Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Koulujen päättäjäiskännit lähestyvät

Share |

Perjantai 30.5.2014 - Jari-Pekka Teurajärvi


Valtakunnallinen Raittiusseura ry on aloittanut koulujen päättäjäisten alla "Älä välitä ... alkoholia alaikäisille" -kampanja. Kampanja tarkoitus on varmaankin hyvä ja suojella alaikäisiä alkoholin aiheuttamilta vaaroilta, liian alkoholin aiheuttamilta seurauksilta ja loppujen lopuksi myös lain noudattaminen.

Nythän kampanjassa valistetaan aikuisia olemaan ostamatta alkoholia lapsille. Paras kampanja kuitenkin suuntautuisi itse lapsiin ja nuoriin. Jos alkoholista tehdään tabu, tarkoittaa se sitä, että se kiinnostaa nuorisoa. Jos alkoholista tehdään arkipäiväinen asia (kohtuukäytettynä), ei se myöskään houkuttele enää samalla tavalla nuoria.

Nuorten täytyy saada kokeilla. Tärkeää olisi, että nuoret saavat kokeilla turvallisesti. Tärkeää olisi, ettei kukaan tule hyväksikäytetyksi liiallisen humalan vuoksi. Tärkeää olisi, ettei kukaan vammaudu tai kuole alkoholin vuoksi. Tärkeää olisi, ettei tehdä tyhmyyksiä alkoholin vaikutuksen alaisena. Turvallinen alkoholin käyttö varmistetaan aikuisten valvonnalla.

Alaikäiset saavat alkoholinsa. Tästä pitävät huolen juuri täysikäisyyteen tulleet kaverit, omat vanhemmat ja viron viinaralli. Joku saattaa hommata kaljansa viekkaudella ja varkaudella. Isin viinakaapin vodkapullo saattaa yllättäen laimentua veden avulla. Muurahaispesässä voi olla kiljut käymässä. Joku on tehnyt ammattikoulussa näyttötyönä elektronisesti ohjatun "vedenkeittimen". Litran tuoremehupurkki on laitettu pakastimeen jäätymään. Keinot on monet.

Ne nuoret, jotka eivät saa laillista alkoholia laittomasti hommattua, voivat joutua kohtaamaan muita aineita, joilla pääsee viihteen makuun. Tarjontaa löytyy kovista huumeista aina lailliseen ilokaasuun.

Pitääkää huoli lapsistanne ja kertokaa heille maailman tarjoamista mahdollisuuksista ja vaaroista. Antakaa nuorille mahdollisuus kokeilla turvallisessa ympäristössä. Käyttäkää tervettä järkeä ja antakaa myös lapsillenne mahdollisuus terveen järjen käyttöön. Hyvä itsetunto auttaa toimimaan oman mielen mukaan, vaikka ryhmän (kaverit) luoma paine olisi kovakin. Pakottaminen ja kieltäminen toimii huonommin kuin se, että kokee saavansa itse päättää asioistansa.

Onnea kaikille koulunsä päättäville ja ammattiin valmistuville!

Avainsanat: Nuoret


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini