Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Isyyden tunnustaminen pitäisi pystyä tekemään sähköisesti

Share |

Tiistai 12.11.2013 - Jari-Pekka Teurajärvi


Kaleva uutisoi, että isyyden tunnustuksesta halutaan tehdä sujuvampaa. Isyys voitaisiin tunnustaa neuvolakäynnin yhteydessä jo ennen lapsen syntymistä. Tämä on paras kuulemani ehdotus pitkään aikaan! Tunnustukselle voisi toki hakea muutosta lapsen synnyttyä, mikäli tämä nähtäisiin tarpeelliseksi.

Nythän tunnustus pitää lähteä tekemään jokaisen lapsen osalta erikseen, mikäli lapsen äiti ja isä eivät ole avioliitossa eli naimisissa. Tunnustus tehdään lapsen synnyttyä. Tähän hommaan on oikein oma virkamies, ainakin isommissa kunnissa. 

Onhan se turhauttavaa käydä vaikkapa 4 kertaa tunnustamassa isyys vain sen vuoksi, että ei satu olemaan naimisissa lapsen äidin kanssa. Naapurin äijän ei tarvitse tunnustusta tehdä ja vain sen vuoksi, että hän sattuu olemaan naimisissa oman puolisonsa kanssa. Eihän se naimisissa olo sitä takaa, että lapsi on kyseisen isän?

Joutuuhan tämän tunnustuksen toki tekemään myös uuden ehdotuksen myötä, mutta nyt ei tarvitse erikseen avopuolison kanssa raahautua tätä rutiinitoimenpidettä tekemään erilliselle virkamielle ja erilliselle käynnille. Samalla voidaan vapauttaa kyseinen virkaa tekevä henkilö muihin tehtäviin, kun jatkossa tunnustuksen voi tehdä neuvolan tädille.

Ymmärrän että väärinkäytöksiä voisi sattua ja joku voisi yrittää nimetä lapselle väärän isän, ilman että isä tietäisi asiasta mitään, mikäli mitään prosessia tähän ei olisi olemassa. Nykyisellään kuitenkin rankaistaan suurta joukkoa ihmisiä (40% uusien lasten vanhemmista) tällä vanhalla isyyden tunnustus prosessilla.

Miksi tuota isyyden tunnustusta ei voitaisi saman tien tehdä sähköisesti? Voihan tässä maailmassa lähestulkoon kaiken muunkin jo tehdä sähköisesti.

LÄHTEET:

Kaleva: Isyyden tunnustamista ehdotetaan yksinkertaisemmaksi

Avainsanat: Kotimaa, byrokratia, isyyden tunnustus, tasa-arvo


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini