Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Uusi katupartio Ouluun

Share |

Sunnuntai 10.1.2016 klo 23.46 - Jari-Pekka Teurajärvi


Presidentti Niinistö totesi uudenvuoden puheessaan: ”Maassa maan tavalla”. Juuri uutena vuotena maan tapa ei toteutunut Helsingin päärautatieaseman tunnelissa ja sen ympäristössä. Suomen poliisi onnistui kuitenkin erinomaisesti ennaltaehkäisemään Kölnin kaltaisen katastrofin. Kölnin uuden vuoden tapahtumat ovat poikineet yli 500 rikosilmoitusta, joista suuri osa liittyen naisten seksuaaliseen ahdisteluun.

Helsingin poliisin poliisipäällikkö Lasse Aapio on kertonut (IS 10.1.2016), ettei uudenvuoden tapahtumat ole ainoa laatuaan Suomessa. Iso porukka miehiä (30-50 henkilöä) kulkee ryhmässä ja koskettelee naisia. Myös alaikäisiä on käpälöity ja suudeltu.

Puolustusministeri Niinistö on ottanut myös kantaa (SU 8.1.2016) Helsingin ja Kölnin tapahtumiin: ”Ei Tahrinin aukiota Suomeen”, jossa ministeri viittasi Kairossa sijaitsevan Tahrinin aukion kymmeniin joukkoraiskauksiin Egyptin vallankumouksen aikana.

Suomen korkein poliisivirkamies Poliisihallituksen poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen toteaa liittyen katupartioihin (HS 5.1.2016): ”Yleinen näkymä on se, että kaikki vapaaehtoinen talkootyö on hyödyksi vaikeina aikoina. On positiivista, että kansalaiset ovat kiinnostuneita lähialueidensa turvallisuudesta ja osallistuvat turvallisuuskeskusteluun”.

Oikeusministeri Jari Lindström on todennut blogissaan (US 8.1.2016) liittyen katupartioihin: ”Toiminta on laillista jollei sitä erikseen laittomaksi todeta. Turvallisuudesta vastaavat aina viranomaiset.”

Katupartioita nousseen vastustuksen ytimeksi näen seuraavan kärjistetyn esimerkin: Pedofiilien ei haluta partioivan leikkipuiston asiakkaiden turvallisuutta parantaakseen. Katupartioita on ollut iät ja ajat. Walkers partioi Oulussa nuorten parissa. Pienvenesatamissa partioidaan, jottei moottoreita varastettaisi. Sillä on iso merkitys yleisen hyväksynnän kannalta, että kuka partioi ja millä motiivilla.

Poliisipäällikkö Aapion tavoin olen huolestunut erityisesti ensi kesästä. Olen perustanut Ouluun uuden katupartion ”Katuhaukat – Street Hawks”. Katuhaukkojen tarkoituksena on havannoida tapahtumia ja toimia osaltaan ennalta estävänä rauhoittajana. Mahdollisista häiriöistä ja rikoksista ilmoitetaan poliisille. Tavoitteena on lisätä oululaisten turvallisuudentunnetta.

Halukkaat voivat liittyä Katuhaukkoihin Facebookin kautta. Toiminnassa tullaan noudattaamaan Suomen lakia ja kansalaisille suotuja oikeuksia.

Toimintaan toivotaan mukaan tavallisia ”perheenisiä ja äitejä”. Vanhempien on hyvä tutustua kaupungin nuorisokulttuuriin, ennen kuin omat lapset ovat siinä iässä, että lähtevät viettämään kaveripiirin kanssa iltaa kaupungille. Partioimassa voi käydä vaikka vain yhden kerran.

Jari-Pekka Teurajärvi, Oulu

LÄHTEET:

IS: Helsingin poliisi: Iso porukka kulkee ja koskettelee naisia - ”Puhutaan 30–50 ihmisen ryhmistä”

IL: Poliisi: Turvapaikanhakijat ahdistelleet lapsia Helsingissä – ”Nuoriin tyttöihin käydään käsiksi”

SU: Puolustusministeri: Ei Tahrinin aukiota Suomeen

HS: Poliisiylijohto hyväksyy kansalaisten katupartioinnin

Oikeusministerin Blogi: Vastaan tai en, sitä tulkitsen

Katuhaukat Facebookissa: https://www.facebook.com/groups/katuhaukat/

Avainsanat: Katupartio


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini