Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Turvapaikanhakijoista ja monikulttuurisuudesta

Share |

Torstai 27.8.2015 klo 22.50 - Jari-Pekka Teurajärvi


Siirtolaisia, pakolaisia, turvapaikanhakijoita. Kiistaa käydään siitä, että millä statuksella noita Välimeren pohjoisrannoille ankkuroituvia ihmisiä pitäisi kutsua. Siitä lähes jokainen meistä on kuitenkin samaa mieltä, että heikoimpia pitää hädässä auttaa.

Eurooppaan saapuvat ihmismassat tulevat alueilta, joissa on meneillään humanitäärinen katastrofi. Useimmissa tapauksissa sota tai hirmuhallinto. Viimeinen kotimainen sotamme loppui 1945 ja niiltä ajoilta tiedämme, että suomalaisia lähti evakkoon vieraaseen maahan. Saamme olla kiitollisia Ruotsille, heidän tarjotessaan turvapaikan suomalaisille.

Välimeren kautta aina Suomeen saakka suuntautuvaa ihmisvirtaa ei voi kuitenkaan verrata sotiemme evakkoihin. Selkeästi suurin osa maanosaamme virtaavista on nuoria, terveitä miehiä. Tämä johtunee siitä, että matka Välimeren yli on usein raskas ja vaarallinen ja näin ollen heikoimmat eli lapset, naiset sekä vanhukset jäävät kotiin, sotatantereelle. Lisäksi Välimereltä katsottuna itään ja etelään sijoittuu valtioita, joiden kulttuureissa suositaan miestä naisen yläpuolelle, joten perheen rahat sijoitetaan pojan pelastamiseksi. Kuka heikoimmista pitää huolen sodan keskellä, jos vahvimmat lähtevät pois? Suomen sodissa käpykaartilaiset saivat ankarimman mahdollisen rangaistuksen, mutta me annamme turvapaikan näille uuden ajan ”käpykaartilaisille”.

Matka Välimeren yli ei ole halpa. Matkoja myyvät alueella toimivat rikollisjärjestöt ja matkan hinta voi olla useita tuhansia euroja. EU maat ruokkivat tätä rikollisuutta ottamalla vastaan tulijat toisensa jälkeen. Mikäli laivat olisivat alunperin käännytetty takaisin lähtösatamaan, olisi kyseinen bisnes loppunut alkuunsa. Miksi nämä tuhannet Eurooppaan tulevat eivät suuntaa öljyrikkaisiin maihin, kuten Qatar, Arabiemiraatit ja Saudi Arabia? Kyseisten maiden kulttuuri ja ilmasto voisi olla lähempänä liikkujien omaa kuin eurooppalainen tai pohjoismainen vastaava? Ehkäpä siksi, että öljyrikkaat maat totetuttavat erilaista politiikkaa, kuin EU maat?

EU maat tekevät suuren virheen nykyisellä politiikalla. Kaikkein heikoimmat jäävät oman onnensa nojaan konfliktialueille. Kestävämpi ratkaisu olisi lähteä auttamaan hädänalaisia paikanpäälle. EU- ja Natomaat pystyisivät halutessaan pakottamaan rauhan alueille ja YK:n rauhanturvaajat sekä avustusjärjestöt hoitaisivat homman loppuun. Jälleen kuitenkin ihmettelen, miksi en listaan lisännyt auttajiksi ja tilanteen ratkaisijoiksi myös noita Persianlahden rikkaita öljymaita?

Nykyinen tilanne on kaikkien kannalta huono. Suuri osa suomalaisista kokee nykyisessä maahanmuuttopolitiikassa parantamisen varaa nykyisen taloudellisen tilanteen huomioon ottaen. Hallitus joutuu sopeuttamaan Suomen taloutta sille tasolle, missä sen olisi pitänyt olla jo vuosia sitten. Käytännössä tämä tarkoittaa leikkauksia kaikilta väestön osilta. Samaan aikaan maahan virtaa tuhansia ulkomaalaisia, joita meidän tulisi auttaa kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Vallitsevassa yhteiskunnallisessa tilanteessa maahanmuuton kritisoijat leimataan rasisteiksi. Tilanne on huono myös maahan tulevien ulkomaalaisten kannalta, sekä jo maassa asuvien ulkomaalaista alkuperää olevien kansalaisten kannalta.

Vastaanottokeskuksia on perustettu myös siten, että kuntalaisilta tai kunnan päättäjiltä ei ole kysytty mielipidettä asiaan. Sääntöjen mukaan vastaanottokeskukset on perustettu kyllä oikein, mutta kyseisellä tyylillä on menetetty alueen asukkaiden luottamus toimijoihin heti alkuunsa.

Lopuksi vielä sananen monikulttuurisuudesta. Suomi on monikulttuurinen maa. Sitä se on ollut kutakuinkin siitä asti kun alue on asutettu. On väitetty, että Perussuomalaiset haluisivat monokulttuurisen maan. Näinhän ei tietenkään ole, koska maamme on jo monikulttuurinen. On saamelaisia, rantaruotsalaisia, oululaisia ja vaikka minkälaisia. Tätä suomalaista kulttuuria tulisi vaalia. Se, jolle ei suomalainen kulttuuri kelpaa, voi muuttaa sellaiseen kulttuurilliseen maisemaan joka kelpaa. Suomalainen kulttuuri löytyy ainoastaan Suomesta. Kulttuuri muuttuu ajan saatossa, mutta muutosta ei ole pakko keinotekoisesti kiihdyttää. Kulttuuri olemme me.

Avainsanat: Monikulttuurisuus, suomalaisuus, Maahanmuutto


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini