Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Perussuomalaisten vähemmän porvarillinen kannattajisto jäi kotiin Oulussa

Share |

Maanantai 26.5.2014 - Jari-Pekka Teurajärvi


Oulun kaupungin alueella perussuomalaisten kannatus oli 11,9% (yhteensä 6856 ääntä) ja se nousi edellisistä eurovaaleista 1,6% (+1540 ääntä). Ääniä tuli kuitenkin 2011 eduskuntavaaleihin nähden 6,7% (-459 ääntä) vähemmän, josta voidaan päätellä että moni kannattaja jätti äänestämättä tai kannatus on laskenut.

Omalla äänestysalueellani Oulun Knuutilassa, jossa toimin myös vaalilautakunnan varapuheenjohtajana, on perussuomalaisten kannatus keskiarvoa suurempi eli 14,8% (135 ääntä). Perussuomalaisista Pirkko Mattila (43 ääntä, 4,7% äänistä) ja Jussi Halla-aho (54 ääntä, 5,9% äänistä) saivan suurimman kannatuksen. Knuutilassa oli koko Oulun kaupungin suurin äänestysinto äänestysprosentin ollessa 49,5%.

Asun Knuutilan ja Maikkulan rajalla, joten myös Maikkula on kannaltani mielenkiintoinen alue. Äänestyinnokkuus Maikkulassa oli laimea, vain 37,3%. Perussuomalaisten kannatus oli tästä johtuen Maikkulassa matala, vain 11,1%. Pirkko Mattila oli suosituin perussuomalainen Maikkulassa (46 ääntä, 4,0%) ja Jussi Halla-aho kakkonen (35 ääntä, 3,1%).

Knuutila (1860 äänioikeutettua) ja Maikkula (3093) eroavat toisistaan mm. siinä, että Knuutilassa ei ole kerrostaloasutusta, mutta Maikkulassa on. Omakoti-, rivitalo- ja luhtitaloasumista löytyy molemmista. Voisi sanoa, että Knuutila on hieman porvarillisempi alue verrattuna Maikkulaan. Maikkulassa pitäisi perussuomalaisilla olla kaiken järjen mukaan parempi tai vähintään yhtä hyvä kannatus kuin mitä Knuutilassa?

Mielestäni näitä kahta aluetta vertaamalla voidaan todeta, että perussuomalaisten vähemmän porvarillinen kannattajisto jäi Oulussa kotiin eurovaaleissa. Arvelen, että kannattajat jäivät kotiin katsomaan formuloita ja jääkiekkoa tai parantelemaan rapulaansa eikä eurovaalit jaksaneet kiinnostaa edes ennakkoäänestysajan helteillä. Se, että miksi eurovaalit eivät jaksaneet kiinnostaa kyseistä kansanosaa, on sitten eri analyysin paikka ja tähän pitää saada muutos ennen 2015 eduskuntavaaleja.

Avainsanat: Eurovaalit 2014, Eurovaalitulos


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini