Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Kyllä Suomessakin osataan: Korruptoitunut Suomen Olympiakomitea

Share |

Torstai 9.6.2016 klo 10.47 - Jari-Pekka Teurajärvi


Suomen Olympiakomitean rahasotkut ja hyvä veli -järjestelmä paljastui ministeriön tarkastuksen yhteydessä. Olympiakomitea joutuu maksamaan opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämiä valtionavustuksia takaisin yli 435 000 euroa vuodelta 2014, kun valtionavustusten kokonaismäärä oli tuolloin noin yhdeksän miljoonaa euroa. Olympiakomitea pyörii pääosin valtion eli veronmaksajien rahoilla.

Suurin yksittäinen takaisinperintä koostuu Huippu-urheiluyksikön työntekijöille maksettavista yli 70 000 euron palkkakaton ylittävistä palkoista. Lisäksi suuria summia on kertynyt myös kilometrikorvauksista, eikä ajopäiväkirjoja ole velvoitettu täyttämään.

Hallinto on ollut rahankäytön osalta vastuutonta. Räikein esimerkki on Sotshin Olympialaisista. Olympiakomitea oli varannut hotellihuoneita, jotka jäivät käyttämättä. Huonevarauksia ei jostain syystä peruttu. Kustannus melkein puoli miljoonaa euroa. Isompi summa, kuin mitä nyt peritään Olympiakomitealta takaisin.

Rahoja on hassattu myös ryyppäämällä. Alkoholiin oli tarkastuksen mukaan kulutettu kohtuuttoman paljon rahaa.

Erityisen epämiellyttävänä pidän sitä, ettei lakia ole noudatettu kilpailutuksen osalta, vaan tavaraa tai palveluita on tilattu hyvä veli verkostolta.

Kansainväliset urheilun kattojärjestöt ovat rypeneet korruptioskandaaleissa. Kyllä meillä Suomessakin, maailman vähiten korruptoituneessa maassa, tämä osataan. Suomessa ei kukaan kuitenkaan vaikuta ottavan vastuuta tapahtuneesta ja samat henkilöt jatkavat samoissa tehtävissä.

Alunperin opetus- ja kultturiministeriön tarkastusyksikkö katsoi, että Olympiakomitealta pitäisi periä avustuksia takaisin 1,3 miljoonaa euroa myönnetystä yhdeksästä miljoonasta. Ministeriö kuitenkin kohtuullisti summaa tuohon noin 435 000 euroon, jotta järjestö ei joutuisi talousahdinkoon.

Mielestäni koko summa olisi pitänyt periä takaisin ja saattaa vastuulliset vastuuseen. Olympiakomitean hallitus on ensikädessä vastuussa. Lisäksi korruptoituneet johtohenkilöt pitäisi laittaa kilometritehtaalle.

Ketä tästä korruption paljatumisesta on sitten kiittäminen? Syksyllä 2015 opetus- ja kulttuuriministeriöön asteli uusi tarkastuspäällikkö, Viivi Lajunen. Kiitos.

Jari-Pekka Teurajärvi (ps.), Oulu

 

Kirjoitus on julkaistu mm. sanomalehti Kalevassa 9.6. (printti)

 

LÄHTEET

YLE Areena: YLE A-Studio

YLE: Laaja tarkistusraportti: Suomen Olympiakomitea käytti valtionavustuksia makeisiin, alkoholiin, sateenvarjoihin…

YLE: Huippu-urheilun hyvät veljet – näin paljastuvat vanhat tavat junailla urheilurahaa

Avainsanat: Korruptio, Suomen Olympiakomitea, Hyvä veli -järjestelmä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini