Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Nokian irtisanomiset odotettua pahemmat

Share |

Perjantai 3.6.2016 klo 15.31 - Jari-Pekka Teurajärvi


Sanomalehti Kaleva uutisoi 3.6.2016 Nokian irtisanovan 200 työntekijäänsä Oulusta. Luottamusmiehen mukaan on mahdollista, että osa työllistyy yhtiössä avoinna oleviin työpaikkoihin.

Tilanteen tekee mielestäni erityisen haastavaksi uutisen toteamus, että ”Yt-neuvottelujen ulkopuolella oli vain tuotekehitys”. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että irtisanomiset kohdistuvat tuotannon puolelle sekä tuoteohjelmiin.

Oulussa olisi kysyntää tuotekehitysosaajille ja insinööreille. Kaikenlainen tuotanto on pääosin siirtynyt jo vuosia sitten Suomesta halpamaihin. Oulussa on tuotantoa ollut erityisosaamisen ansiosta. Tuotekehityslinjastot on suunniteltu Oulussa ja toimitettu testauksen jälkeen tehtaille muualle maailmaan. Oulussa ei juurikaan ole tuotantotyöpaikkoja auki nykypäivänä.

Nokia kantaa onneksemme yhteiskuntavastuutaan Bridge-ohjelmansa avulla. Bridge-ohjelma mahdollistaa irtisanottaville uuden väylän elämässään. Osa perustaa yrityksen ja osa kouluttautuu uudelle alalle. Ilman Nokia tukea näkisin tilanteen mahdottomaksi tuon 200 työntekijän osalta. Mikäli irtisanottavat olisivat olleet tuotekehityksen puolelta, olisi uudelleen työllistyminen ollut paljon helpompaa.

Toivon kaikille irtisanottaville uskoa tulevaisuuteen. Jos joskus on tuntunut siltä, ettei se nykyinen työ olekaan sitä mitä kaikkein eniten haluaisi tehdä, mutta kohtuullisen hyvän palkan ansiosta on pysynyt työssä kiinni, niin nyt on se elämän mahdollisuus valita toisin. Toki pakon sanelemana, mutta harva olisi ilman pakkoa suunnanmuutosta tehnyt.

Nokialle jääville työntekijöille toivotan jaksamista, sillä Nokian ja Alcatel-Lucentin välinen integraatio tuskin on vielä valmis. Päätöstä tulevista yt-neuvotteluista ei kokemukseni mukaan tehdä aina työntekijän näkökulmasta katsottuna järkeen perustuen. Oulun valttina on huippuosaaminen, mutta sekään ei aina riitä. Suuren yhtiön pyörittäminen on kuin pyörittäisi valtiota. Päätökset ovat usein poliittisia ja jokaisella on oma etunsa ajettavana. Niin suomalaisilla kuin ranskalaisilla.

Jari-Pekka Teurajärvi (ps.), Oulu

Kirjoitus julkaistu mm. Forum24-lehdessä 7.6.2016 (printti)

LÄHTEET

Kaleva: Nokialta irtisanottiin Oulussa reilut 200 – "sellainen tuntuma, ettei nämä tähän jää"

Avainsanat: Nokia, yt-neuvottelut, työllisyys


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini