Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Alkoholi vapaaksi

Share |

Perjantai 19.2.2016 klo 11.03 - Jari-Pekka Teurajärvi


Perussuomalaisten eduskuntaryhmä esittää, että vähittäiskaupoissa myytävän alkoholin vahvuusraja nostetaan 8,5 %:in nykyisen 4,7 %:in sijasta. Alkoholin myynti pitäisi sallia vähittäiskaupoissa klo 7-23 ja alkoholin ravintolamyynnin alv laskettaisiin 14 %:in. Nyt se on nyt 24 %. Lisäksi päivittäistavarakaupan valmistustaparajoitteesta luovuttaisiin eli myös muuten kuin käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien myynti tulisi sallia vähittäiskaupoissa. Pienpanimoille sallittaisiin ulosmyyntioikeus samoin edellytyksin kuin vähittäiskaupalle.

Pidän esitystä oikeansuuntaisena. Olisin valmis purkamaan Alkon monopolin ja vapauttaisin myös viinien ja viinan myynnin vähittäiskauppoihin. Näin on toimittu Keski-Euroopassa jo pitkään. Tämä olisi luonnollinen liike, kun vähittäiskauppojen aukioloajat on juuri vapautettu. Alkoholia pitäisi saada myydä kellonajasta riippumatta ja mielestäni sääntely on turhaa holhoamista. Alkoholin vapaa myynti nostaisi vähittäiskaupan palvelutasoa ja asiakas hyötyisi tästä.

Olen kannattanut pitkään alkoholiverotuksen linjaamista samalle tasolle naapurimaidemme kanssa. Nykyinen viinaralli Virosta ja miedompien juomien ralli Ruotsista ei ole kansantaloudellemme järkevää. Verorahat jäävät naapurimaahan ja haitat siirtyvät kotimaahan. Ideallitilanteessa naapurimaan asukkaat ostaisivat tuotteita Suomesta ja tämä lisäisi työtä sekä toimeentuloa kotimaahamme.

Ravintoloiden tulisi saada vähittäiskauppojen tapaan olla auki silloin, kun se on kannattavaa. Kannattavien aukioloaikojen määräytyminen jäisi loppukädessä asiakkaiden päätettäväksi. Nykytilanteessa suuri osa yökerho- ja ravintola-asiakkaista juo kunnon pohjat kotona ja lähtee ravintolaan vasta puolenyön aikoihin. Kotona juodaan liian monessa tapauksessa Virosta ja Ruotsista tuotua alkoholia, eikä ravintoloiden korkea alkoholin hinta houkuta. Halvempi alkoholi toisi asiakkaat aikaisemmin ravintolaan ja kotijuominen vähentyisi. Juominen siirtyisi valvovien silmien alle.

Kotimaisen alkoholin nettimyynti tulisi myös sallia niin kotimaahan kuin ulkomaille. Suomalaiset ovat maailman parhaita alkoholiasiantuntijoita, sillä olemmehan alkoholin kulutuksen suurmaa mitattuna kulutuksella asukasta kohden. Alkoholista voisi tulla merkittävä vientituote, mikäli kilpailukyky olisi kohdallaan. Uusien innovaatioiden testaajista meillä ei ole pula.

Urheilu-, konsertti- ja yleisötapahtumissa alkoholin myynti ja anniskelut tulisi sallia samoin ehdoin kuin limsan tai kahvin myynti. Alkoholia pitäisi pystyä nauttimaan katsomossa eikä vain rajatulla anniskelualueella. Näin toimitaan myös Keski-Euroopaassa ilmaan minkäänlaisia ongelmia. Tämä tietenkin parantaisi tapahtumien palvelutasoa ja asiakkaiden viihtyvyyttä.

Kaikilla edellä mainituilla toimenpiteillä alkoholilta poistettaisiin kielletyn hedelmän maine ja pitkällä tähtäimellä tämä muuttaisi suomalaisen alkoholitapakulttuurin terveellisempään suuntaan.

Jari-Pekka Teurajärvi (ps.), Oulu

Kirjoitus on julkaistu mm. Forum24 -lehdessä 1.3.2016 (printti) ja 29.2.2016 (verkko)

LÄHTEET:

SU: PS: Nykyistä vapaampaa alkoholipolitiikkaa – myös vahvat oluet ruokakauppoihin

Aiemmat blogikirjoitukseni aiheesta:

21.8.2013 Viinarallin suunta pitäisi muuttaa

18.1.2014 Hallituksen keinot Viron viinarallia vastaan ajavat karille

30.5.2014 Koulujen päättäjäiskännit lähestyvät

Avainsanat: alkoholipolitiikka


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini