Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

En jatka puheenjohtajana kaudelle 2017

Share |

Maanantai 19.9.2016 klo 11.32 - Jari-Pekka Teurajärvi


En ole käytettävissä Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piiri ry puheenjohtajaksi kaudelle 2017. Päätös on pitkän harkintani tulos. Halusin tuoda kantani esille hyvissä ajoin, jotta uuden puheenjohtajan valinnalle jää riittävästi harkinta-aikaa.

Olen toiminut piirin puheenjohtajana kaudet 2015 ja 2016. Tuona aikana suurin ponnistus on ollut eduskuntavaalit 2015, joissa toimin myös piirin vaalipäällikkönä. Työmäärä oli kohtuuttoman suuri, enkä suosittele kenellekkään kahta noin vaativaa roolia samanaikaisesti kokopäivätöiden ohella.

Lopputulos eduskuntavaaleissa oli erinomainen. Saimme pidettyä Pohjois-Pohjanmaalla kaikki kolme kansanedustajan paikkaamme, vaikka vastus oli kovin mahdollinen. Keskusta ei saavuttanut tavoitettaan Pohjois-Pohjanmaalla siitä huolimatta, että heillä oli ehdolla puolueen puheenjohtaja ja nykyinen pääministeri Juha Sipilä. Nykyisen pääministerin äänisaalis oli suurempi kuin muuan Urho Kekkosen aikanaan tässä samassa vaalipiirissä. Eduskuntavaalien kruununa meillä on nyt oma perussuomalainen ministeri, sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.

Puheenjohtajan tehtävä on luottamustoimi, johon henkilö valitaan vaaleilla yhdistyksen syyskokouksessa. Muistan mitä edellinen piirin puheenjohtaja Paula Juka evästi syksyllä 2014 puheenjohtajan ominaisuuksista: "Puheenjohtajalta vaaditaan ja odotetaan paljon. Vastuullisuus, tasapuolisuus, yhteistyökykyisyys, tavoitettavuus, ahkeruus. Puheenjohtaja on keulakuva, joka luotsaa piiriä eteenpäin ja tuleviin vaaleihin".

Paulan evästystä olen pyrkinyt omassa toimessani noudattamaan. Tärkeinpänä periaatteenani luottamustehtävien osalta pidä sitä, että otan vastuulleni vain sen verran, mitä pystyn kunnialla ja erityisellä huolellisuudella hoitamaan. On tärkeää huolehtia myös siitä, että aikaa jää perheelle, kavereille ja harrastuksille.

Vuosi 2017 ei tule osaltani antamaan mahdollisuutta hoitaa puheenjohtajan toimea sen vaatimalla tavalla. Tavoitteeni ovat kevään 2017 kuntavaaleissa ja kaupunginvaltuutetun tehtävä tulee viemään paljon aikaa, mikäli tulen valituksi.

Olen suurperheen isä ja pienimmät lapset ovat päiväkoti-ikäisiä. Haluan antaa kaikille lapsilleni ja vaimolleni myös riittävästi aikaa. Perhe on tärkeä ja kaiken perusta. Oma pesä tulee olla hoidettuna ennen kuin voi alkaa hoitamaan yhteisiä asioita.

Sivutoimiset opintoni ammatillisessa opettakorkeakoulussa ovat kesken. Tavoitteenani on saada opettajan paperit ulos vuonna 2017.

Tavoitteena on myös työllistyä kokopäiväisesti. Olin koti-isänä vuoden verran hoitaen perheen pienimpiä lapsia. Lisäksi olen ollut työttömänä työnhakijana Microsoftin suurirtisanomisten jäljiltä. Oman ammatillisen osaamisen kehittäminen ICT-alalla vie paljon aikaa. Olenkin suorittanut projektinjohtamisen koulutuksen ja parhaillaan olen Internet of Things (IoT) -työvoimakoulutuksessa.

Puheenjohtajan tehtävä on antanut minulle paljon. Olen saanut politiikassa tarvittavaa julkisuutta ja verkostoni on kasvanut huomattavasti. Olen edustanut puoluettamme useissa eri tilaisuuksissa. Olen ollut neuvottelemassa maakunnallisista luottamuspaikoista. Olen saanut toimia puolueen johtavissa elimissä, kuten puoluevaltuustossa. Olen saanut kiertää tapahtumissa ja kokouksissa ympäri maakuntaa. Olen saanut paljon uusia tuttavia ja ystäviä. Olen saanut paljon johtamiskokemusta.

Puheenjohtajan tehtävä on vienyt myös paljon. En ole ehtinyt käymään kalassa tai metsällä. En ole ehtinyt vierailemaan sukulaisteni luona riittävästi. En ole pystynyt antamaan perheelleni sitä aikaa, minkä olisin halunnut ja minkä he ansaitsevat. En ole päivittänyt omaa ammatillista osaamistani riittävästi, jotta olisin työllistynyt. En ole ehtinyt maalaamaan piha-aitaa tai tekemään muita kotitöitä.

Puheenjohtajalta odotetaan paljon. Ehkäpä liiankin paljon. Aina ei muisteta kiittää, mutta arvostelua saa kohdalleen mitä pienimmistäkin asioista. Puheenjohtajuus aiheuttaa myös kateutta. Jossakin vaiheessa huomasin, että osalle joukkueesta kaikki mitä puheenjohtaja teki tai esitti oli väärin. Onneksi tämä porukka on ns. oppositiota, joka oli alunperinkin esittämässä eri henkilöä puheenjohtajaksi. Enemmistön tuen olen saanut ja olen siitä kiitollinen. Sekä tuki, että kateus on ansaittava. Vaaleilla valittua puheenjohtajaa tulisi tukea, ei puukottaa selkään.

Tulevan puheenjohtajan tehtävä tulee olemaan haastava. Edessä häämöttävät kuntavaalit. Piirin vastuulla on hoitaa niiden kuntien osalta vaalit, joissa omat resurssit eivät siihen riitä. Näitä kuntia on Pohjois-Pohjanmaan alueella riittävästi, vaikka olemme toiseksi suurin puolue.

Puolueella ei ole yhtään palkattua työntekijää alueella, joten kaikki on tehtävä talkootyönä. Ainoa puolueen palkattu työntekijä lopetti pian eduskuntavaalien 2015 jälkeen. Hänen työtehtävänsä siirtyivät käytännössä puheenjohtajalle. Onneksemme meillä on naisjärjestön työntekijä ollut tukenamme, sillä ilman hänen työpanostaan moni toritapahtuma olisi jäänyt toteuttamatta.

Toivon, että piirimme löytää motivoituneen ja osaavan puheenjohtajan tuleville kausille. Saman ihmisen ei tulisi pyörittää sirkusta liian kauaa, koska temput eivät tuolloin uusiudu. Tulevan puheenjohtajan tulisi olla moniosaaja, jonka hallussa on erityisesti tiedottaminen ja sosiaalinen media. Puheenjohtajan tulee ehtiä kiertämään tapahtumissa ja jäsenyhdistysten kokouksissa. Lisäksi tulee hallita kokoustekniikka sekä yhdistyslaki ja puolueen säännöt.

Puheenjohtajan tulee toimia tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti kaikkia osapuolia kohtaan. Hänen tulee pystyä vastaamaan puhelimeen ja sähköposteihin. Puheluita ympäri maakuntaa on odotettavissa niin iltaisin kuin viikonloppuisin. Kaikkiin tulee vastata.

Yhteistyöhön täytyy pystyä kaikkien kanssa yli puoluerajojen. Julkisuudessa täytyy esiintyä puolueen ja piirin edun mukaisesti. Omat mielipiteet ja piirin tai puolueen linjat täytyy pystyä erittelemään toisistaan. Omaa sananvapauttaan saa käyttää, mutta se on puheenjohtajalla rajoitetumpaa kuin rivijäsenellä.

Pyrin keskittymään jatkossa varsinaisen politiikan tekoon kuntatasolla sekä maakuntatasolla. Tavoitteena on myös seuraavat eduskuntavaalit. Olen käytettävissä myös puolueen toimielimiin, johtotehtäviin sekä työntekijäksi.

Jari-Pekka Teurajärvi, puheenjohtaja

Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piiri ry

0408073847 / teurajarvi@hotmail.com


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini