Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Oulun kaupungin joukkoliikenteen kertaliput liian kalliita

Share |

Keskiviikko 25.9.2013 klo 1.17 - Jari-Pekka Teurajärvi


Nimimerkki Opiskelija kirjoitti 24.9. Forum24 lehden Lukijoiden mielipide -palstalla olevansa Oulun paikallisliikenteen lipun hinnoista sitä mieltä, "että köyhät kyykkyyn ja auton rattiin!".


Olen samaa mieltä siitä, että paikallisliikenteen kertalippujen hinnat ovat liian kalliita ja siirto-oikeus samalla matkalla yhdellä lipulla ei toimi. Samaa lippua ei voi käyttää esimerkiksi  paluumatkaan vaikka lippua ennättäisi käyttää toisenkin kerran sen voimassaoloaikana, joka on 60 minuuttia vanhan Oulun alueella ja 80 minuuttia seutuliikenteessä. Siirtolippu eli ilmainen siirto-oikeus 60/80 minuutin aikana matkan alkamisesta on mahdollista vain yhteen vaihtoon linja-autosta toiseen ja matkan täytyy jatkua eikä palata lähtöpisteeseen.


Opiskelijan kohdalta todettakoon, että onneksi hän ei matkustanut kunnan pohjoisrajalta, eikä hänen mukanaan matkustanut esimerkiksi kolmea lasta. Kun hän Oulunsalosta joutui maksamaan 8 euroa yhdensuuntaisesta matkasta, olisi hän joutunut kolmen lapsen kanssa Tannilasta maksamaan päiväsaikaan enimmillään 42,8 euroa yhdensuuntaisesta matkasta Kaukovainiolle. Lapseksi lasketaan alle 12 vuotias henkilö, muutoin hän on aikuinen linja-autolippua ostaessaan.


Opiskelija huokaa varmaankin helpotuksesta myös autoillessaan päivätöihin, tietäen että linja-automaksu olisi kaksinkertainen kello 23:00-04:00 välisenä aikana. Kuinkakohan moni opiskelija valitsee illan opiskelijabileistä kotimatkalleen linja-autokyydin, tietäessään että kimppataksilla pääsee halvemmalla ja vieläpä kotiovelle saakka?


Opiskelijan iloksi voin kertoa, että tämä kaikki voi muuttua 1.7.2014 alkaen, kun voimaan astuu uuden joukkoliikennelain mukainen liikennöinti. Seudullinen joukkoliikennejaosto on jo päättänyt nostaa Oulun joukkoliikenteen palvelutasoa. Mahdollisuus myös kertalipun hinnanalennuksiin ja siirto-oikeuksien muuttamiseen on olemassa. Tämä vaatii kuitenkin poliittista tahtoa. Kantona kaskessa on vielä Juha Huikarin (kesk) ja Juha Hännisen (kok) hallinto-oikeuteen tekemä valitus palvelutason nostosta. He haluaisivat nimittäin Ouluun sen huonomman palvelutason.


Otan vastaan hyviä laskutoimituksia esityksen pohjaksi, että mikä olisi se optimaalinen kertalipun hinta? Entä pitäisikö lipun hinta olla jokaiselle kuntalaiselle sama, riippumatta siitä asuuko kaupungin keskustassa tai kunnan reuna-alueella? Olisiko vyöhykehinnoittelu se paras vaihtoehto, sisältäen esimerkiksi 2 tunnin siirto-oikeuden myös paluumatkalle?


Jari-Pekka Teurajärvi (ps), joukkoliikennejaoston jäsen

LÄHTEET:

http://www.forum24.fi/mielipiteet/linkkurilla-kaupungin-sisassa

http://www.koskilinjat.fi/liput-ja-hinnat/paikallisliikenne/kertaliput

http://www.oululehti.fi/etusivu/joukkoliikennep%C3%A4%C3%A4t%C3%B6s_hall...

http://www.forum24.fi/uutiset/ykkosjuttu/kiista-siirtyi-oikeuteen

http://www.forum24.fi/uutiset/ykkosjuttu/oikeutta-vaaditaan-apuun

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/bussiliikenteesta-tehty-oikaisuvaatimu...

Avainsanat: joukkoliikenne, oulu, kertalippu, tasataksa, seutulippu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini