Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Prostituutio sallittava

Share |

Torstai 5.9.2013 - Jari-Pekka Teurajärvi


Maailman vanhimmaksi ammatiksi sanotaan prostituutiota. Suomessa seksin myyminen on sallittua, mutta paritus sekä seksin osto parituksen tai ihmiskaupan uhreilta kiellettyä.

Oikeusministeri teetti selvityksen, jonka pohjalta hänen mielestään ammatinharjoittaminen pitäisi kieltää, koska nykyinen laki ei anna riittävää turvaa ammatinharjoittajalle, eli prostituoidulle. Ministeri, joka on Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen jäsen, ehdottaa Suomeen ruotsalaista mallia. Kyseisessä mallissa seksin ostaminen on kiellettyä, mutta myyminen sallittua. Tilanne on samankaltainen kuin, että autokauppias saa myydä autoja, mutta ostaja ei saa sillä ajaa. Ostokiellossa tilanteen tekee ongelmalliseksi myös se, että jos asiakas huomaa ostaneensa palvelun ihmiskaupan uhrilta, ei asiakas uskalla ilmoittaa sitä viranomaiselle, koska asiakas on myös tehnyt rikoksen ostaessaan palvelun. Tällöin vakavampi rikos eli ihmiskauppa jää ilmoittamatta, selvittämättä ja rankaisematta.

Mielestäni ei ole myöskään järkevää kieltää ammatinharjoittamista, koska täyskiellot yleensä tarkoittavat sitä, että toiminta jatkuu laittomana. Erityisesti prostituution osalta tilanne muuttuisi täyskiellon astuessa voimaan huonompaan suuntaan. Ala siirtyisi kokonaan maanalle ja prostituitujen asema heikkenisi ja parituksen määrä kasvaisi. Prostituoitu ei uskaltaisi hakeutua tukipalveluiden piiriin, eikä uskaltaisi ilmoittaa mahdollisista rikoksista itseään kohtaan.

Olen prostituution täyskiellon sijasta täyssallimisen kannalla. Ammatinharjoittajien asemaa voitaisiin parantaa perustamalla (kunnallisia?) Bordelleja, joissa olisi myös lakisääteiset tukipalvelut. Tällä voitaisiin turvata ammatinharjoittajien työolosuhteet sekä terveydentila. Samalla ehkäistäisiin ihmiskauppaa. Ammatinharjoittamisen laillistaminen mahdollistaisi myös rehellisen verojenmaksamisen ja ehkäisisi siten harmaata taloutta. Prostituutio olisi ammatti muiden joukossa ja ammatinharjoittaja voisi saada ansaitsemaansa eläkettä, ansiosidonnaista päivärahaa tai jäädä tarvittaessa sairauslomalle. Työttömiä ei pitäisi kuitenkaan TE-toimiston puolesta määrätä töihin bordelleihin, tämä tulisi kirjata lakiin.

Bordellit ovat laillisia mm. Saksassa, Hollannissa ja Kreikassa. Mallia voitaisiin ottaa kyseisistä maista. Vain mielikuvitus on rajana, esimerkkinä Sveitsiin vasta avattu drive-in seksiä myyvä alue.

LÄHTEET:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/62058-ministeri-seksin-ostaminen-kiellet...
http://fi.wikipedia.org/wiki/Prostituutio
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/62061-vastaus-anna-maja-henrikssonille-p...
http://tompackalen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123954-oikeusministeri-henri...
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1377484164673

Avainsanat: Prostituutio, harmaatalous, ihmiskauppa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini