Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Microsoft spekulointia

Share |

Torstai 17.7.2014 - Jari-Pekka Teurajärvi


Työskentelin Nokian palveluksessa vuodesta 2002 aina tähän kevääseen saakka, jolloin Microsoft sai Nokia kauppansa viimeisteltyä. Olen nyt siis Microsoftin mies. En ota tässä kirjoituksessa, kuten hyviin tapoihin kuuluu, kantaa entiseen tai nykyiseen työnantajaani. Microsoftin Oulun yksikön varaluottamushenkilönä katson tarpeelliseksi kuitenkin kommentoida henkilöstön näkökulmaa johtuen viime päivien mediamyllerryksestä.

Kaikki alkoi Microsoftin toimitusjohtajan Satya Nadellan 10.7.2014 yhtiön työntekijöille lähettämästä kirjeestä. Tätä kirjettä on yritetty tulkita tarkkaan ja hartaasti eri uutistoimistoissa. Bloombergin toimittaja Betty Liu uutisoi 15.7.2014 nimettömään lähteeseensä perustuen, että Microsoft olisi aloittamassa suurimmat väenvähennykset viiteen vuoteen. Tähän koukkuun tarttuivat muutkin uutistoimistot ympäri maailmaa ja spekulaatiot alkoivat. Nopeasti useat uutistoimistot "osasivat kertoa" jo että mitä yksiköitä ja teknologia osa-alueita irtisanomiset koskevat. Esimerkiksi Helsingin Sanomien toimittaja Petri Sajari uutisoi 16.7.2014, että Oulu yksikkö suljetaan. Toimittaja Sajari oli saanut tämän "tiedon" kahdelta nimettömältä lähteeltään.

En ota kantaa siihen, että kuka saa potkut vai saako kukaan. Nähtäväksi jää, oliko edellämainittujen toimittajien nimettömät lähteet oikeassa. Se mitä toimitusjohtaja kirjoitti kirjeessään, on tulkittavissa monella tavoin, varsinkin yhtiön ulkopuolisten toimesta. Jos selviäisi, että nimettömät lähteet eivät olleetkaan oikeassa, mikä olisi toimittajan vastuu? Tulen ottamaan siitä tarvittaessa selvää.

Suurin osa Suomen Microsoft yksikköjen työntekijöistään on tällähetkellä viettämässä hyvin ansaittua kesälomaansa. Ei ole ensimmäinen kerta, kun kesken lomien tulee pelko työpaikkansa menettämisestä. Nokialaisia oli vain vähän aikaa sitten Oulussa noin 2500. Jäljellä tuosta porukasta on 500 työntekijää tekemässä töitä nyt Microsoftille eli niin sanotusti "vanhoissa hommissaan".

Tiedän, että monen ex-nokialaisen, kuten media tahtoo meitä kutsua, lomafiilis meni (taas) pilalle ja mielessä pyörii nyt epävarma tulevaisuus. Moni miettii mielessään sitä plan B vaihtoehtoa. Monella se on ollut valmiiksi suunniteltuna jo vuosia sitten. Vaihtoehtoja miettii luonnostaan, vaikka kysymys on vain huhuista ja spekulaatiosta. Niille "onnellisille", jotka ovat keskellä heinäkuuta töissä, löytyy vertaistukea ja kahvipöydän keskustelunaihetta ei ole vaikea arvata. Työpaikalla työmoraalia riittää entiseen tapaan ja suunnitelmista pidetään kiinni.

Moni kuitenkin miettii, että miten saisi talon myytyä. Oulussa on viimeaikaisten uutisten mukaan vaikea saada omakotitaloa kaupaksi. Tarjontaa on, mutta kysyntä puuttuu. Kun Kolarissa 1989-1990 suljettiin puolen vuoden sisällä Rautuvaaran kaivos (Rautaruukki Oy) ja Äkäsjokisuun sementtitehdas (Partek Oy), olisi asuntojen hinnat kunnassa romahtaneet, ellei valtio-omisteinen yhtiö olisi pitänyt kiinni yhteiskuntavastuustaan. Kolarissa katosi puolessa vuodessa 10% työpaikoista. Tuolloin Rautaruukki tarvittaessa lunasti työntekijöiden talot. Tällä menettelyllä halukkaat pystyivät muuttamaan työnperässä pois paikkakunnalta ja samalla varmitettiin, ettei kiinteistöjen arvo romahtanut.

Ex-nokialaisille on tarjottu viime vuosina yt-neuvotteluiden yhteydessä ns. taloudellista tukipakettia ja sen on voinut saada, mikäli on irtisanonut itse työsuhteensa. Tällöin yhtiöllä ei ole enää velvoitetta palkata samaa henkilöä, mikäli yhtiö aloittaisi uusia rekrytointeja. Toisaalta, irtisanoutunut työntekijä ei ole oikeutettu samoihin yhteiskunnan tarjoamiin tukipalveluihin kuin mitä irtisanottu työntekijä. Tukipaketti on ollut riippuvainen työntekijän työvuosista ja on ollut vähimmillään 6 kuukauden palkka ja enimmillään 18 kuukauden palkka. Summa on maksettu yhdellä kertaa tilille ja siitä on pidätetty verot Suomen verottajan käytäntöjen mukaisesti.

Tukipaketti on ollut joillekkin työntekijöille pieni lottovoitto, sillä parhaimmassa tapauksessa työntekijä on voinut aloittaa työt seuraavassa työpaikassa heti seuraavana päivänä. Tässä parhaimmassa tapauksessa työntekijällä ei ole ollut asuntoa rasitteena tai hän on sen saanut myytyä nopeasti, kun uusi työpaikka on sijainnut uudella paikkakunnalla. Nopeasti asunnon sai myytyä vielä silloin, kun kysymyksessä oli ensimmäiset irtisanomisaallot muutamia vuosia sitten.

Tukipaketti on ollut toisille työntekijöille Rautaruukin mallin mukaisesti pelastus asunnon pitämisen suhteen. Jos työhistoria on ollut pitkä, ei asunnosta ole ollut enää velkaa kuin tuon tukipaketin verran. Asunnon on saanut maksettua ja toimeen on tullut vähämmällä.

Tukipaketti on ollut joillekkin mahdollisuus aloittaa oma yritys. Joku on jatkanut kesken jääneitä opintoja tai aloittanut opinnot täysin uudella alalla. Joku on käyttänyt tukipakettinsa auton ostoon, koska työsuhteen aikana käytössä oli työsuhdeauto. Tukipaketin on saanut käyttää haluamallaan tavalla ja se on laskettu ansioksi (palkkio), ikään kuin olisi ollut töissä yhtä monta kuukautta kuin tukipaketti kuukausipalkkoja sisälsi. Tukipaketin loputtua on voinut jäädä ansiosidonnaiselle päivärahalle 500 päiväksi, mikäli työtä/yrittäjyyttä ei ole ollut.

On myös niitä tapauksia, että tukipaketti ja ansiosidonnainen päiväraha ovat antaneet lapsiperheelle mahdollisuuden asua siinä kalliissa omakotitalossa ja taloa on yritetty myydä kunnes tuet ovat loppuneet. Tuolloin talo on mennyt pakkohuutokauppaan. Viimeisimpinä irtisanotuiksi joutuneet ovat pahimmassa tilanteessa, koska he joutuvat tilanteeseen, jossa kaupungissa on jo 800 IT-alan työtöntä työnhakijaa ja asuntoa on mahdoton saada myytyä. Ulospääsemiseen tilanteesta vaaditaan tukea, taitoa, tuuria ja luovuutta.

Olen vuosia seurannut eri uutistoimistojen keskusteluosioita Nokia uutisointien osalta. En ole koskaan ymmärtänyt sitä valtavaa "nokiakateutta", joka keskusteluosioissa purkautuu. "Ähäkutti, siitäpäs saivat" on se asenne, joka tulee keskusteluista esiin. Mitä pahaa nokialaiset, ex-nokialaiset ja mikkisoftalaiset ovat Suomelle tehneet? Tuntuu siltä, että Nokian merkitystä Suomen nousulle 1990 luvulla ei ymmärretä? Mitä olisi Suomi nyt ilman Nokiaa? Mitä olisi Oulu ilman Nokiaa? Tampere? Salo? Espoo? Jyväskylä? jne?

Ex-nokialaiset ja nykyiset mikkisoftalaiset ovat toimeliasta porukkaa. Elokuussa kokoonnumme Nokia Mobile Phones Oulu in Memorial tapahtumaan, joka on vähän niinkuin luokkakokous. Voin sanoa, että minulla on paljon tuttuja ja ystäviä, jotka kuuluvat tuohon porukkaan. Lähes kaikki ovat löytäneet uuden juttunsa nokia uran jälkeen. Nämä ihmiset ovat yhteiskuntamme selkärankaa ja luovat uutta meidän jokapäiväiseen elämäämme. Nämä ihmiset ovat selviytyjiä.

Uusi Suomi uutisoi 17.7.2014 blogiini perustuen: “Mitä pahaa nokialaiset, ex-nokialaiset ja mikkisoftalaiset ovat Suomelle tehneet?”

Uusi Suomi uutisoi 17.7.2014 päivän tapahtumiin perustuen: Oulun ”viimeiset mohikaanit”: ”6 viikkoa ja valot sammutetaan”

LÄHTEET:

Kaleva: Luottamusmies: Töitä tehdään normaalisti spekulaatioista huolimatta

Helsingin Sanomat: Oulussa sijaitseva tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö saatetaan lakkauttaa

Ilta Sanomat: Oulussa Microsoft-huhut jätetään omaan arvoonsa

MTV: Oulun kaupunginjohtaja ei halua spekuloida Microsoft-huhuja

Taloussanomat: Peruspuhelinten kehitys Microsoftin leikkauslistalla?

Talousemlämä: Analyytikko rauhoittelee Nokia-potkupuheita: "Nimettömistä lähteistä tulevia huhuja"

MTV: Insinööriliitto ihmettelee Microsoft-huhumyllyä 

Talouselämä: Ennakoiko Microsoftin pääjohtajan kirje jättipotkuja Nokiassa?

Bloomberg: Microsoft to Announce Job Cuts as Soon as This Week

Bloomberg: Betty Liu reports that Microsoft Chief Executive Officer Satya Nadella is preparing for the biggest round of job cuts at the company since 2009

Microsoft: Letter from Satya Nadella to all emplyees

Taloussanomat: Yhä useampi koti päätyy pakkomyyntiin

MTV: Irtisanomiset sekoittavat Oulun asuntomarkkinat

Muokattu 8.6.2016 2.45: lisätty linkki uutiseen

Avainsanat: Microsoft, Nokia


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini