Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Oulussa tarvetta aluelautakunnille

Share |

Tiistai 30.8.2016 klo 15.17 - Jari-Pekka Teurajärvi


Ylikiimingin kaupunginosa sijaitsee noin 40 kilometrin ja noin tunnin bussimatkan päästä Oulun keskustasta. Ylikiimingin kunta ja Oulun kaupunki toteuttivat kuntaliitoksen vuonna 2009. Palvelut ovat karanneet Ylikiimingistä kiihtyvää tahtia kohti kantakaupunkia. Näin on käynyt muillekkin Oulun kaupungin liitoskunnille, jotka liittyivät 2013.

Ylikiimingin asukastuvalla eli entisellä kunnantalolla järjestettiin 17.8.2016 keskustelutilaisuus, johon osallistui runsaasti paikallisia. Keskustelutilaisuuden lopputulos ja viesti päättäjille oli selvä: haluamme itse päättää oman alueen asioista, eikä demokratia toteudu halutulla tavalla. Tilaisuudessa ”jämäkimmän puheenvuoron” sanomalehti Kalevan (18.8.2016) mukaan piti Oulun kaupungin keskustalainen valtuutettu. Keskustalla on kaupungin suurin valtuustoryhmä ja eniten poliittista valtaa. Jämäkästä puheenvuorosta ilmenee demokratiavaje.

Jos edes suurimmasta valtuustoryhmästä ei pysty pitämään parlamentaarisin keinoin edustamansa kansanryhmän puolia, niin mistä sitten? Aluelautakunta toisi ratkaisun tähän demokratiavajeeseen. Keskusta on ajanut vahvasti Oulussakin vallalla olevaa keskittämispolitiikkaa ja on teoillaan näivettänyt rauna-alueiden palvelut ja elinkelpoisuuden. Aluelautakuntamalli on ollut käytössä esimerkiksi Rovaniemellä ja on todettu toimivaksi.

Aluelautakunta voisi itsenäisesti päättää oman alueensa toimista valtuuston määrittelemän budjetin raameissa. Päätökset ovat paremmin hyväksyttävissä, mikäli ne ovat omin voimin tehty. Paras paikallistuntemus on paikallisilla.

Kuntalaisaloitteen aluelautakuntien perustamisesta Ouluun voi allekirjoittaa sähköisesti osoitteessa https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/2796

Jari-Pekka Teurajärvi (ps.), Oulu

Kirjoitus on julkaistu Oulu-lehden Mielipide -palstalla 24.8.2016

LÄHTEET:

Sanomalehti Kaleva 18.8.2016

Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ylikiiminki

Avainsanat: demokratia


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini