Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Poronhoitoalueen pitäisi kuulua aikaistetun hirvenmetsästyksen piiriin.

Torstai 10.1.2013 klo 21.35 - Jari-Pekka Teurajärvi

Normaali hirvenmetsästysaika on syyskuun viimeisestä lauantaista vuoden loppuun. Mielestäni koko poronhoitoalueen pitäisi kuulua aikaistetun hirvenmetsätyksen piiriin, kuten kokeiluluonteisesti on Enontekiön, Inarin, Muonion ja Utsjoen riistanhoitoyhdistysten alueilla kolmen vuoden ajan. Poikkeuksellinen metsästysaika tuolla alueella on ollut 1. – 20.9. ja 11.10. – 30.11. Käytännössä rauhoitettuna on ollut hirven kiima-aika.

Aiheesta on julkaistu opinnäytetyö, jossa mainitaan että "Kokeilu aloitettiin, koska pyyntiaika on koettu liian myöhäiseksi pohjoisimmassa Suomessa, jossa talvi tulee aikaisin, päivä lyhenee nopeasti ja lunta on yleensä runsaasti. Pyynti on lisäksi osunut pahasti päällekkäin alueella tehtävien poronhoitotöiden kanssa."

Perusteluita poronhoitoalueen aikaistetulle hirvenpyynnille on useita:

  • Jahdin onnistuminen kaikilla osa-alueilla
  • Lihan laatu: ennen kiima-aikaa liha on maukkaampaa. Kiimahuippu osuu syyskuun loppupuolelta lokakuun alkupuoleen. ("Kusihirviä" ei ole mukava teurastaakkaan)
  • Olosuhteet maastossa: paksu lumipeite ja lyhyt valoisa aika (kaamos) voivat aiheuttaa vaaratilanteita sekä metsästäjille että koirille. (haavakkoa ei ole turvallista metsästää pimeässä)
  • Lämpötila: kovat pakkaset voivat aiheuttaa paleltumia ja vaaratilanteita. Kehon jäähtyminen heikentää sekä älyllistä että fyysistä suorituskykyä. (Hirvipassista ei saa poistua ilman lupaa)
  • Poronhoitotyöt (jotka yleensä käynnistyvät lokakuussa) ja hirvenmetsästys eivät onnistu samassa paikassa samaan aikaan.
  • Myös lintumetsästäjät pääsisivät osallistumaan hirvijahtiin. Nykyisellään lintujen metsästys ja hirvenmetsästys eivät onnistu samassa paikassa.
Opinnäytetyön mukaan "Hirvenmetsästyksen aikaistamista pidettiin onnistuneena"

Huonoina puolina hirvenmetsästyksen aikaistamiselle voisi mainita
  • Vasat ovat pienikokoisempia metsästyksen alkaessa
  • Lämmin sää voi aiheuttaa haasteita lihan säilytyksessä

Olen ollut joulukuun loppupuolella Kolarissa hirvimetsällä eli tiedän omasta kokemuksestani mistä puhun. Pakkasta oli -26 °C ja valoisaa aikaa riitti noin 2 tuntia. Palellessani hirvipassissa mietin, että jos tähän nyt tulee hirvi, voi olla haasteellista saada aikaan hyvää osumaa. Joka paikka tärisi ja kiikarikin olisi ollut huurussa yhdestä henkäyksestä. Ei siinä mitään järkeä ollut. Jos olisin ampunut haavoittavan osuman hirveen, olisi haavakon jäljestäminen ollut jopa vaarallista päivän pimetessä nopeasti.

Laitan aiheesta muistutuksen Kansanedustaja Pirkko Mattilalle (ps), joka on mm. Eduskunnan Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen. Uskon että hän tarttuu pontevasti ongelmaan, ellei ole jo tarttunutkin ja kannattaa aikaistettua hirvenpyyntiä poronhoitoalueella.

LÄHTEET:

1 kommentti . Avainsanat: hirvenmetsästys