Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen

Maanantai 22.10.2012 klo 21.14 - Jari-Pekka Teurajärvi

Nykyisellään kunnallisverosta suurin osa menee sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksiin. Vaikeassa taloustilanteessa juuri sote on se osa-alue, joka pitää järjestellä täysin uudelleen. Yhteisen pöydän ääreen pitää saada logistiikan ja prosessien ammattilainen, ammattiliitot, lääkärit, hoitohenkilökunta sekä veronmaksajien edustajat.

Nykyinen järjestelmä on aataminaikainen ja tehoton. Kärjistäen voisi sanoa: Jos Nokia valmistaisi puhelimensa yhtä tehottomasti kuin sote hoitaa asiakkaansa, maksaisi 100 euron puhelin 1000 euroa.

Ongelmana ovat ennenkaikkea prosessit. Esimerkiksi kirurgi voisi tehtä moninkertaisen määrän operaatioita työajallaan, mikäli prosessit uudistettaisiin. Uudessa mallissa kirurgi pääsisi valmisteltuun leikkaussaliin vaikka heti edellisen operaation jälkeen. Nykyisessä mallissa kirurgin työajasta menee jopa 3/4 odotteluun. Leikkaussalin hoitajat ja siivoojat eivät toimi kirurgin aikataulun mukaisesti, vaan toisin päin. Pitkät leikkausjonot johtuvat vain ja ainoastaan tehottomista prosesseista. Vastaavanlaisia esimerkkejä löytyy sekä perusterveydenhuollosta että erikoissairaanhoidosta.

Toinen suuri ongelma on pirstaloituneet tietokannat ja potilasjärjestelmät. Henkilökunnan ajasta menee liian suuri osa erilaisten järjestelmien kanssa saikkaamiseen. KELA on hyvä esimerkki onnistuneesta tietojärjestelmästä. Kyseinen tietojärjestelmä on tehty sisäisesti. Suomen uusi potilastietojärjestelmä pitäisi toteuttaa myös sisäisesti, jolloin järjestelmästä saataisiin toimiva ja huomattavasti halvempi kuin ulkoistettuna. Mikäli nykyisten järjestelmien yhteensovittaminen on liian kallista, kannattaisi rakentaa kokonaan uusi järjestelmä. Tämäkin tulisi erittäin paljon halvemmaksi kuin esitetty 1,8 miljardin euron ulkoistettu järjestelmä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, sosiaali- ja terveydenhuolto