Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Uskojen sota

Share |

Keskiviikko 20.7.2016 klo 13.47 - Jari-Pekka Teurajärvi


Eurooppa on suurimman myllerryksen alla sitten toisen maailmansodan. Eurooppalaisiin kohdistuneita terroristi-iskuja on ollut huomattavan paljon.

Mistä tämä kaikki sitten johtuu? Ihmismieli on monimutkainen. Suurin osa ihmisistä toivoo turvallisuutta ja hyvää tulevaisuutta elämäänsä. Länsimaiset ihmiset saavat turvallisuutta rahalla ja hyvällä sosiaaliturvalla. Väitän, että mikäli tulevaisuuden toivoa ei voi täyttää edellämainituilla, täytetään syntynyt aukko jollain muulla. Uskonto antaa monelle tulevaisuudentoivoa. Ei ole sattumaa, että pitkäaikaisvangeista suuri osa kääntyy uskoon vankeutensa aikana. Tämä tuo turvallisuuden tunnetta ja antaa uskoa tulevaisuuteen.

Pelolla saadaan valtaa. Suuria ihmisjoukkoja saadaan masinoitua tekoihin, joita turvallisessa yhteiskunnassa ei pitäisi tapahtua. Tästä on hyvänä esimerkkinä toiseen maailmansotaan johtanut pelolla hallinta. Tuolloin sivistyneet saksalaiset lähtivät mukaan toteuttamaan johtajansa ideologiaa.

Pelolla on hallittu kautta ihmiskunnan historian. Ristiretket ja uskonpuhdistukset ovat tästä hyvä esimerkki. Uskonnon avulla saatiin perusteltua kansalle edellä mainitun toiminnan tarpeellisuus. Tuolloin uskonnolliset johtajat olivat merkittävässä asemassa myös kansojen johtajina ja hallitsijoiden neuvonantajina. Pyhää kirjaa tulkittiin tuolloin siten, että sillä saatiin pönkitettyä valtaa mahdollisimman tehokkaasti. Ihmisiä hallittiin pelolla ja ei halutut henkilöt poltettiin noitina roviolla. Todisteita noituudesta ei varsinaisesti tarvittu, Riitti uskonmiehen todistus noituudesta.

2010-luvun uskonsota Euroopassa muistuttaa monella tavalla ristiretkistä ja silloisesta uskonpuhdistuksesta. Iso joukko uskovaisia on saatu masinoitua pyhää kirjaa tulkitsemalla. Tulkinta kohdistuu vieraita uskontoja ja kulttuureja kohtaan. Viha kohdistuu jopa samaa kirjaa pyhänä pitäviä kohtaa, koska heidän tulkintansa kirjasta ei ole ”oikea”.

Toisaalta vastaavanlaista vihaa, jota meillä kutsutaan vastakkainasetteluksi, on ollut havaittavissa myös 2010-luvun Suomessa. Kysymyksessä ovat eriävät poliittiset mielipiteet ja arvomaailma. Vain länsimainen demokratia, turvallisuudentunne ja hyvä sosiaaliturva estää ”uskonpuhdistuksen” Suomessa.

Turkissa, jota EU eliitti on ollut vetämässä unionin jäseneksi, tapahtui länsimaisittain ajatellen harvinainen sotilasvallankaappausyritys. Vallankaappauksen taustalla ovat erimielisyydet uskonnon ja sen tulkinnan suhteen.

Uskonto tuo turvallisuuden tunnetta ja tulevaisuuden uskoa yksilölle, mutta ongelmia yhteiskunnalle. Uskonnon tarpeellisuus hyvän sosiaaliturvan maissa, kuten Suomessa, on vähentynyt. Tämä näkyy kirkosta eronneiden suurina määrinä. Uskonnon tarpeellisuus pysyy taas hyvällä tasolla maissa, joissa tilanne on turvaton ja sosiaaliturva mitätön.

Uskojen sota on selvyys vapaan liikkuvuuden ja siirtolaisuuden aikakautena Euroopassa. Tämä pitää tunnistaa ja tunnustaa. Eurooppaan tullaan hakemaan parempaa sosiaaliturvaa ja turvallisuutta. Mukana tulee kuitenkin myös opittu kulttuuri ja uskonto. Mikäli sosiaaliturva ja turvallisuuden tunne eivät olekaan odotusten mukaisella tasolla Euroopassakaan, mitä jää jäljelle? Opittu kulttuuri ja uskonto. Tähän saumaan on helppo iskeä terroristijärjestöillä.

 

Voit lukea kaikki aikaisemmat Jari-Pekka Teurajärven kirjoittamat blogit täältä: http://www.teurajarvi.net/10

Avainsanat: Eurooppa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini