Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Kielletty hedelmä pitäisi sallia

Keskiviikko 24.2.2016 klo 22.39 - Jari-Pekka Teurajärvi

Nuuskan myynti on ollut kiellettyä Suomessa vuodesta 1995 alkaen eli siitä alkaen kuin liityimme Euroopan Unioniin. EU-maissa nuuskan myynti kiellettiin 1992, tosin Ruotsissa myynti on sallittua poikkeusluvalla. Myös Tanskassa myydään irtonuuskaa, mutta pussinuuskan myynti on kiellettyä. Nuuskan myynti on Pohjoismaissa noin 1,2 miljardin euron bisnes. Nuuskamarkkinoiden valtias on Haaparanta, jossa myydään vuosittain noin 10 miljoonan euron edestä nuuskaa. Tämä tarkoittaa noin 2,5 miljoonaa nuuskarasiaa. Alle 5000 asukkaan Haaparanta ei todellakaan omin voimin käytä moista määrää nuuskaa.

Ruotsin EU:lta saama poikkeuslupa edellyttää, että Ruotsi sitoutuu estämään tuotteidensa myynnin muihin EU-maihin. Tätä ehtoa ei kuitenkaan käytännössä noudateta. Kaikille myydään nuuskaa ja ostaa saa niin paljon kuin haluaa. Haaparannelle onkin perustettu nuuskan myynnin erikoisliikkeitä, joiden päämyyntiartikkeli on nuuska. Saman katon alla on sattumalta tarjolla limsoja, karamelleja ja sellaisia tuotteita, jotka ovat halvempia Ruotsissa kuin Suomessa. Missään muualla Ruotsissa ei myydä niin paljon nuuskaa kuin Haaparannalla. Tähän on selvä syy. Se johtuu suomalaisista. Vähintään 90 prosenttia asiakkaista tulee Suomesta.

Suomalaiset ostavat siis suuria määriä nuuskaa Haaparannalta. Nuuskanhakureissulla käydään mahdollisesti myös Ikeassa ja muissa erikoisliikkeissä, joiden keskittymä Ikean rinnalle on syntynyt. Nuuskaa ja halvemman makeisveron tuotteita ostettaessa haetaan myös mietoja alkoholijuomia. Muitakin tuotteita käydään ostamassa, kuten autonrenkaita, mikäli hallusta löytyy sopiva suomalainen y-tunnus, jonka avulla tuotteen voi ostaa verottomana. Verottomana ostetaan renkaiden lisäksi kiväärin kiikareita ja muuta tarpeellista. Tämä on tietenkin laitonta mikäli tuotteita ostetaan kaverin y-tunnuksella yksityiskäyttöön, mutta kiinnijäämisen riski on erittäin pieni. Rajakauppa kukoistaa.

Nuuskaa saa Suomen lain mukaan tuoda ulkomailta vain omaan käyttöön. Myydä ei saa, ei edes kaverille. Nuuskaa ei saa itse asiassa edes antaa kaverille lahjaksi. Jos näet kaupungilla henkilön tarjoavan pussinuuskaa rasiastaan kaverilleen, todistat rikosta. Tuontimäärät ovat myös rajoitettuja ja viimesin rajoitus on ollut 30 rasiaa per henkilö. Käytännössä tuota rajoitusta ei noudateta, eikä siitä moni nuuskan tuoja edes tiedä. Tornion tullin haaviin on tarttunut viimeisen puolen vuoden aikana useita laittoman nuuskamäärän tuoneita, sillä rajavalvontaa on palautettu turvapaikanhakijakriisin ansiosta. Jos haluaa pelata varman päälle, niin suuret nuuskalastit täytyy ajaa Aavasaksan kautta.

Nuuskaa saa Suomessa ostettua kavereiden lisäksi netin välityksellä, sosiaalisesta mediasta sekä hyvin varustetuista kivijalkamyymälöistä. Haaparannan lisäksi nuuskan joppausta voi harjoittaa Venäjältä ja ruotsinlaivoilta. Laivalta nuuskaa saa ostettua yli tuontirajoitusten. Nuuskan katumarkkinahinta on 5-8 euron välillä rasialta, riippuen ostaako pussinuuskaa vai irtonuuskaa. Ostoksesta voi saada paljousalennusta.

Kouluterveyskyselyssä päivittäisten nuuskankäyttäjien määrä lähes kaksinkertaistui vuodesta 2012 vuoteen 2013 ammattikouluissa. Myös yläkouluissa ja lukioissa kasvu oli suurta. Päivittäin nuuskaa käyttää lähes 15 prosenttia 18-vuotiaista miehistä.

Tupakan käytön vaihtaminen nuuskaan vähentää tupakkajohdannaisten tautien esiintymistä. Nuuska ei altista syövällä ollenkaan siinä määrin kuin tupakka. Nuuska on erityisesti urheilijoiden suosiossa siitä syystä, ettei se ei alenna suorityskykyä kuten tupakka.

Nuuskan myyminen pitäisi sallia Suomessa. Tällä estettäisiin nykytilanteessa suomalaisille syntyvä verotappio. Nuuskan maine kiellettynä hedelmänä katoaisi, eikä se enää kiinnostaisi nuorisoa samalla tavalla.

Käytin nuuskaa yli 25 vuotta, kunnes lopetin.LÄHTEET:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nuuska

http://yle.fi/uutiset/haaparannan_nuuskakauppa_kukoistaa/5471431

http://nyt.fi/a1305946241685

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/312721-nain-nuuskan-salakauppa-toimii-ratsiat-laivoille-ruotsiin-ja-venajalle-paljastavat

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: nuuska