Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Auton rattiin 15-vuotiaana

Share |

Sunnuntai 6.3.2016 klo 0.43 - Jari-Pekka Teurajärvi


Suomen ajokorttiluokat pitäisi uudistaa ja pyrkiä eroon mopoautoista. Ruotsissa on käytössä Epa- ja A-traktoreita, joissa runkona on normaali auton kehikko. Olisikin järkevää ottaa käyttöön myös Suomessa A-traktori tai kevytauto (L7e), jossa normaali autoon asennettaisiin nopeuden rajoitin. Ajokorttiluokan vaihtuessa olisi auton omistajalla hänellä jo tuttu ajoneuvo heti käytössään. Vain nopeuden rajoitinta tarvitsisi säätää. Rajoitin maksaa asennettuna 300-500€.

15-vuotias voisi ajaa kyseisellä ajoneuvolla AM121-luokkaan (kevyt nelipyörä) oikeuttavalla ajokortilla 45 km/h. 16-vuotias voisi ajaa samalla ajoneuvolla ja uudella B1 ajokorttiluokalla 60 km/h. Kyseinen B1 ajokorttiluokka on EU-säädöksissä olemassa, muttei käytössä Suomessa. 17-vuotiaana saisi ajaa jo liikennerajoitusten mukaisesti B-ajokortilla. Tämä on EU-direktiiveissäkin sallittua, vaikkakin useimmissa EU-maissa, kuten Suomessa noudatetaan 18 vuoden alaikärajaa B-ajokortille. Portaittain suomalaiset oppisivat turvallisen ajamisen taidon. Mikäli EU-direktiivit antaisivat periksi, voisi puolestani jo 15-vuotiaat saada B1-ajokortin eli ajaa liikenteessä 60 km/h kevytautolla.

Nykyään 15-vuotiaille sallittu mopoauto eli kevyt nelipyörä on vaarallinen liikenteessä. Vaarallinen kuljettajalle ja matkustajalle, joita saa kyydissä olla kuljettajan lisäksi yksi. Suomen teillä päristelee muutama tuhat mopoautoa ja niiden liikennevahingot ovat nelinkertaisia mopoihin ja kolminkertaisia henkilöautoihin verrattuna.

Mopoautoja pidetään liikenteessä tien tukkoina, sillä ajoneuvon suurin rakenteellinen nopeus on 45 km/h. Kevyt nelipyörä saa painaa kuormittamattomana enintään 350 kg, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että sen turvallisuusominaisuudet ovat heikot. Esimerkiksi Liikenneturva on ollut huolissaan mopoautojen hitauden muulle liikenteelle aiheuttamasta vaarasta. Syyskuun 2006 alusta mopoautoihin tuli Suomessa pakolliseksi hitaan ajoneuvon kolmio, joka vaaditaan myös traktoreissa ja niihin kytkettävissä hinattavissa ajoneuvoissa.

Mopoautot kuuluvat L6e-ajoneuvoluokkaan ja niistä ei peritä Suomessa autoveroa, käyttömaksua (ajoneuvoveron perusosaa) eikä dieselveroa (käyttövoimaveroa). Mopoautojen hinnat alkavat kuitenkin 10 000 eurosta eli samalla rahalla saisi pienen uuden tai käytetyn henkilöauton. Henkilöauton turvallisuus- ja ajomukavuusominaisuudet ovat kuitenkin huomattavasti mopoautoa paremmat. Mopoauton vakuutusmaksut ovat myös erittäin korkeat. Pelkkä liikennevakuutus voi maksaa 1500€ vuodessa ja siihen vielä päälle kasko. Mopoauto on siis vain varakkaiden perheiden lasten ulottuvissa.

Uudet ajokortti- ja ajoneuvoluokat mahdollistaisivat syrjäseutujen nuorten turvallisen kulkemisen harrastuksiin. Joukkoliikenne ei ole vaihtoehto harvaan asutuilla alueilla. Kaupunkilaisnuorista muutkin kuin varakkaimpien lapset pääsisivät näinollen liikenteeseen omalla autolla.

Insinööri Jari-Pekka Teurajärvi (ps.), Oulu

Kirjoitus on julkaistu mm. Forum24-lehdessä 8.3.2016 (verkko) ja 8.3.2016 (printti).

Uusi Suomi uutisoi 6.3.2016 blogiini perustuen: Uusi ehdotus Suomen liikenteeseen: ”Eroon mopoautoista”

LÄHTEET

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kevyt_nelipy%C3%B6r%C3%A4

https://fi.wikipedia.org/wiki/EPA-traktori

http://www.taloussanomat.fi/autot/2014/08/05/liikenneopettaja-traktoriauto-voisi-olla-mopoautoa-turvallisempi/201410852/304

http://www.taloussanomat.fi/autot/2014/08/05/idea-teinien-autot-kulkemaan-60-kilometria-tunnissa/201410847/304

Muokattu 8.6.2016 1.43: linkki uutiseen

Avainsanat: mopoauto, kevyt nelipyörä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini