Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Nokian yt-pommi ei yllättänyt

Share |

Keskiviikko 6.4.2016 klo 16.18 - Jari-Pekka Teurajärvi


Kaikki sympatiat Nokian henkilöstölle. Uutinen yt-neuvotteluista oli odotettu, ainoastaan ajankohta oli kysymysmerkki. Kun kaksi saman alan isoa yhtiötä fuusioidaan, on selvää että integraatio aiheuttaa päällekkäisten toimien karsimista.

Suomen osalta mielenkiintoisinta on tietää, että minkä alan osaajia Nokia vapauttaa toiminnoistaan. Oulun seudun viimeisten vuosien kokemuksesta voin sanoa, että softa-alan osaajille riittää kysyntää. Oulun ICT-rakenne on tervehtynyt Nokia suurirtisanomisten ansiosta. Nyt seudulla on yhden suuren toimijan sijasta useita pieniä ja keskisuuria toimijoita. Mukaan mahtuu myös kansainvälisiä korporaatioita.

Tilanne Oulun seudulla on muuttumassa vähitellen työntekijän markkinoiksi aikaisemman työnantajan markkinan sijasta. Osaajalla on mahdollisuus kilpailuttaa itseänsä useilla eri firmoilla. Tälläkin hetkellä on huutava pula web-osaajista ja kokeneista koodareista.

Te-palvelut ovat hoitaneet oman leiviskänsä hyvin. EGR (Euroopan globaalisaatio rahasto) rahat on saatu muutettua työpaikoiksi. Lisäksi Oulussa toimiva yrityshautomoiden klusteri on saanut aikaan start-up yritysten paljouden. Vuonna 2014 irtisanotuista Microsoftin ja Broadcomin työntekijöistä vain aniharva on enää työttömänä työnhakijana. Joukko oli alunperin noin 1000 hengen kokoinen.

Mikäli Nokialta vapautettava osaaminen on softa-alan tekijöitä, en ole huolissani heidän tulevaisuutensa suhteen. Oulussa on valmis toimiva konsepti heidän tukemisekseen. Jos osaajat ovat muun alan ammattilaisia, niin samaa konseptia luulisi pystyvän soveltamaan myös heidän uudelleen kouluttamiseen ja työllistämiseen.

Vaikka irtisanominen on aina henkilökohtainen tragedia, pitää päättäjien nähdä tilanne mahdollisuutena.

 

Jari-Pekka Teurajärvi

ex-Nokia insinööri

 

Uusi Suomi uutisoi 6.4.2016 tähän blogiin perustuen: Nokian yt-pommi voi ollakin hyvä uutinen? ”Tälläkin hetkellä on huutava pula”

Lähteet

http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/nokia-aloittaa-yt-neuvottelut-vahennystarve-oulussa-satoja/724527/

http://yle.fi/uutiset/nokia_aloittaa_yt-neuvottelut__vahentaa_arviolta_1_300_suomessa/8791438

Muokattu 8.6.2016 1.33: lisätty linkki uutiseen

Avainsanat: Nokia, yt-neuvottelut


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini