Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Uuteen Ouluun tulisi lisätä päivähoitohenkilökuntaa

Share |

Keskiviikko 29.8.2012 klo 22.55 - Jari-Pekka Teurajärvi


Valtamediosta voi lukea päivittäin hallituspuolueiden väännöstä liittyen tulevaan vanhuspalvelulakiin. Erityistä huomiota ovat saaneet luvut siitä montako hoitajaa per vanhus pitäisi olla, eli niin sanottu hoitajamitoitus.

Mielestäni myös vastaavia lukuja lasten päivähoidon osalta pitäisi tarkastella. Olen keskustellut lasteni hoitohenkilökunnan kanssa ja suurimmaksi ongelmaksi ei ole koskaan osoittautunut esimerkiksi alhainen palkkataso. Kukaan ei ole koskaan valittanut että palkka olisi huono. Varmasti jokaiselle hoitajalle soisi isomman palkan ja tuskin kukaan siitä kieltäytyisi. Tämä osoittaa mielestäni sitä että henkilökunta ei tee työtään ainoastaan palkan takia, vaan rakastaa työtään lasten parissa.

Se mitä lasteni hoitajat olisivat toivoneet lisää on hoitajia. Oulun kaupunki toteuttaa esimerkillisesti lakia ja asetuksia lasten päivähoidon hoitajamitoituksessa. Mutta onko tämä tarpeeksi? Sanotaan että lapsissa on tulevaisuus. Sanotaan että on paljon nuoria työttömänä. Eikö näitä nuoria voisi palkata hoitamaan lapsia ja varmistamaan paremman tulevaisuuden?

Mikä on nykyinen hoitajamitoitus päivähoidossa?

  • 1 pätevä hoitaja per 7 kolme vuotta täyttänyttä lasta
  • 1 pätevä hoitaja per 4 alle kolmevuotiasta lasta

Näin siis laki ja asetus sanoo. Lisäksi on tietenkin asetukset osapäivähoidon ja erityisen hoidon osalta jne. Jokainen voi itse miettiä miltä tuntuisi hoitaa neljää alle kolmivuotiasta lasta. Voisi olettaa että kiirettä pitää. Entä jos kaikki neljä kaipaavat yht'aikaa hellyyttä ja turvaa hoitajan sylistä? Miten syöttäminen onnistuu? Ehtisinkö vahtia ulkoiluhetkenä ettei kukaan juo rapalammikosta? On aivan selvää ettei lisäkäsistä, silmistä ja syleistä olisi haittaa. Miksi emme siis haluaisi panostaa enemmän myös tulevaisuuteen eli lapsiin?

Väitän että lisähoitajien avulla saataisiin sekä lasten että hoitajien arki rikkaammaksi ja onnellisemmaksi.

Tuntui todella pahalta lukea uutisesta, jossa päivähoitohenkilökunta oli teipannut 2- ja 1-vuotiaat lapset syöttötuoliin saadakseen tilanteen hallintaan. Tämä on tietenkin ääriesimerkki, enkä voisi ikinä kuvitella että lasteni päivähoitopaikassa voisi näin tapahtua.

Lähteet:

Laki lasten päivähoidosta 19.1.1973/36

Asetus lasten päivähoidosta 16.3.1973/239

Oulun kaupungin päivähoito ja esiopetus

Avainsanat: päivähoito


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini