoiden ansiosta sain kuitenkin hyvää kokemusta kyseisenlaisen projektin läpiviennistä. Minulla on ollut kaikissa vaaleissa paras mahdollinen työpari, diplomi-insinööri / yrittäjä Arto Kivimäki. Arto on vastannut markkinoinnista ja mediasuhteista. Hän on kilpailuttanut ja neuvotellut tarvittavat sopimukset. Pohjois-Pohjanmaan mediataloille alammekin olla jo tuttu parivaljakko.

Arton kanssa hoidimme kahdestaan edellämainitut osuuskuntien edustajiston vaalit. Eduskuntavaalit 2015 oli kuitenkin sen verran isompi projekti, että päätimme laajentaa vaalitiimiä. Rekrytöimme tiimiin parhaat mahdolliset käytettävissä olevat voimat. Tiimi kasvoi pala palalta tarpeen mukaan. Tiimin koko oli kuitenkin tarpeen pitää pienenä, jotta tehokkuus säilyisi. Materiaalivastaavaksi pyydettiin Janne Koskela. Tapahtumista vastuussa olevaksi 2. vaalipäälliköksi nimettiin Joukamo Kortesalmi. Vaalikiertueita suunnittelemaan saatiin Tuomas Okkonen. Laskutusta alkoi hoitaa Mia Pelkonen. Lisäksi apuna on ollut useita eri paikallisydistysten aktiiveja, joita ilman ei olisi mitenkään tultu toimeen. Tässä vaiheessa voidaan sanoa, että suurin osa työstä on tehty ja osa äänestäjistä on päässyt jo ennakkoon myös äänestämään. Olemme järjestäneet satoja vaalitilaisuuksia, lehti ilmoituksia on ollut toista sataa ja mainontaa niin televisiossa kuin internetissä.

Projekti on ollut riittävän haasteellinen ja pitänyt minut motivoituneena. Ajankäyttö on tuottanut aika-ajoin ongelmia. Olen ollut projektin lisäksi palkallisessa päivätyössä ja sen päälle yrittänyt parhaani mukaan tyydyttää vielä 6 henkiseen perheemme tarpeet. Arkisin olenkin tehnyt vaalihommia yleensä kello 21:00-03:00 välisenä aikana, jolloin perheen lapset ovat nukkumassa. Täytyy myöntää, että kovin pitkään näin kiihkeää rytmiä ei jaksaisi, mutta projektille on onneksi tyypillistä, että sillä on alku ja loppu. Samalla ajanjaksolla suoritin myös Projektin johtamisen sertifioinnin, IPMA level D ja tämä ei liittynyt mitenkään eduskuntavaalit 2015 projektiin.

Olemme saaneet paljon palautetta projektin sujumisesta ja ennen vaalitulosta palaute on ollut lähes poikkeuksetta positiivista. Vaalien jälkeen käydään projektin vaiheet kriittisemmin porukalla läpi, jotta osaamme parantaa seuraaviin vaaleihin. On ollut mukava kuulla, että "Koskaan aikaisemmin ei vaaleja ole hoidettu näin ammattimaisella otteella" tai "Olen ihaillen seurannut tiedottamistasi". Välitön ja positiivinen palaute auttaa jaksamaan myös projektin raskaina hetkinä. Kriittistä palautetta on tullut lähinnä vain niiltä, jotka eivät itse vaivaudu tekemään vaalityötä tai ponnistelemaan pyyteettömästi yhteisen hyvän eteen. Tekemisen ytimessä tiedetään paremmin, mitä oikeasti on tehty ja mikä on asioiden tärkeysjärjestys. Odotan saavani parhaan kriittisen palautteen vaalien jälkeen itse ehdokkailtamme. Kampanjan aikana olen pyytänyt palautetta ehdokkailta aika ajoin, jotta veneen suuntaan on voitu tarvittaessa muuttaa, ennen kuin tömähtää karille.

Vaalipäällikön tehtävät ovat antaneet minulle paljon. Olen mielestäni antanut myös paljon puolueelle ja ehdokkaille. Olen tullut kuitenkin siihen johtopäätökseen, että nämä ovat viimeiset vaalini vaalipäällikkönä paikallisella tai piirin tasolla. Kansallisen tason vaalipäällikön tehtäviä voisin pyydettäessä harkita. Tulevissa vaaleissa aion keskittyä omaan vaalikampanjointiin tukiryhmäni kanssa, mikäli siis päätän asettua joihinkin vaaleihin ehdolle. Jos en itse asetu ehdolle, voisin harkita jonkun hyvän ehdokkaan kampanjapäällikön hommia.

Kiitän tässä vaiheessa kaikkia vapaaehtoisia työntekijöitä ja kannattajiamme. Tulos on selvillä 9 päivän kuluttua ja tiedän, että tulos on vähintäänkin hyvä (3 paikkaa) ellei jopa erinomainen (4 paikkaa).

Käy äänestämässä, se on osaltasi paras kiitos koko vaalitiimin tekemälle työlle! Käy äänestämässä, koska äänelläsi on merkitystä. Äänestäessämme olemme aidosti tasa-arvoisia. Olemmepa sitten köyhiä tai rikkaita, meillä jokaisella on yksi ääni.

ps. Perussuomalaisten vaaliohjelmat löydät täältä: https://www.perussuomalaiset.fi/eduskuntavaalit-2015/perussuomalaisten-eduskuntavaaliohjelmat-2015/

pps. Oulun vaalipiirin ehdokkaat löydät täältä: https://vaalit.perussuomalaiset.fi/piirit/oulu

ppps. tv-mainoksen toisen osan löydät täältä: https://youtu.be/Vu9okK49pHw

Avainsanat: eduskuntavaalit 2015


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini