Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Hallituksen keinot Viron viinarallia vastaan ajavat karille

Lauantai 18.1.2014 - Jari-Pekka Teurajärvi

Kirjoitin samasta aiheesta blogikirjoituksen 21.8.2013: "Viinarallin suunta pitäisi muuttaa".

Suomen alkoholipolitiikka on ajamassa pahasti karille. Viinaa ja miedompia alkoholeja rahdataan edelleen Virosta niin paljon, kuin ihmiset vain kynnelle kykenevät. Alkoholi on siellä huomattavasti halvempaa ja alkoholin hyödyt työpaikkoineen ja verorahoineen jäävät Viroon. Suomeen jäävät vain alkoholin kulutuksesta ja nimenomaan suurkulutuksesta aiheutuneet haitat ja alan työpaikat vähenevät.

Kiristynyt kilpailu alkoholin vähittäiskauppamyynnin vähentyessä on alkanut näkyä myös panimoiden YT-neuvotteluina. Sekä Olvi, että Hartwall ilmoittivat käynnistävänsä YT-neuvottelut. Olvi perustelee henkilöstön vähennystarvetta sillä, että "yksi yhtiön keskusliikeasiakas on päättänyt, että panimot eivät enää hyllytä tuotteita kaupoissa." Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että kaupalla on tarve optimoida kustannuksia kiristyneen kilpailun ja pienenevien katteiden vuoksi. Hartwall myöntää hieman suoremmin, että henkilöstövähennysten taustalla on Viron viinaralli: "Yksityinen alkoholin tuonti Virosta on jo suurempaa kuin koko Suomen ravintolamyynti, ja juomien verotusta sekä mainonnan sääntelyä kiristetään jatkuvasti." Hartwallin toimitusjohtaja Pekka Rantala on sanonut, että "verotusratkaisuilla ei saisi heikentää kotimaisen tuotannon asemaa. Alkoholiveron korotukset lisäävät tuontia ja kuten nyt on nähty, voivat olla uhka kotimaisille alan työpaikoille".

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen ei selvästikkään ole selvillä siitä, että kuinka pahaan jamaan nykyinen alkoholipolitiikka on ajanut suomalaisen panimoteollisuuden ja työllisyyden useilla eri aloilla. Vaikka ministeri on mielestäni siinä oikeassa, että miljardiluokan alkoholihaitat tulisi kitkeä pois, ministerin ja hallituksen käyttämät keinot ovat kuitenkin täysin väärät. Ministeri haluisi rajoittaa alkoholin myyntiä antamalla myynnin Alkon vastuulle ja rajoittavan myös lisää myyntiaikoja. Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto onkin jo ehtinyt kommentoida asiaa ja sanoo seuraavaa: "Vaikutus tulisi olemaan suurin pienille ruokakaupoille ja elintarvikekioskeille. Mutta se on kyllä niin raju toimenpide, että se vaikuttaisi kaikkeen, koko päivittäistavarakauppaan".

Tuntemieni pienien ruokakauppojen ja elintarvikekioskien vetäjät ovat kertoneet minulle suoraan sen olevan "kuolinisku pikkukaupoille".

Lisäksi ministeri Huovinen haluaisi kiristää jälleen alkoholiveroa. Tämä lisäisi viinan tuontia entisestään Virosta ja mikäli viinan tuontia jotenkin laittomasti rajoitettaisiin valtion toimesta, olisi aivan varmaa että viinaa alettaisiin polttaa kotona. Tuontiviinaa alettaisiin myös yhä enemmän laittomasti myydä maakunnissa sekä yksityisille että ravintoloille. En henkilökohtaisesti ymmärrä, että mikä saa ministerin käyttämään samoja huonoksi havaittuja keinoja?

Yksi naurettavimmista käänteistä taistelussa Viron viinarallia vastaan on se, että Alko on haastanut Viron Super Alkon oikeuteen: "Alko haluaa, että tallinnalainen viinakauppias lopettaa Super Alko -nimen ja tavaramerkin käyttämisen. Alko vaatii samalla kaiken loukkaavan materiaalin tuhoamista Super Alkon kustannuksella sekä myöhemmin täsmentyviä vahingonkorvauksia sekä hyvitystä Alkon tavaramerkin luvattomasta käyttämisestä." Ei sitä viinaa Virosta tuoda tavaramerkin vuoksi, vaan sen hinnan vuoksi. Alko (ja sen omistava Suomen valtio) taistelee epätoivoisin keinoin ja hassaa tälläkin yrityksellä vain suomalaisten verorahoja, koska se tulee varmuudella häviämään oikeudenkäynnin. Tavallinen kansanmies saa kuitenkin jotakin vastinetta hassatuille verorahoille, sillä kunnon nauruthan siitä saa. Muuta ei voi ko nauraa.

En yhtään ihmettele miten Suomen talous on saatu näin kuralle ja kohta ollaan EU:n ongelmapesäke. Alkoholipolitiikka on vain pieni osa Suomen kansataloutta, mutta se olisi yksi niistä helpommista asioista laittaa toimivaksi ja työllistäväksi.

LÄHTEET:

US blogikirjoitus 21.8.2013 "Viinarallin suunta pitäisi muuttaa"

Taloussanomat 16.1.2014 "Olvi aloitti 90 työntekijää koskevat YT-neuvottelut"

Taloussanomat 15.1.2014 "Hartwall aloittaa YT-neuvottelut  - joka kuudes voi saada potkut"

Taloussanomat 15.1.2014 "Hartwallin väki: YT-neuvottelut yllätys ja järkytys"

IS 18.1.2014 "Ministerin keskiolutajatus tyrmätään - 'Se vaikuttaisi kaikkeen'"

HS 18.1.2014 "Ministeri Huovinen haluaa kiristää alkoholiveroa"

HS 16.1.2014 "Alko haastoi Tallinnan Super Alkon oikeuteen"

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Alkoholipolitiikka, Alkoholivero, Panimoteollisuus, Vähittäiskauppa, Viinaralli

Viinarallin suunta pitäisi muuttaa

Torstai 22.8.2013 - Jari-Pekka Teurajärvi

Suomalaisten juomasta alkoholista 15% on tuotu matkustajien toimesta ulkomailta. Eli noin joka kuudes (6.) alkoholiannos, joka juodaan Suomessa, on tuotu turistien toimesta Virosta, Venäjältä, Ruotsista ja mistä vain, paitsi Suomen Alkosta. ”THL:n erikoistutkija Österbergin mukaan se vastaa noin 150 Alkon myymälän myyntiä.” Alkoholin aiheuttamista ongelmista maksetaan kuitenkin 100% suomalaisten verorahoilla, vaikka nykyisellään vain 5/6 suomalaisten juomasta alkoholista tuo verorahan Suomeen. Alkoholia saa tuoda EU maista niin paljon kuin autoon mahtuu.

Nykyinen politiikka on se, että alkoholinkulutusta yritetään hillitä kiristämällä alkoholiveroa ja myyntiaikoja. Tällähetkellä alkoholia ei voi vähittäiskaupoista ostaa ennen aamuyhdeksää tai iltayhdeksän jälkeen. Muistan hämmentyneeni melkoisesti, kun lähikaupan kassaneiti kertoi, ettei voi myydä olutta minulle. En ajatellut että hän luulee minua alaikäiseksi, olinhan kuitenkin jo 36-vuotias, enkä mikään babyface. Meinasin jo alkaa vakuuttelemaan olevani ihan selvinpäin. Tuon hämmennyksensekunnin jälkeen katsoin edelleen myyjää suu auki, kun hän kertoi että kello on jo yli yhdeksän (illalla), joten kassajärjestelmä ei anna myydä alkoholia.

Poliitikot ovat viimepäivinä väläytelleet alkoholin myyntiaikojen tiukentamista edelleen. On ehdotettu että arkisin alkoholin vähittäismyynti lopetettaisiin kello 18, eikä viikonloppuisin myytäisi ollenkaan.

Olen sitä mieltä, että mitä vaikeammaksi alkoholin saatavuus tehdään, sitä enemmän se aiheuttaa lieveilmiöitä. Sama juttu viinan hinnan suhteen, eli mitä kalliimpaa se on, sitä enemmän se aiheuttaa lieveilmiöitä. Näkyvin lieveilmiö alkoholin hinnan suhteen on tällähetkellä viinaralli ulkomailta, lähinnä Virosta. Myös Ruotsista tuodaan erityisesti siideriä, olutta ja muita miedompia juomia, koska ne ovat siellä halvempia kuin Suomessa.

Mikäli viinaa ei saisi riittävän helpolla ja halvalla ulkomailta ja Suomessa se olisi nykyistänkin huomattavasti kalliimpaa, poltettaisin viina itse eli tehtäisiin pontikkaa. Jokaisesta kylästä ja kaupunginosasta löytyisi oma pimeän viinan myyjä.

Mikäli alkoholin vähittäismyynnin aikoja rajoitetaan lisää nykyisestään, tulee se aiheuttamaan lisää pimeän viinan myyntiä ja pienten kioskien ja kauppojen ovat voidaan sulkea samaan aikaan kun alkoholin myynti on kiellettyä. Voidaan siis sanoa, että rajoitukset ruokkisivat harmaata taloutta ja heikentäisivät työllisyyttä. Pimeä viina ei olisi pontikkaa, vaan Virosta tai kotimaisesta Alkosta ostettua. Pimeän alkoholin hinta olisi tietenkin sen verran korkeampi, että pimeä kauppa kannattaisi.

Entä jos alkoholiveroa alennetaan riittävästi? Riittävän halpa alkoholi voisi kääntää viinarallin toiseen suuntaan. Tämä lisäisi valtion verotuloja ja lisäisi myös työllisyyttä. Sarkastisesti voitaisiin ajatella, että pahimmat suomalaiset alkoholistit joisivat itsensä hengiltä eli myös pahimmat alkoholin aiheuttamat ongelmat katoaisivat.

Entä jos alkoholin myyntiajat vapautettaisiin liikkeiden päätettäväksi. Sanotaan, että ”se on kauppa  joka kannattaa”, joten myös tämä muutos lisäisi työllisyyttä. Kioskit ja huoltoasemat olisivat varmuudella auki 24/7.

Entä jos viinit ja viina tuotaisiin vähittäiskauppojen hyllyille? Tämäkin muutos lisäisi työllisyyttä, vaikka Alkot olisivat vähitellen tarpeettomia. Lisää työllisyyttä tulisi sitä kautta, että myös paikalliset ja pienemmät tuottajat saisivat omia tuotteitaan paremmin esille ja myyntiin. Se, että yhä useampi tuottaja saisi mahdollisuuden päästä markkinoille, toisi mukanaan uusia innovaatioita ja voisi luoda jopa huomattavasti nykyistä isomman vienninalan Suomeen. Viinan sekä viinien tuotanto tuntuu olevan nykyisellään Altian lisäksi vain suurten ulkomaisten yhtiöiden heiniä.

Voisiko olla myös niin, että juomakulttuuri muuttuisi Suomessa maltillisempaan suuntaan esittämieni muutosten johdosta? Miksei muu Eurooppa juo itseään hengiltä vapaampien myyntiaikojen ja halvemman alkoholin takia? Ei juo, vaikka viinaa saa maitokaupasta.

LÄHTEET

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/tulli-ja-tilasto-ristiriidassa---alkoholin-tuonnista-eri-kasitykset/2013/08/1788837

http://www.tulli.fi/fi/yksityisille/matkailijat_muuttajat/alkoholi_tupakka/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kotimaa. alkoholipolitiikka, alkoholivero, myyntiajat, viinaralli