Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Hallituksen keinot Viron viinarallia vastaan ajavat karille

Share |

Lauantai 18.1.2014 - Jari-Pekka Teurajärvi


Kirjoitin samasta aiheesta blogikirjoituksen 21.8.2013: "Viinarallin suunta pitäisi muuttaa".

Suomen alkoholipolitiikka on ajamassa pahasti karille. Viinaa ja miedompia alkoholeja rahdataan edelleen Virosta niin paljon, kuin ihmiset vain kynnelle kykenevät. Alkoholi on siellä huomattavasti halvempaa ja alkoholin hyödyt työpaikkoineen ja verorahoineen jäävät Viroon. Suomeen jäävät vain alkoholin kulutuksesta ja nimenomaan suurkulutuksesta aiheutuneet haitat ja alan työpaikat vähenevät.

Kiristynyt kilpailu alkoholin vähittäiskauppamyynnin vähentyessä on alkanut näkyä myös panimoiden YT-neuvotteluina. Sekä Olvi, että Hartwall ilmoittivat käynnistävänsä YT-neuvottelut. Olvi perustelee henkilöstön vähennystarvetta sillä, että "yksi yhtiön keskusliikeasiakas on päättänyt, että panimot eivät enää hyllytä tuotteita kaupoissa." Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että kaupalla on tarve optimoida kustannuksia kiristyneen kilpailun ja pienenevien katteiden vuoksi. Hartwall myöntää hieman suoremmin, että henkilöstövähennysten taustalla on Viron viinaralli: "Yksityinen alkoholin tuonti Virosta on jo suurempaa kuin koko Suomen ravintolamyynti, ja juomien verotusta sekä mainonnan sääntelyä kiristetään jatkuvasti." Hartwallin toimitusjohtaja Pekka Rantala on sanonut, että "verotusratkaisuilla ei saisi heikentää kotimaisen tuotannon asemaa. Alkoholiveron korotukset lisäävät tuontia ja kuten nyt on nähty, voivat olla uhka kotimaisille alan työpaikoille".

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen ei selvästikkään ole selvillä siitä, että kuinka pahaan jamaan nykyinen alkoholipolitiikka on ajanut suomalaisen panimoteollisuuden ja työllisyyden useilla eri aloilla. Vaikka ministeri on mielestäni siinä oikeassa, että miljardiluokan alkoholihaitat tulisi kitkeä pois, ministerin ja hallituksen käyttämät keinot ovat kuitenkin täysin väärät. Ministeri haluisi rajoittaa alkoholin myyntiä antamalla myynnin Alkon vastuulle ja rajoittavan myös lisää myyntiaikoja. Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto onkin jo ehtinyt kommentoida asiaa ja sanoo seuraavaa: "Vaikutus tulisi olemaan suurin pienille ruokakaupoille ja elintarvikekioskeille. Mutta se on kyllä niin raju toimenpide, että se vaikuttaisi kaikkeen, koko päivittäistavarakauppaan".

Tuntemieni pienien ruokakauppojen ja elintarvikekioskien vetäjät ovat kertoneet minulle suoraan sen olevan "kuolinisku pikkukaupoille".

Lisäksi ministeri Huovinen haluaisi kiristää jälleen alkoholiveroa. Tämä lisäisi viinan tuontia entisestään Virosta ja mikäli viinan tuontia jotenkin laittomasti rajoitettaisiin valtion toimesta, olisi aivan varmaa että viinaa alettaisiin polttaa kotona. Tuontiviinaa alettaisiin myös yhä enemmän laittomasti myydä maakunnissa sekä yksityisille että ravintoloille. En henkilökohtaisesti ymmärrä, että mikä saa ministerin käyttämään samoja huonoksi havaittuja keinoja?

Yksi naurettavimmista käänteistä taistelussa Viron viinarallia vastaan on se, että Alko on haastanut Viron Super Alkon oikeuteen: "Alko haluaa, että tallinnalainen viinakauppias lopettaa Super Alko -nimen ja tavaramerkin käyttämisen. Alko vaatii samalla kaiken loukkaavan materiaalin tuhoamista Super Alkon kustannuksella sekä myöhemmin täsmentyviä vahingonkorvauksia sekä hyvitystä Alkon tavaramerkin luvattomasta käyttämisestä." Ei sitä viinaa Virosta tuoda tavaramerkin vuoksi, vaan sen hinnan vuoksi. Alko (ja sen omistava Suomen valtio) taistelee epätoivoisin keinoin ja hassaa tälläkin yrityksellä vain suomalaisten verorahoja, koska se tulee varmuudella häviämään oikeudenkäynnin. Tavallinen kansanmies saa kuitenkin jotakin vastinetta hassatuille verorahoille, sillä kunnon nauruthan siitä saa. Muuta ei voi ko nauraa.

En yhtään ihmettele miten Suomen talous on saatu näin kuralle ja kohta ollaan EU:n ongelmapesäke. Alkoholipolitiikka on vain pieni osa Suomen kansataloutta, mutta se olisi yksi niistä helpommista asioista laittaa toimivaksi ja työllistäväksi.

LÄHTEET:

US blogikirjoitus 21.8.2013 "Viinarallin suunta pitäisi muuttaa"

Taloussanomat 16.1.2014 "Olvi aloitti 90 työntekijää koskevat YT-neuvottelut"

Taloussanomat 15.1.2014 "Hartwall aloittaa YT-neuvottelut  - joka kuudes voi saada potkut"

Taloussanomat 15.1.2014 "Hartwallin väki: YT-neuvottelut yllätys ja järkytys"

IS 18.1.2014 "Ministerin keskiolutajatus tyrmätään - 'Se vaikuttaisi kaikkeen'"

HS 18.1.2014 "Ministeri Huovinen haluaa kiristää alkoholiveroa"

HS 16.1.2014 "Alko haastoi Tallinnan Super Alkon oikeuteen"

Avainsanat: Alkoholipolitiikka, Alkoholivero, Panimoteollisuus, Vähittäiskauppa, Viinaralli


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini