Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Suosi suomalaista työtä

Share |

Lauantai 30.4.2016 klo 2:25 - Jari-Pekka Teurajärvi


Suomen hallitus perusti parlamentaarisen työryhmän, joka seuraa valtioneuvoston harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan strategian toteutumista. Ryhmän jäsen, Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, varatuomari Leena Meri kysyykin: ”Suomi tarjoaa maailmanluokan peruskoulutuksen ja maksuttoman korkeakoulutuksen. Onko moraalisesti oikein, että kiitoksena yhteiskunnalle jotkut pyrkivät minimoimaan valtiolle maksettavat velvoitteet yritystoiminnasta, pahimmillaan maksuja ei suoriteta Suomeen lainkaan?”.

Suomalainen insinöörityö ei karkaa ulkomaille, kuten rikkaiden rahat Panaman veroparatiisiin. 2000-luvun alussa suomalainen insinöörityö karkasi. Esimerkiksi ICT-alalla intialainen insinööri oli tuolloin helposti 5-10 kertaa halvempi kuin suomalainen. Suomalaiset ICT-alan yritykset kuitenkin pian huomasivat, että intialaisia täytyi palkata 5-10 kappaletta hoitamaan se työ, jonka hoitaisi yksi suomalainen insinööri. Hinta työlle oli siis loppujen lopuksi sama Suomessa ja Intiassa. Erona oli kuitenkin laatu. Suomalainen laatu oli edelleenkin parempi kuin intialainen.

Myös kulttuureissa on eroja. Kun suomalainen lupaa työn valmiiksi tiettyyn päivään mennessä, voi lupaukseen luottaa. Mikäli aikataulu jostakin syystä näyttäisi viivästyvän, myöntää suomalainen insinööri tilanteen ja päivittää aikataulunsa. Samaan aikaan intialainen ei kulttuurillisista syistä voi myöntää työn viivästyvän, koska menettäisi kasvonsa. Jos tuote on viallinen pyrkii suomalainen insinööri korjaamaan vian. Intialainen insinööri ei voi myöntää tuotteen olevan viallinen, koska menettäisi kasvonsa.

Jos haluat saada intialaiselta insinööriltä rehellisen vastauksen, täytyy sinun jo kysymyksen asettelussa ottaa kaikki vastuu aikataulun myöhästymisestä tai tuotteen viallisuudesta omille niskoillesi ja saatat saada rehellisen vastauksen. Näin suomalainen insinööri ratkaisi ongelman.

Suomalainen työmies on monessa mielessä esimiehensä kanssa tasavertainen. Esimerkiksi kiinalaisessa kulttuurissa ei näin ole. Jos menet saunaan kiinalaisen insinöörin kanssa ja olet hänelle esimiesasemassa, muista käydä säännöllisin väliajoin jäähdyttelemässä. Tämä siksi, että kiinalainen ei poistu saunasta ennen esimiestään. Ei vaikka pyörtyisi sinne saunaan. Kulttuurillinen ominaispiirre. Kiinalainen työmies tulee töihin aina ennen esimiestään ja poistuu töistä vasta kun esimies on jo poistunut. Jos käyt jäähdyttelemässä ulkona pakkasessa, niin pyri tällöinkin lyhyeen jäähdyttelyyn kiinalaisen kollegasi parasta ajatellen.

Suomalainen työ pitää brändätä maailman parhaaksi työksi, jotta tuleva kilpailukykyloikka saisi mukanaan runsaasti investointeja ulkomailta. Ei ole sattumaa, että Ouluun saapui useita ulkomaisia yrityksiä vuoden 2014 Nokia-Microsoft-Broadcom -irtisanomisten haaskalle. Täällä oli tarjolla maailman parasta insinöörityövoimaa. Hinta-laatu suhde oli maailman paras. Irtisanotut insinöörit osasivat markkinoida itsensä maailmalle ja kertoa tämän. Ei tänne muuten olisi kukaan löytänyt, vaan oululaiset insinöörit olisivat joutuneet suuntaamaan ulkomaille.

Leena Meri: ”Me perussuomalaiset kannustamme ihmisiä ostamaan suomalaista ja kuluttamaan yhteiskuntavastuullisesti. Näin vapun kynnyksellä arvostakaamme suomalaista työtä.

Olen havainnut, että on vaikea ostaa suomalaista. Vaikka pyrkisi tekemään valintoja, ei läheskään aina ole suomalaista vaihtoehtoa tarjolla. Voit kuitenkin tehdä valinnan ja ostaa suomalaisesta kivijalkaliikkeestä, sen sijaan että tilaisit hieman halvemmalla kotiin kannettuna ulkomailta. Ainakin jos ensin käyt siellä kivijalkaliikkeessä asiantuntijalta kysymässä, että ”mitä ominaisuuksia tämä kamera sisältää?”.

Mielestäni rikkaiden rahojen siirto laillisesti Panaman kaltaisiin veroparatiiseihin on periaatetasolla verrattavissa tavallisten ihmisten rahojen siirtoon ulkomaalaisiin verkkokauppoihin. Kumpikin tekee laillisen valinnan. Kumpikin tuhoaa hyvinvointijärjestelmäämme. Kumpikin tekee sitä omassa mittakaavassaan.

 

LÄHTEET

https://www.suomenuutiset.fi/meri-kaikki-mukaan-talkoisiin-harmaata-taloutta-ja-veronkiertoa-vastaan/


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini