Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Salattu draama Oulun kaupunginteatterissa

Share |

Lauantai 10.9.2016 klo 2.34 - Jari-Pekka Teurajärvi


Oulun kaupunginteatteri oy on Oulun kaupungin omistama osakeyhtiö. Teatterin toimitusjohtaja on Tuija Hyppönen ja taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen. Kaupunginteatterin hallituksessa valta on poliitikoilla.

Vuosittain teatterissa käy noin 80 000 katsojaa. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Kärppien SM-liigan kotiotteluita kävi katsomassa kaudella 2015-2016 kolmessakymmenessä pelissä yhteensä 167 000 katsojaa. Vuosi 2015 oli Oulun kaupunginteatterissa ennätysvuosi katsojamäärän suhteen, vaikkakin näytöksiäkin oli aikaisempaa enemmän. Katsojia kävi noin 89 000 henkilöä.

Oulun kaupunginteatteri on saanut vuosittain valtionavustusta reilut 2 miljoonaa euroa vuodesta 2012 lukien, jolloin teatterista tuli kaupungin omistama osakeyhtiö. Vuodelle 2016 valtionavustuksen määrä on pienentymässä noin 70 000€ vuoden 2015 tasoon nähden ja tuen määrä tulee olemaan noin 1,97 miljoonaa euroa.

Teatterin lipputulot ovat siis kasvaneet ennätysyleisön ansiosta, mutta valtionosuudet pienentyneet ja kiinteät kulut kasvaneet. Teatterissa kävi vuonna 2015 noin 6500 katsojaa enemmän kuin vuonna 2014. Noin yhden kärppäpelin verran siis. Riippuen näytöksestä ja alennukseen oikeuttavasta kohderyhmästä, pyörii teatterilipun hinta 7 ja 40 euron välillä. Yhtälöstä on helppo laskea, että Oulun kaupunginteatterin osalta lipputulojen kasvu on kompensoinut valtionosuuden pienenemisen.

Teatteri sai Oulun kaupungilta avustuksena vuonna 2015 noin 5,25 miljoonaa euroa. Veromaksajilta tuleva kokonaispotti on vuosittain siis noin 7,3 miljoonaa euroa. Lipputuloja kertyy noin 1,6 miljoonaa euroa vuosittain. Näitä tulovirroista kertyy karkeasti ottaen käytettävissä oleva rahan määrä.

Teatterissa on meneillään YT-neuvottelut ja syyksi on kerrottu valtionosuuksien pienentyminen ja kiinteiden kulujen kasvu. Valtionosuuksien menetys on kuitenkin kuitattu lipputulojen kasvulla ja jäljelle jää kiinteiden kulujen karsiminen.

Kiinteistä kuluista suuren osan muodostanee 130 päisen henkilökunnan palkat. Toinen suuri kustannus lienee seinät näyttämön ympärillä. Loput suurista seteleistä mennevät itse teatterituotantoon, mutta laskettaneen muuttuviin kuluihin. Arvioni voi sisältää virheitä.

Oulun kaupungin sisäinen tarkastus huomasi, että esityksiä ja esiintyjiä hankittiin myös taiteellisen johtajan ja hänen puolisonsa omistamalta yhtiöltä. Sisäisen tarkastuksen mukaan kysymys ei kuitenkaan ollut suurista summista.

Sitä kuitenkin ihmettelen suuresti, että Oulun kaupungin sisäisen tarkastuksen kaupunginteatterin ostokäytännöistä tekemä muistio on määrätty salaiseksi! Se on selvää, että tekevälle sattuu, mutta muistion salaamiselle pitäisi kertoa perusteet. Muussa tapauksessa tiedotus on pahasti epäonnistunut ja veronmaksajille jää kuva salailusta. Kysymyksessä on kuitenkin veromaksajien rahat ja niiden käyttö kunnallisessa yhtiössä. Mitä halutaan salata? Tätäkään blogia ei olisi tarvinnut kirjoittaa, mikäli tiedotus olisi hoidettu asianmukaisesti tai muistio olisi julkinen. Nythän tilanne on se, että muistion sisältö olisi syytä avata.

Oulun kaupunginteatteri Oy:n hallitus käsittelee ensi maanantain 12.9.2016 kokouksessaan teatterin taiteellisen johtajan Kari-Pekka Toivosen määräaikaisen työsopimuksen jatkoa. Mielestäni hallituksen olisi käsiteltävä kokouksessa myös omaa jatkoaan.

Jari-Pekka Teurajärvi (ps.), Oulu

LÄHTEET:

Kaleva: Kari-Pekka Toivosen jatkosta Oulun kaupunginteatterissa päätetään maanantaina 

Ouka: Oulun kaupunginteatteri 

Wiki: Oulun kaupunginteatteri 

YLE: Oulun kaupunginteatterin yt-neuvottelut alkavat – yhdeksän työpaikkaa liipaisimella 

Kaleva: Oulun kaupunginteatteri aloittaa yt-neuvottelut

Kaleva: Oulun kaupunginteatterissa 2000-luvun ennätysyleisö 

Liiga: SM-liiga yleisömäärät 

Opetus- ja kulttuuriministeriö: Teattereiden ja orkestereiden valtionosuudet

Ticketmaster: Lippujen hinnat 

Ouka: Oulun kaupungin talousarvio 2016


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini