Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Oulu-lisää ei saa poistaa

Share |

Torstai 30.8.2012 klo 23.31 - Jari-Pekka Teurajärvi


"Oulun kaupungin opetuslautakunta esittää kotihoidontuen kuntalisän eli Oulu-lisän poistamista kaupunginvaltuustolle."

Mikä on Oulu-lisä?

  • Harkinnanvarainen lisä joka maksetaan alle 18 kuukauden ikäisen lapsen kotihoidosta.
  • Oulussa ja Yli-Iissä 110 euroa kuukaudessa.
  • Kiimingissä ja Oulunsalossa 80 euroa kuukaudessa.
  • Myönnetään samalla kuin haetaan Kelasta kotihoidontukea, ei tarvi hakea siis erikseen lukuunottamatta Oulunsaloa.
  • Oulunsalossa ehdot tuelle ovat tiukemmat kuin muualla (kaikki perheen alle 6-vuotiaat lapset tulee olla kotihoidossa).
  • Haukipudas ei maksa lisää ollenkaan.
  • Kiimingissä maksetaan alle 2 vuotiaan lapsen kotihoidosta.

Mielestäni Oulu-lisää ei saisi missään nimessä poistaa. Uuden Oulun osalta lisä pitäisi harmonisoida jokaiselle oikeutetulle ehdoiltaan samanlaiseksi ja lisän suuruus pitäisi olla vähintään tuo 110 euroa.

Oulu-lisän poistaminen voi tuoda Uuden Oulun kaupungille itse asiassa isommat kulut kuin säästöt. Vaikka opetustoimi säästäisi 1,2 miljoonaa euroa poistamalla Oulu-lisän, tulisi kaupungille ja veromaksajille kustannuksia enemmän per lapsi, jos lapsi siirrettäisiin kunnalliseen päivähoitoon kotihoidon sijasta. Lisäksi Oulu-lisän poistamista paikattaisiin asiakasmaksun poistamisella avoimesta kerhotoiminnasta. En tiedä paljonko avoimen kerhotoiminnan asiakasmaksut ovat tuoneet kaupungin kirstuun vuositasolla, mutta avoin kerhotoiminta on mahdollisuus, jota jokainen kotihoidossa oleva lapsi ei käytä eli maksu on ollut jokaisen oma valinta. Lisäksi ennaltaehkäisevään työhön ohjattaisiin 200 000 euroa.

Oulu-lisä tuo moneen lapsiperheeseen mahdollisuuden hoitaa pientä lasta kotona hieman pidempään. Tämä on myös lapsen etu. Opiskelijoille ja pientä kotihoidontukea nauttiville Oulu-lisä on iso osa toimeentuloa ja ainoa mahdollisuus jatkaa lapsen hoitamista kotona. Muistan kun meidän ensimmäinen pienokainen sai olla juurikin Oulu-lisän turvin hieman pidempään kotihoidossa. Puolisoni oli tuolloin opiskelija, eikä rahamme olisi riittäneet ilman Oulu-lisää. Nyt lähes 10 vuotta myöhemmin perheemme saa jälleen Oulu-lisää, koska nuorin lapsemme on alle 18 kuukautta ja häntä hoidetaan kotona. Selviäisimme ilman Oulu-lisääkin, mutta kaikilla ei ole näin. Tämä osoittaa sen, että Oulu-lisää ei tarvisi maksaa kaikille, vaan tuen ehtona voisi olla tulorajat. Tällöin tuki olisi oikeudenmukainen ja suunnattu niille perheille, jotka sitä todella tarvivat. Tällähetkellä Oulu-lisää ei voi olla ottamatta jos on oikeutettu kotihoidontukeen. Lisä maksetaan tällöin automaattisesti.

Oulu-lisä on mielestäni arvovalinta ja imagokysymys Uudelle Oululle.

Lähteet:
Kaleva: "Oulun kaupungin opetuslautakunta esittää kotihoidontuen kuntalisän eli Oulu-lisän poistamista kaupunginvaltuustolle."
Kaleva: "Opiskelijat moittivat Oulu-lisän poistamista"
Oulun Kaupunki: Oululisä

Avainsanat: oulu-lisä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini