Blogi (Jari-Pekka Teurajärvi)

Kyllä Suomessakin osataan: Korruptoitunut Suomen Olympiakomitea

Torstai 9.6.2016 klo 10.47 - Jari-Pekka Teurajärvi

Suomen Olympiakomitean rahasotkut ja hyvä veli -järjestelmä paljastui ministeriön tarkastuksen yhteydessä. Olympiakomitea joutuu maksamaan opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämiä valtionavustuksia takaisin yli 435 000 euroa vuodelta 2014, kun valtionavustusten kokonaismäärä oli tuolloin noin yhdeksän miljoonaa euroa. Olympiakomitea pyörii pääosin valtion eli veronmaksajien rahoilla.

Suurin yksittäinen takaisinperintä koostuu Huippu-urheiluyksikön työntekijöille maksettavista yli 70 000 euron palkkakaton ylittävistä palkoista. Lisäksi suuria summia on kertynyt myös kilometrikorvauksista, eikä ajopäiväkirjoja ole velvoitettu täyttämään.

Hallinto on ollut rahankäytön osalta vastuutonta. Räikein esimerkki on Sotshin Olympialaisista. Olympiakomitea oli varannut hotellihuoneita, jotka jäivät käyttämättä. Huonevarauksia ei jostain syystä peruttu. Kustannus melkein puoli miljoonaa euroa. Isompi summa, kuin mitä nyt peritään Olympiakomitealta takaisin.

Rahoja on hassattu myös ryyppäämällä. Alkoholiin oli tarkastuksen mukaan kulutettu kohtuuttoman paljon rahaa.

Erityisen epämiellyttävänä pidän sitä, ettei lakia ole noudatettu kilpailutuksen osalta, vaan tavaraa tai palveluita on tilattu hyvä veli verkostolta.

Kansainväliset urheilun kattojärjestöt ovat rypeneet korruptioskandaaleissa. Kyllä meillä Suomessakin, maailman vähiten korruptoituneessa maassa, tämä osataan. Suomessa ei kukaan kuitenkaan vaikuta ottavan vastuuta tapahtuneesta ja samat henkilöt jatkavat samoissa tehtävissä.

Alunperin opetus- ja kultturiministeriön tarkastusyksikkö katsoi, että Olympiakomitealta pitäisi periä avustuksia takaisin 1,3 miljoonaa euroa myönnetystä yhdeksästä miljoonasta. Ministeriö kuitenkin kohtuullisti summaa tuohon noin 435 000 euroon, jotta järjestö ei joutuisi talousahdinkoon.

Mielestäni koko summa olisi pitänyt periä takaisin ja saattaa vastuulliset vastuuseen. Olympiakomitean hallitus on ensikädessä vastuussa. Lisäksi korruptoituneet johtohenkilöt pitäisi laittaa kilometritehtaalle.

Ketä tästä korruption paljatumisesta on sitten kiittäminen? Syksyllä 2015 opetus- ja kulttuuriministeriöön asteli uusi tarkastuspäällikkö, Viivi Lajunen. Kiitos.

Jari-Pekka Teurajärvi (ps.), Oulu

 

Kirjoitus on julkaistu mm. sanomalehti Kalevassa 9.6. (printti)

 

LÄHTEET

YLE Areena: YLE A-Studio

YLE: Laaja tarkistusraportti: Suomen Olympiakomitea käytti valtionavustuksia makeisiin, alkoholiin, sateenvarjoihin…

YLE: Huippu-urheilun hyvät veljet – näin paljastuvat vanhat tavat junailla urheilurahaa

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Korruptio, Suomen Olympiakomitea, Hyvä veli -järjestelmä

Susi päätös maksaa koripallon arvokisapaikasta

Sunnuntai 2.2.2014 klo 1.16 - Jari-Pekka Teurajärvi

Olen korruptiota vastaan ja mielestäni oli väärin maksaa arvokisapaikasta. Suomen koripalloliitto maksoi 500 000 euroa kansainväliselle koripalloliitolle (FIBA), jotta liitto antoi Suomen koripallomaajoukkueelle osallistumisoikeuden lajin MM-kisoihin Espanjassa 2014. Suomen lisäksi arvokisapaikasta maksoivat Kreikka, Turkki ja Brasilia. Edellämainituissa valtioissa korruptio on normi, mutta nyt tähän joukkoon liittyi Suomi. Jopa Italia hylkäsi tarjouksen villistä kortista, jonka hinta heidän osaltaan olisi ollut huhujen mukaan 1 000 000 euroa. Italian koripalloliiton puheenjohtaja Gianni Petruccin mukaan Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) taloudelliset vaatimukset villiin korttiin eivät ole eettisesti hyväksyttäviä.

Suomalaiselle koripallolle MM-arvokisapaikka ja siinä sivussa kaupantekiäisinä tullut EM-arvokisapaikka ovat lottovoitto lajin kannalta. Toivon ja niin myös liitto toivoo, että lajin pariin löytää yhä useampi juniori. Myös Susijengin faneille arvokisat ovat unelmien täyttymyt. Myös pelaajille arvokisat ovat unelmien täyttymys.

Positiivisista näkökulmista huolimatta en hyväksy korruptiota, enkä aio seurata kyseisiä kisoja. Nyt on maksukanavien vuoro iskeä tähän saumaan ja ostaa yksinoikeudet näyttää pelit Suomessa. Tämä päätös tietenkin kumoaisi sen skenarion, että junioreita saataisiin lajin pariin lisää?

LÄHTEET:

Suomen koripalloliitto

Villi kortti –päätöksissä lähestytään H-hetkeä – näin voit vaikuttaa Susijengin MM-unelman toteutumiseen!

Susijengi ulvoo syksyllä MM-kisoissa!

Susijengin kilpakumppani luopui villin kortin hakemisesta

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: korruptio

Korruptio laskee Urheilugaalan arvostusta

Torstai 12.12.2013 - Jari-Pekka Teurajärvi

Ilokseni luin Oulu-lehdestä, että "Oulun Nice Soccer ehdolla Urheilugaalassa". Tyrmistys oli kuitenkin suuri, kuin luin varsinaisen jutun. "Oulun Nice Soccer ONS on yksi ehdokas Suomen Urheilugaalan Urheiluseura- Terveystalo -palkinnon saajaksi. Palkinnon takana on Urheilugaalan lisäksi Terveystalo."

Ymmärrän kyllä, että yritykset haluavat sponsoroida kyseisenlaisia tapahtumia ja tekevät arvokasta yhteistyötä seurojen kanssa. Tässä ei siis mitään vikaa.

Olen aikaisemmin toiminut kyseisessä tyttöjalkapalloseurassa valmentajana ja tunnen sitä kautta sekä seuran että sen toimijat. Seuran puheenjohtaja tekee päivätyönsä Terveystalossa, joten seuran valinta ehdokkaaksi juuri Terveystalon toimesta Urheilugaalan Urheiluseura -Terveystalo -palkinnon saajaksi laskee ainakin minun arvostusta kyseisen palkinnon osalta dramaattisesti. Tämä on harmillista, sillä seura on tehnyt jo pitkään hyvää työtä tyttöjalkapallon hyväksi ja varmasti palkinnon ansaitsee.

Tämäkin käytännön esimerkki kertoo suomalaisesta hyvävelijärjestelmän ja korruption olemassa olosta.

LÄHTEET:

Oulu-lehti: Oulun Nice Soccer ehdolla Urheilugaalassa

www.onssi.fi: ONS puheenjohtaja

www.terveystalo.com

YLE: Suomi putosi täpärästi korruptiovertailun kärjestä

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: korruptio

Mikä eläkevirka Hautalalle luvattiin?

Perjantai 11.10.2013 - Jari-Pekka Teurajärvi

Kirjoitan tämän Nokian Lumia 820 älypuhelimella, joten lyhyeksi jää ja kirjoitusvirheitä voi löytyä. Asiavirheitä toivottavasti ei.

Minua kiinnostaa Hautalan erossa enää lähinnä se, että minkä eläke/huippuviran Vihreiden johto lupasi hänelle, jotta hän eroaa. Paine Hautalaa sekä Vihreitä kohtaan kasvoi sietämättömäksi. Hautala olisi voinut katsoa halutessaan homman pisimmän kaavan kautta, mutta hänelle annetuista vaihtoehdoista hän valitsi eron.

Nähtäväksi jää, että mitä luvattiin, jotta puolueen etu saatiin saavutettua. Selvää on, että Hautalan poliittinen ura huipulla on ohi. Vihreät siellä vielä jatkaa ja puhdistus tuo lisää luottamusta ja kannatusta. Vieläkin paremman luottamuksen Vihreät olisivat ansainneet, mikäli Oras Tynkkynen olisi jättänyt puheet "työtapaturmasta" kiristysviestin mukaan liittämisen "unohtamisesta" sikseen ja olisi sanonut suoraan, että "mitä tässä olisi enää muutakaan osannut odottaa, viesti jätettiin tahallaan pois, jotta koko totuus ei olisi selvinnyt."

Isometsälle luvattiin Lahden ensimmäisen doping-käryn jälkisaunassa miljoona markkaa, jotta ottaa kaikki syyt yksin niskoilleen. Tämän jälkeen Isometsä vannoi Lapinmiehen rehellisyydellä keittäneensä yksin oman doping soppansa. Totuus järjestelmällisestä doping-ohjelmasta selvisi kuitenkin muutamia päiviä myöhemmin. Miljoona markkaa tais jäädä saamatta. Maine meni. Kaikilla. Lopullisesti.

Lukijan vastuulle jää pohtia, että onko näkyvissä oleva vain jäävuoren huippu?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kotimaa, harmaatalous, Hautala, korruptio, Vihreät

Hautala ei eroa

Keskiviikko 9.10.2013 - Jari-Pekka Teurajärvi

Ministeri Heidi Hautalan eroa ei tulla näkemään. Ei, vaikka hän olisi kuinka estänyt valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä rikosilmoituksen tekemisen Greenpeacea vastaan jäänmurtajan valtaus tapauksessa. Kyseisen ministerin moraali on punnittu jo aikaisemmassa skandaalissa. Kun hän teetti työtä pimeänä ja samaan aikaan oli jäsen harmaan talouden ministeriryhmässä, hänelle riitti että pyytää tekoaan anteeksi.

Kyllähän sitä tästä viimeisimmästäkin skandaalista pääse eroon anteeksi pyytämällä. Ja se riittää, että pyytää anteeksi hallitukselta hallituksen kokouksessa. Kansan ei tarvitse anteeksipyyntöä odotella.

Tosiasiassa en usko että Hautala pyytäisi eroa siksikään, että uskottavuus on jo mennyt. Hautala on nähnyt paljon vaivaa ja käyttänyt paljon rahaa päästäkseen nykyiseen asemaan. Jos hän eroaa, käytännössä hän voi sanoa, että poliittinen ura huipulla oli sitten siinä.

LÄHTEET:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013100917581780_uu.shtml

http://yle.fi/uutiset/hautala_pyysi_anteeksi_pimean_tyon_teettamista/653...

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kotimaa, harmaatalous, Hautala, korruptio, ministeri