Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Uskaltakaa purkaa byrokratiaa ja turhaa säännöstelyä

Lauantai 27.12.2014 klo 15.44 - Jari-Pekka Teurajärvi

Turhan byrokratian ja säännöstelyn purkaminen vaikuttaa olevan erittäin haastavaa. Jopa pienimpien ja vähäpätöisimpien säännösten purkaminen tyssää jo kuntapolitiikassa, joten kansallisessa saatikaan eu-politiikassa se taitaa olla melkein mahdotonta. Perussuomalaiset kannattavat turhan byrokratian ja säännöstelyn purkamista. Näin väittävät tekevän myös Keskustalaiset ja ovat perustaneet sitä varten jopa "Sata ja yksi ehdotusta turhan byrokratian poistamiseksi". Käytännössä Keskustalaiset eivät kuitenkaan näytä olevan halukkaita toteuttamaan aikomustaan.

Jätin eriävän mielipiteen 17.12.2014 Oulun seudullisen joukkoliikennejaoston päätösesitykseen, koska muutosesitykseni ei saanut kannatusta. Esitin, että ”Joukkoliikennejaosto päättää, että maksuttomasti matkustavat alle 7-vuotiaat lapset saattajan kanssa.

Kokouksen hyväksymä päätösesitys kuuluu: ”Joukkoliikennejaosto päättää, että maksuttomasti matkustavat neljä alle 7-vuotiasta lasta saattajan kanssa, mutta päiväkoti- / perhepäivähoitoryhmässä kaksi alle 7-vuotiasta lasta yhden saattajan kanssa.

Perustelut eriävään mielipiteeseeni: Turhaa sääntelyä tulisi välttää, eikä päätösesityksen rajoituksiin ollut mitään perusteita. Käytännössä tilanne, että saattaja matkustaisi yli neljän alle 7-vuotiaan lapsen kanssa on harvinainen. Taloudellisin perustein rajoitusta ei siis voi perustella, koska viidennen tai kuudennen alle 7-vuotiaan lapsen matkustaminen saattajan mukana olisi harvinaista. Entä turvallisuus? Onko turvallisempaa matkustaa yli neljän alle 7-vuotiaan lapsen kanssa, mikäli maksaa viidennen tai kuudennen lapsen matkan? Päiväkoti- / perhepäivähoidon matkat maksetaan kaupungin kassasta joukkoliikenteen kassaan eli kaupungin kassaan. Eli käytännössä raha kiertää kaupungin sisällä, eikä näin ollen tuo kustannuksia saati tuloja. Jos rahan siirtää saman rahakukkaron taskusta toiseen, ei rahan määrä vähene tai lisäänny. Poikkeuksena voidaan todeta yksityiset päiväkodit, sillä heille tämä toisi todellista säästöä. Kaikki turha sääntely pitäisi poistaa ja tämä tapaus kuuluu sarjaan ”turha sääntely”. Esitykselläni ei myöskään olisi ollut negatiivista vaikutusta joukkoliikenteen ruuhkiin, koska päiväkoti- / perhepäivähoidon asiakkaat käyttävät joukkoliikennettä ruuhkattomina aikoina, keskellä päivää.

Edellämainitussa esimerkissä ehdotukseni ei saanut kannatusta, koska joukkoliikeenpäällikkö ei "uskaltanut muuttaa sääntöä" ja päätösesitystään. Tulkitsin myös, että joukkoliikennejaoston muut jäsenet eivät uskaltaneet muuttaa sääntöä.

Rohkaisen kaikkia suomalaisia päättäjiä purkamaan turhaa säännöstelyä, jotta meidän kaikkien elämä olisi helpompaa ja laadukkaampaa. Uskaltakaa.

27.12.2014, Jari-Pekka Teurajärvi

Kirjoitus on julkaistu Oulu-lehdessä 31.12.2014
Kirjoitus on julkaistu sanomalehti Kalevassa 2.1.2015

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: byrokratia, säännöstely

Isyyden tunnustamista helpotetaan

Tiistai 15.7.2014 - Jari-Pekka Teurajärvi

Kirjoitin aiheesta 2013 ja nyt asia on edennyt lakiesitykseen asti. Isyyttä ei voi tunnustaa uuden isyyslain jälkeenkään sähköisesti, mutta hommaa helpotetaan siten, että isyyden tunnustuksen voi tehdä jo ennen lapsen syntymää neuvolakäynnin yhteydessä. Lapsista yli 40 prosenttia syntyy vanhemmille, jotka eivät ole naimisissa ja lakimuutos helpottaa heidän elämäänsä yhden ylimääräisen virastokäynnin verran. Nykyisen voimassa olevan lain mukaan aviottoman lapsen isyys voidaan tunnustaa lapsen synnyttyä lastenvalvojan luona. Käytännössä tämä tarkoittaa myös sitä, että lastenvalvojilta vapautuu työaikaa muihin tehtäviin. Mikäli eduskunta kannattaa uutta isyyslakiesitystä, tulee se voimaan arviolta 2016.

Isyyden tunnustamista voitaisiin edelleen helpottaa tulevaisuudessa sähköisen asioinnin avulla. Tämä olisi turvallinen tapa, sillä molempien vanhempien tulisi erikseen tunnistautua sähköisessä palvelussa ja tieto päivittyisi välittömästi tarvittaviin tietokantoihin. Sähköinen isyyden tunnustaminen vapauttaisi jälleen äitiysneuvolan työntekijän työaikaa muihin tehtäviin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: isyyslaki, byrokratia

Isyyden tunnustaminen pitäisi pystyä tekemään sähköisesti

Tiistai 12.11.2013 - Jari-Pekka Teurajärvi

Kaleva uutisoi, että isyyden tunnustuksesta halutaan tehdä sujuvampaa. Isyys voitaisiin tunnustaa neuvolakäynnin yhteydessä jo ennen lapsen syntymistä. Tämä on paras kuulemani ehdotus pitkään aikaan! Tunnustukselle voisi toki hakea muutosta lapsen synnyttyä, mikäli tämä nähtäisiin tarpeelliseksi.

Nythän tunnustus pitää lähteä tekemään jokaisen lapsen osalta erikseen, mikäli lapsen äiti ja isä eivät ole avioliitossa eli naimisissa. Tunnustus tehdään lapsen synnyttyä. Tähän hommaan on oikein oma virkamies, ainakin isommissa kunnissa. 

Onhan se turhauttavaa käydä vaikkapa 4 kertaa tunnustamassa isyys vain sen vuoksi, että ei satu olemaan naimisissa lapsen äidin kanssa. Naapurin äijän ei tarvitse tunnustusta tehdä ja vain sen vuoksi, että hän sattuu olemaan naimisissa oman puolisonsa kanssa. Eihän se naimisissa olo sitä takaa, että lapsi on kyseisen isän?

Joutuuhan tämän tunnustuksen toki tekemään myös uuden ehdotuksen myötä, mutta nyt ei tarvitse erikseen avopuolison kanssa raahautua tätä rutiinitoimenpidettä tekemään erilliselle virkamielle ja erilliselle käynnille. Samalla voidaan vapauttaa kyseinen virkaa tekevä henkilö muihin tehtäviin, kun jatkossa tunnustuksen voi tehdä neuvolan tädille.

Ymmärrän että väärinkäytöksiä voisi sattua ja joku voisi yrittää nimetä lapselle väärän isän, ilman että isä tietäisi asiasta mitään, mikäli mitään prosessia tähän ei olisi olemassa. Nykyisellään kuitenkin rankaistaan suurta joukkoa ihmisiä (40% uusien lasten vanhemmista) tällä vanhalla isyyden tunnustus prosessilla.

Miksi tuota isyyden tunnustusta ei voitaisi saman tien tehdä sähköisesti? Voihan tässä maailmassa lähestulkoon kaiken muunkin jo tehdä sähköisesti.

LÄHTEET:

Kaleva: Isyyden tunnustamista ehdotetaan yksinkertaisemmaksi

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kotimaa, byrokratia, isyyden tunnustus, tasa-arvo