Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Nokian irtisanomiset odotettua pahemmat

Perjantai 3.6.2016 klo 15:31 - Jari-Pekka Teurajärvi

Sanomalehti Kaleva uutisoi 3.6.2016 Nokian irtisanovan 200 työntekijäänsä Oulusta. Luottamusmiehen mukaan on mahdollista, että osa työllistyy yhtiössä avoinna oleviin työpaikkoihin.

Tilanteen tekee mielestäni erityisen haastavaksi uutisen toteamus, että ”Yt-neuvottelujen ulkopuolella oli vain tuotekehitys”. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että irtisanomiset kohdistuvat tuotannon puolelle sekä tuoteohjelmiin.

Oulussa olisi kysyntää tuotekehitysosaajille ja insinööreille. Kaikenlainen tuotanto on pääosin siirtynyt jo vuosia sitten Suomesta halpamaihin. Oulussa on tuotantoa ollut erityisosaamisen ansiosta. Tuotekehityslinjastot on suunniteltu Oulussa ja toimitettu testauksen jälkeen tehtaille muualle maailmaan. Oulussa ei juurikaan ole tuotantotyöpaikkoja auki nykypäivänä.

Nokia kantaa onneksemme yhteiskuntavastuutaan Bridge-ohjelmansa avulla. Bridge-ohjelma mahdollistaa irtisanottaville uuden väylän elämässään. Osa perustaa yrityksen ja osa kouluttautuu uudelle alalle. Ilman Nokia tukea näkisin tilanteen mahdottomaksi tuon 200 työntekijän osalta. Mikäli irtisanottavat olisivat olleet tuotekehityksen puolelta, olisi uudelleen työllistyminen ollut paljon helpompaa.

Toivon kaikille irtisanottaville uskoa tulevaisuuteen. Jos joskus on tuntunut siltä, ettei se nykyinen työ olekaan sitä mitä kaikkein eniten haluaisi tehdä, mutta kohtuullisen hyvän palkan ansiosta on pysynyt työssä kiinni, niin nyt on se elämän mahdollisuus valita toisin. Toki pakon sanelemana, mutta harva olisi ilman pakkoa suunnanmuutosta tehnyt.

Nokialle jääville työntekijöille toivotan jaksamista, sillä Nokian ja Alcatel-Lucentin välinen integraatio tuskin on vielä valmis. Päätöstä tulevista yt-neuvotteluista ei kokemukseni mukaan tehdä aina työntekijän näkökulmasta katsottuna järkeen perustuen. Oulun valttina on huippuosaaminen, mutta sekään ei aina riitä. Suuren yhtiön pyörittäminen on kuin pyörittäisi valtiota. Päätökset ovat usein poliittisia ja jokaisella on oma etunsa ajettavana. Niin suomalaisilla kuin ranskalaisilla.

Jari-Pekka Teurajärvi (ps.), Oulu

Kirjoitus julkaistu mm. Forum24-lehdessä 7.6.2016 (printti)

LÄHTEET

Kaleva: Nokialta irtisanottiin Oulussa reilut 200 – "sellainen tuntuma, ettei nämä tähän jää"

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nokia, yt-neuvottelut, työllisyys

Nokian yt-pommi ei yllättänyt

Keskiviikko 6.4.2016 klo 16:18 - Jari-Pekka Teurajärvi

Kaikki sympatiat Nokian henkilöstölle. Uutinen yt-neuvotteluista oli odotettu, ainoastaan ajankohta oli kysymysmerkki. Kun kaksi saman alan isoa yhtiötä fuusioidaan, on selvää että integraatio aiheuttaa päällekkäisten toimien karsimista.

Suomen osalta mielenkiintoisinta on tietää, että minkä alan osaajia Nokia vapauttaa toiminnoistaan. Oulun seudun viimeisten vuosien kokemuksesta voin sanoa, että softa-alan osaajille riittää kysyntää. Oulun ICT-rakenne on tervehtynyt Nokia suurirtisanomisten ansiosta. Nyt seudulla on yhden suuren toimijan sijasta useita pieniä ja keskisuuria toimijoita. Mukaan mahtuu myös kansainvälisiä korporaatioita.

Tilanne Oulun seudulla on muuttumassa vähitellen työntekijän markkinoiksi aikaisemman työnantajan markkinan sijasta. Osaajalla on mahdollisuus kilpailuttaa itseänsä useilla eri firmoilla. Tälläkin hetkellä on huutava pula web-osaajista ja kokeneista koodareista.

Te-palvelut ovat hoitaneet oman leiviskänsä hyvin. EGR (Euroopan globaalisaatio rahasto) rahat on saatu muutettua työpaikoiksi. Lisäksi Oulussa toimiva yrityshautomoiden klusteri on saanut aikaan start-up yritysten paljouden. Vuonna 2014 irtisanotuista Microsoftin ja Broadcomin työntekijöistä vain aniharva on enää työttömänä työnhakijana. Joukko oli alunperin noin 1000 hengen kokoinen.

Mikäli Nokialta vapautettava osaaminen on softa-alan tekijöitä, en ole huolissani heidän tulevaisuutensa suhteen. Oulussa on valmis toimiva konsepti heidän tukemisekseen. Jos osaajat ovat muun alan ammattilaisia, niin samaa konseptia luulisi pystyvän soveltamaan myös heidän uudelleen kouluttamiseen ja työllistämiseen.

Vaikka irtisanominen on aina henkilökohtainen tragedia, pitää päättäjien nähdä tilanne mahdollisuutena.

 

Jari-Pekka Teurajärvi

ex-Nokia insinööri

 

Uusi Suomi uutisoi 6.4.2016 tähän blogiin perustuen: Nokian yt-pommi voi ollakin hyvä uutinen? ”Tälläkin hetkellä on huutava pula”

Lähteet

http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/nokia-aloittaa-yt-neuvottelut-vahennystarve-oulussa-satoja/724527/

http://yle.fi/uutiset/nokia_aloittaa_yt-neuvottelut__vahentaa_arviolta_1_300_suomessa/8791438

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nokia, yt-neuvottelut