Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Sosiaalidemokraatit halveksuvat demokratiaa

Share |

Sunnuntai 30.10.2016 klo 0.41 - Jari-Pekka Teurajärvi


Sosiaalidemokraatit ovat kadottaneet demokratian lopullisesti. Heidän eduskuntaryhmänsä puheenjohtaja on yrittänyt omilla nimilistoillaan vaikuttaa siihen, kuka heidän kansanedustajistaan saa puhua eduskunnan kyselytunnilla.

Sosiaalidemokraatit halveksuvat demokratiaa myös kannattamalla listavaaleja. Listavaaleissa kaikki ehdokaslistan ehdokkaat keräävät ääniä vaaleissa puolueelle. Listalta eniten kansalaisilta ääniä saanut ehdokas ei kuitenkaan välttämättä voita vaaleja, vaan puolue päättää kuka voittaa.

Listan eniten ääniä saanutta ei siis kansan tahdon mukaisesti valita vaikkapa kansanedustajaksi, vaan se voi olla puolueen tahdon mukaan vaikkapa se vähiten ääniä saanut. Tämä on mielestäni demokratian halveksuntaa pahimmillaan.

Kannatan kansanvaltaa ja edustuksellinen demokratia on siihen nykyisellään paras keino. Kansanvaltaa parantaisi myös kattavat kansanäänestykset.

Suomen hallitus tutkii mahdollisuutta sähköiseen äänestämiseen. Tämä toisi todellisen mahdollisuuden myös kansanäänestyksille nykyistä paljon halvempaan hintaan. Kansa voisi Sveitsin tapaan äänestää myös pienemmistä asioita ja äänestyksiä voitaisiin järjestää tiheästi.

Sosiaalidemokraateilla on ollut viime aikoina melkoinen sirkus päällä. Nimilistakohun lisäksi esille ovat nousseet erikoiset ehdokas- sekä jäsenvalinnat.

Oulussa erityistä mielenkiintoa on herättänyt sosiaalidemokraattien kuntavaaliehdokas, joka sai pitkän tuomion niin sanotussa insestioikeudenkäynnissä.

Sama henkilö on toiminut oikeudessa lautamiehenä eli on ollut jakamassa tuomioita muille rikollisille. Nyt kun hän itse joutui oikeuden eteen syytettynä, hän tarvitsi tulkkia. Ilman tulkkia hän on kuitenkin pystynyt jakamaan tuomioita muille. Lautamiehet valitaan puoluiden esitysten mukaan ja kuntavaaleissa ehdokkaina olleet henkilöt ovat se tyypillinen valinta.

Tuomittuja rikollisia löytyy toki muidenkin puolueiden listoilta, kuten Oulun perussuomalaisten tulevien kuntavaalien ehdokaslistalta. Tuomio perussuomalaisten ehdokkaalle on langetettu tänä vuonna laittomasta uhkauksesta.

Luottamustehtäviin pitäisi pystyä valitsemaan luotettavia ja nuhteettomia henkilöitä. Puolueilla on iso vastuu valita sopivia henkilöitä ehdokaslistoille. Äänestäjät tekevät sitten ne lopulliset valinnat.

Jari-Pekka Teurajärvi (kesk.), Oulu

0408073847 / teurajarvi@hotmail.com

Avainsanat: demokratia


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini