Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Rohkea nainen

Share |

Tiistai 8.11.2016 klo 0.41 - Jari-Pekka Teurajärvi


Perussuomalaisten kansanedustaja Tiina Elovaara on rohkea nainen. Juuri hänen kaltaisilleen tolkuille perussuomalaisille kirjoitin oman testamenttini, kun olin päättänyt jättää puolueen. Kirjoitukseni otsikko oli ”Rasismi rehottaa perussuomalaisissa”.

Tiina on uskaltanut tuoda kyseisen ongelman esille omalla tavallaan. Uuden Suomen haastattelussa (22.9.2016) hän sanoi ”Meidän puolueemme, kuten kaikki eduskuntapuolueet, on allekirjoittanut tämän Euroopan rasismin vastaisen peruskirjan, ja mä toivoisin, että kaikki lukisivat sen ja muistuttaisivat mieleensä, mihin ollaan sitouduttu”.

Tamperelainen -lehden haastattelussa (25.10.2016) Tiina kertoo kesän 2017 perussuomalaisten puoluekokouksen olevan puolueen kannalta ratkaisevan tärkeä. Erityisesti puheenjohtajan valinta ratkaisee paljon. Hän määrittelee asian näin: ”Jos suunta tulee olemaan jatkossa jyrkän oikeistolainen tai meistä on tulossa yhden asian liike, mietin vakavasti jatkoani Perussuomalaisissa.”

Marraskuussa 2016 ilmestyneessä Long Play julkaisussa Tiina tykittää: ”Maahanmuuttokeskusteluun sekoittuu mielestäni epätervettä kriittisyyttä ja empatiavajetta. Nuivat määrittelevät puolueemme julkikuvaa valitettavan paljon. Se on toki meidän oma ongelmamme, mutta näin se vain on. Siellä jää meidän jengi – tavikset, pertit ja marjaliisat – varjoon.”

Jo 2010 Tiina kertoi Aviisi lehden haastattelussa, että ”Haluaisin vetää huomion pois, oletko sinä rasisti vai etkö ole -tyyppisestä väännöstä siihen, että miten käytännönasiat hoidetaan: Kun ihmisiä tulee, niin miten heidät saadaan integroitua tänne.” Tässä ei Tiinakaan ole onnistunut, sillä rasistin leima on syvällä perussuomalaisissa.

Tiina on havainnut ne samat ongelmat perussuomalaisissa mitä itsekkin havaitsin. Hypoteesini kuitenkin on, että myös Tiina joutuu jättämään puolueen. Mielenkiintoisempi kysymys kuitenkin on, että missä puolueessa hänet tullaan näkemään seuraavaksi ja jaksaako hän odottaa kesän 2017 puoluekokoukseen asti?

Istuvan hallituksen toimintakykyä ei Tiinan puolueenvaihto tule romauttamaan, sillä hallituspuolueilla on teoreettinen enemmistö vaikka parikymmentä kansanedustajaa vaihtaisi oppositioon. Perussuomalaisten kesän 2017 puoluekokous voi kuitenkin romauttaa hallituksen toimintakyvyn, mikäli puolueelle valitaan uusi puheenjohtaja.

Perussuomalaisilla riittää ongelmia ratkaistavaksi, aivan kuin ei valtioneuvoston tehtävissä olisi riittävästi. ”Kyllä kansa tietää” ja kenttäväen tietona on ollut, ettei puheenjohtaja Soini ehdi johtamaan puoluetta, koska matkustaa ympäri maailmaa ulkoministerin tehtävissä.

Puoluetta näyttää johtavan työmies Matti Putkonen ja räjähtelevät lepakot. Kenttäväki ei tykkää Putkosesta, eikä kukaan oikeastaan tiedä millä mandaatilla hän puolueessa toimii. Ei ainakaan äänestäjien mandaatilla. Kun sanoin syksyllä 2016 puoluesihteerille, että kannattais hieman harkita Putkosen päästämistä televisioon kommentoimaan puolueen asioita, kiihtyi hän nollasta sataan melko nopeasti. Puoluetoimisto tykkää Putkosesta.

Perussuomalaisten kannattajakunnasta EU kriitikot pettyivät puolueeseen heti eduskuntavaalien 2015 jälkeen, kun perussuomalaiset olivat siunaamassa Kreikan 3. tukipakettia. Seuraavaksi kannattajakunnasta siirtyivät työmiehet demareihin syksyn 2015 pakkolakisuunnitelmien myötä.

Myös paatuneimmat rasistit ovat siirtyneet kannattamaan pienpuolueita tai nukkuviin, johtuen vuoden 2015 turvapaikanhakijavyörystä. He tietävät, että myös vuonna 2016 on Suomeen tullut 5000 turvapaikanhakijaa liikaa.

Harva tavallinen kaduntallaaja tietää, että äärioikeisto Suomessa lähes vihaa perussuomalaisia, tuota ainoaa maahanmuuttokriittisenä itseään pitävää eduskuntapuoluetta. Ei tarvitse avata kuin heidän raamattunsa eli MV-lehti ja asia selviää sieltä. Rajat kiinni ja Suomi ensin mielenosoituksissa pidetään persuja suurimpina syyllisinä turvapaikanhakijavyöryyn ja oikeastaan ihan kaikkeen. Riveissä seisoo perussuomalaisia, eikä heitä häiritse perussuomalaisten haukkuminen, koska he ovat samaa mieltä.

Puolueella olisi nyt mahdollisuus uudistua uuden puheenjohtajan avulla, mutta valitaanko oikea suunta? Pystyykö kukaan muu kuin puheenjohtaja Soini pitämään puolueen kasassa? Perussuomalaiset tarvitsevat Soinin kaltaista diktaattoria, joka mm. päättää puolueen ministerit. Muissa puolueissa on demokraattisesti äänestetty ministereistä. Joissakin tapauksissa sivistynyt diktatuuri näyttää toimivan parhaiten.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu

0408073847 / teurajarvi@hotmail.com

LÄHTEET:

Tamperelainen -lehti: Tiina Elovaara Long Playlle: "Maahanmuuttokeskusteluun sekoittuu epätervettä kriittisyyttä"

Tamperelainen -lehti: "Niin kauan kun voin olla oma itseni, olen mukana"

Jari-Pekka Teurajärvi (blogi): Rasismi rehottaa perussuomalaisissa

US: Perussuomalaisten Elovaara näpäyttää omiaan: ”Meidänkin puolueemme allekirjoitti rasismin vastaisen peruskirjan”

Aviisi: Akateeminen persu

US: Uusi tutkimus: ”Perussuomalaiset hajoaa moneen suuntaan” – Maahanmuuttovastaisimmat pettyivät demokratiaan

Avainsanat: perussuomalaiset


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini