Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Ollilan ehdottama tiemaksu on liian kallis

Share |

Tiistai 10.9.2013 - Jari-Pekka Teurajärvi


Liikenne- ja viestintäministeriö asetti Jorma Ollilan vetämään työryhmää, jonka on tarkoitus selvittää, että miten päästään lähemmäs oikeudenmukaista ja älykästä liikennettä. Selvityksen keskiössä ovat tiemaksut ja niiden tekniset, liikenteelliset, taloudelliset ja lainsäädännölliset kysymykset.

Mielestäni hieman ongelmalliseksi asetelman tekee Jorma Ollilan hallituksen puheenjohtajuus öljy-yhtiö Shellissä. Onko mahdollista, että selvitys suosisi öljy-yhtiöitä? Käänteisesti voidaan ajatella myös, että muotoutuuko selvitys liiankin varovaiseksi juuri tuon öljy-yhtiö sidonnaisuuden vuoksi?

Selvityksen mukaan siirtyminen käytön verottamiseen pudottaisi autojen ostohintoja huomattavasti. Tämä on totta ko kirkon rotta. Uuden verotusmallin myötä myös suomen vanha autokanta uusiutuisi nopeasti.

Selvityksen muista kohdista olen hieman eri mieltä. Selvityksen mukaan liikenteen aiheuttamat saasteet eli päästöt vähenisivät. Tämä on totta sillä perustein, että autokanta nuorenee, jolloin maantiellä liikkuu vähäpäästöisempiä autoa. Sitä en sen sijaan ymmärrä, että julkisenliikenteen käyttö lisääntyisi paljon. Suurissa kaupungeissa (Helsinki) on jo nyt niin hyvä julkinen liikenne, että tuskinpa tiemaksuilla yksityisautoilua torpataan. Auton hankintahinnassa säästyvillä varoilla voi maksella käyttöperusteisia tiemaksuja. Syrjäseuduilla ei varsinaisesti julkistaliikennettä edes ole, ei ainakaan sillä palvelutasolla, että sitä kukaan käyttäisi ellei ole pakko.

Vyöhykemaksut ovat hyvä keino tehdä tiemaksusta hieman oikeudenmukaisempi, mutta edelleenkään siellä syrjäseudulla ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää sitä omaa autoa. Perheessä pitää olla jopa kaksi (2) autoa, mikäli vanhemmista kumpikin käy töissä. Tällöin myös kaksinkertaiset kilometrit ja maksut per perhe. Tilanne siis muuttuu loppujen lopuksi epäoikeudenmukaisempaan suuntaan.

Työryhmän mukaan joukkoliikenteen käyttö kasvaisi koko maassa jopa 40 prosenttia, kunhan tiemaksut otetaan käyttöön ja ihmiset tiedostaa autoilun kalleuden. Edelleenkään siellä syrjäseudulla ei ole sitä toimivaa joukkoliikennettä. Joukkoliikenteen kasvun ennuste ei siis voi toteutua koko maan osalta.

Järkyttävin ehdotus on toteuttaa tiemaksujen täytääntöönpano seuraamalla autoja satelliittipohjaisella järjestelmällä. Kyseisen järjestelmän rakentaminen maksaisi hunajaa ja saisi vainoharhaisimmat autoilijat lopettamaan autoilun siihen paikkaan. Ehdotus on järkyttävä kolmesta syystä.

1. Yksityisyys: järjestelmää voisi kutsua isoveli valvoo järjestelmäksi.

2. Kallis hinta: järjestelmän käytännön toteuttaminen lyhyellä aikavälillä maksaisi kohtuuttoman paljon verrattuna kerättyyn tiemaksuun.

3. Epätasa-arvoinen: ulkomaiset matkailijat voisivat käyttää maamme tieverkostoa ilman tiemaksua. Alueellinen epätasa-arvo kasvaisi huomattavasti huolimatta vyöhykehinnoittelusta, sillä syrjäseuduilla ei ole toimivaa joukkoliikennettä, eikä siis vaihtoehtoa yksityisautoilulle.

Käyttöön perustuva veroitus toimii tälläkin hetkellä erittäin hyvin. Polttoaineen hinnasta suurin osa on veroa. Mitä enemmän käytät ajoneuvoa, sitä enemmän kulutat polttoainetta ja sitä enemmän maksat veroa.

Hyvää satelliittiseurannassa olisi esimerkiksi se, että myös autojen vakuutusmaksut voitaisiin muodostaa kerätyn datan perusteella. Tähän vaikuttaisi mm. ajokäyttäytyminen ja ajomäärä. Jos ajaisit sinulle outoa reittiä, olisi myös vakuutusmaksu tällä erikoiskokeella sinulle kalliimpi.

Lisäksi järjestelmän avulla voitaisiin helpottaa ruuhkahuippuja ja ohjata liikenne ruuhkattomammille reiteille. Äärimmilleen vietynä, kunhan seurantajärjestelmä on riittävän tarkka, voidaan sillä vaikuttaa myös liikenneturvallisuuteen ja ehkäistä onnettomuuksia. Joskus tulevaisuudessa kyseisenkaltainen järjestelmä on varmasti käytössä, mutta sen aika ei varmastikkaan ole vielä. Siksi että se on liian kallis.

LÄHTEET:

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/jorma+ollila+selvittamaan+tiemaksuja/2...

http://www.hs.fi/kotimaa/Autoilijoille+suunnitellaan+tiemaksua+-+kilomet...

Avainsanat: autovero, tiemaksu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini