Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Amerikasta tulee jälleen mahtava

Share |

Keskiviikko 9.11.2016 klo 23.41 - Jari-Pekka Teurajärvi


Yhdysvaltain presidentin vaalit on käyty ja Donald Trump on uusi presidentti. Äänestystulos oli arvattavissa, kuten oli brexit tai perussuomalaisten jytky sekä jatkojytky. On suvaittava enemmistön tahto ja vaalitulos.

On suvaittava myös se tosiasia, että gallupit olivat vain suurta viihdettä. Galluppeihin tulisi jatkossa piirtää reilummat toleranssit, jotka kuvastavat paremmin myös niiden virhemarginaalia. Suomeksi sanottuna paksummat viivat käppyröihin.

Osalle ihmisistä ja valtamedioista kaikki edellämainitut vaalitulokset ovat olleet kovin suuria yllätyksiä. Minulle ei. Katugallup kertoo todellisuuden näköjään paremmin kuin maksetut gallupit. Jytky sekä jatkojytky olivat tiedossa niillä, jotka olivat kuunnelleet ja uskoneet siihen mitä kansa sanoo.

Brexit oli myös arvattavissa, vaikka en Britannian katuja olekaan äänestysvuonna tallannut. Äänestyskäyttäytyminen on täysin vastaavanlainen kuin mitä se oli jytkyssä ja nyt myös Yhdysvaltojen presidentinvaalissa. Perusteet olivat myös hyvin samankaltaiset.

Suurten monikulttuuristen kaupunkien liberaalit ja itseään älymystöksi kutsuvat ovat luulleet olevansa enemmistö omissa unelmissaan. Todellisuus on paljon karumpi ihan käytännön tasollakin, ei ainoastaan niissä unelmissa. Myös vieraskoreus on mennyt niin suureksi, että se koetaan kansan enemmistön parissa epäoikeudenmukaisena.

Äänestystuloksille on yhteistä ihmisten epätoivo ja pettymys nykyiseen tilanteeseen. Omilla vanhemmilla meni paremmin kuin mitä itsellä. Huoli omien lasten tulevaisuudesta on vielä omaakin suurempi.

Yhdysvalloissa vaalit ratkaisi myös se tosiasia, että kansa ei ollut valmis valitsemaan naista johtamaan kansaa. Suomalaisessa kulttuurissa tämä kuulostaa käsittämättömän vanhanaikaiselta ajattelutavalta. Jos kelataan aikaa taaksepäin Halosen presidenttikaudesta aina Kekkosen aikakauden loppuun, elettiin Suomessa aikaa jossa naispresidentti olisi ollut mahdoton ajatus.

Donald Trump tuo toivoa amerikkalaisille. Trump tekee Amerikasta taas mahtavan. Uskokaa tai älkää, hän tulee käyttämään varsin vasemmistolaista politiikkaa tuohon. Hän elvyttää sisämarkkinat investoimalla vahvasti infrastruktuuriin eli rakentamalla sekä korjaamalla tiestöä, rautatiet ja julkiset rakennukset. Tällä on valtava työllistävä vaikutus maassa, jossa ei pärjää ilman työtä.

Amerikassa ei ole vastaavaa tulonsiirtojärjestelmää kuten Suomessa. Sieltä puuttuu Kela ja sosiaalitoimisto siinä mittakaavassa mitä meillä on. Sairaalaankaan ei kaikilla ole asiaa ilman vakuutusta tai rahaa. Opiskelu maksaa ja paljon. Työ ja raha ovat siis elinehto siellä.

Lupaukset tulee kuitenkin lunastaa, muuten seinä tulee vastaan seuraavissa vaaleissa. Perussuomalaisilla on nyt kahden eduskuntavaalijytkyn ja yhden kuntavaalijytkyn jälkeen seinä vastassa. Ensimmäinen jytky ei sulanut, koska neljä vuotta meni jytkyn jälkeen eduskunnan oppositiossa ”räksyttäessä”. Nyt kuitenkin hallitusvastuu on kääntänyt takin lähes jokaisen vaalilupauksen osalta. Tämä on tullut myös turuilla ja toreilla selväksi.

Tarvitaan vastuunkantajaa, joka ajattelee oman kansan parasta. Vastuunkantaja pystyy hyvään yhteistyöhön ja pitää huolta myös muista. Vastuunkantaja tarjoaa mahdollisuuden elinikäiseen oppimiseen aina hyvästä varhaiskasvatuksesta lähtien. Jokainen on vastuussa omista tekemisistään ja hyvä päättäjä tarjoaakin mahdollisuuden yksilön omiin valintoihin. Ympäristön kannalta kestävät ratkaisut ovat tärkeitä, mutta ratkaisu ei ole siirtää ympäristöongelmia ulkomaille.

Suvaitkaa amerikkalaisten vaalitulos ja arvioikaa presidentti Trump uudelleen hänen tekojensa perusteella. Sanat ovat olleet osa vaalikampanjaa ja kampanjointi on Amerikassa hyvin erilaista kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. En toivo Suomeen kampanjointia, joka perustuu muiden mustamaalaamiseen. Toivon reilua ja rehellistä kampanjointia, jossa kunnioitetaan erilaisia mielipiteitä.

Usein valtamedia ja johtavat poliitikot hokevat, että pelolle ei saa antaa valtaa. Nyt he ovat antaneet vallan pelolle, Trumpin pelolle.

 

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu

0408073847 / teurajarvi@hotmail.com

Avainsanat: gallup, presidentinvaalit, yhdysvallat, suvaitsevaisuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini